Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii navrhuje znehodnotit peníze

Někteří tzv. ekonomové chtějí zneužít faktu, že peníze nejsou ničím kryté a centrální banky si jich mohu vyrobit nekonečné množství, a to k likvidaci veřejných a soukromých dluhů. A kupodivu nesedí ani ve vězení ani v blázinci.

Ve víkendové příloze Lidových novin vyšel 28.listopadu 2015 rozhovor z Christoperem Simsem, americkým profesorem, nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, a to s názvem "Evropa by se měla pořádně zadlužit" (zde je celý článek, bohužel vyžaduje zaplatit 16 korun za digitální vydání LN). Za klíčovou argumentační perlu považuji jeho tvrzení: "Je nutné pochopit, že deficity jsou tu od toho, aby vytvořily nějakou inflaci, a že to nebudou budoucí daně, kterými se budou deficity platit. Vymaže je inflace". Studie na téma likvidace dluhů pomocí inflace leží v šuflících centrálních bank, je to diskutované téma v mezinárodních finančních institucích. (Zřejmě je oblíben, 9.6.2016 v Hospodářských novinách s ním vyšel  rozhovor na stejné téma zde).

Podobné texty je důležité zveřejňovat, minimálně proto, aby bylo vidět kolik kryptokomunistů, resp. nebezpečných lidí pobíhá po světě. To že se pan Sims honosí Nobelovou cenou za ekonomii znamená jediné. V oblasti společenských věd ji může dostat opravdu kdokoliv, včetně Baracka Obamy a tudíž by se v této sféře neměla vůbec udělovat (když někdo objeví nového mikroba nebo chemickou sloučeninu, jedná se o objektivní fakt).

Kromě toho, je také třeba oddělit osobu objevitele a jeho objev nebo popularitu nějaké osoby, a to co říká. Když je někdo zpěvák, herec, lékař, polobritka nebo celebritka s popularitou v bulváru, neznamená to, že jejich názorům mimo oblast jejich působení by mělo být nasloucháno. Charles Dickens třeba vyhnal manželku a děti na ulici, tzn. i když byl výborný spisovatel, on sám po morální stránce asi nemůže být pro společnost vzorem.

Když jsem uvedený rozhovor četl, tak jsem se intelektuálně „poblil“. Noviny jsem odložil, utřel si bradu, abych za chvíli pokračoval ve čtení. Tak se to opakoval ještě několikrát. Opravdu tento rozhovor nepřispěl k mé víkendové pohodě, ale člověk musí něco vydržet. Moje rozhořčení nad nesmysly páně Simse nepramení z nějakého odlišného ekonomického přesvědčení, vzývání jiné ekonomické školy ani nějakého extremismu. Pan Sims je prostě vyznavačem opačného etického systému, než je nedotknutelnost vlastnictví a svoboda hledat vlastní štěstí. To že někdo přijel ze Spojených států, neznamená, že nemůže být komunista.

Veřejně říci, že deficit se má vymazat inflací je navádění k zločinu. Deficity znamenají vždy budoucí daně zvýšené o úrok, pokud se tedy zločinci z nich nechtějí vyvléci rozpoutáním inflace. Je to stejné, jakoby někdo hlásal, že prospěšnost rozšíření vražd, loupeží a znásilnění, a nebo (v ekonomii takoví úchyláci pořád jsou) pozitivní vliv bombardování měst na růst HDP. Ten zločin se ale vlastně už stal, protože veřejné dluhy jsou nesplatitelné.

Peníze představují pro lidi odloženou spotřebu, prostě něco, co jsem ještě nevyměnili za kabát pro sebe, pastelky pro děti, voňavku pro manželku, auto, dům..... Když centrální bankéři peníze znehodnotí inflací, berou lidem část jejich majetku. Koupíme si horší kabát, méně pastelek ……..To je krádež. Pan Sims, ale i všichni centrální bankéři (včetně těch z ČNB - Měnové manipulace ČNB nepovedou k prosperitě (více zde), a tzv. ekonomové, kteří požadují rozpoutání inflace, ve skutečnosti navádí ke krádeži. Je opravdu na hlavu postavené, když se zlo (inflace) pod taktovkou propagandy mění na dobro, a dobro (deflace, zvyšování hodnoty peněz) na zlo. George Orwell by to nemohl vymyslet lépe. Jen pro zajímavost, Švýcarsko připravuje referendum o to, že komerční banky nebudou smět půjčovat (vytvářet peníze) na rámec toho, co mají od střadatelů nebo z mezibankovního trhu. Zde je zpráva. Nepochopitelné, že o této logické a naprosto přirozené věci je nutné vůbec vést diskusi, hlasovat v referendu a zakazovat zákony.

V této souvislosti jsou zajímavé úvahy Mojmíra Hampla, člena bankovní rady ČNB o možnosti řešit nízkou inflaci shazování peněz z vrtulníků.  Vždy jsem si myslel, že existují nepřekročitelné morální principy. Tyhle úvahy jsou pro mě stejné jako návrh řešit nedostatek uhlí spalováním dětí?

Je tragické, že fungování současné ekonomiky nepočítá s individuálním jednáním (účetní jednotkou pro současné socialisty je národ, nikoliv jednotlivec), ale je odkázáno na "to musíte vy mravenci udělat ve prospěch mraveniště" ve smyslu "musíte být optimisté", "musíte utrácet", "nemůžete si z banky vybrat peníze kdy chcete, run na banku je nepřípustný". (Proč by mě měl osud banky zajímat? Jsou to moje peníze a pokud je management nemá, a to ani smluvně zajištěný např. na mezibankovním trhu, má jít do basy až zčerná. Bankovní systém musí fungovat na principu, že si peníze v režimu smlouvy vyberete kdy chcete a jak chcete. Že by to vyžadovalo změnu současného paradigmatu, konec dluhoekonomiky? No a co?).

Situace je tak strašná, že tomu někteří nebudou chtít věřit. Peníze nejsou ničím kryté a centrální banky si jich mohu vyrobit nekonečné množství. Stačí pák kliknutí na klávesnici.  Měnové manipulace, čachry a podvody, to všechno nemůže přinést prosperitu, pouze chudobu.

Autor: Vilém Barák | středa 30.12.2015 18:46 | karma článku: 36,97 | přečteno: 2332x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,82 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik