Policie na FAMU, důkaz naší bojácnosti i absence její kontroly

12. 04. 2016 12:10:36
Kauza FAMU, ale i šikanování odpůrců Miloše Zemana po jeho návštěvě v Bochově, začala žít až nelibost vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec. A také, všechno se na (a)sociálních sítích nevyřeší. Nevyřeší se tam totiž nic

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si-Ťin-pchinga v Praze se odehrál obecně známý incident na FAMU. Do budovy školy přišli dva příslušníci Policie České republiky, kteří děkanovi Pavlu Jechovi sdělili, že “Číňanům se vyvěšená vlajka Tibetu nelíbí“ (více v časopise Respekt). Chtěl bych se pozastavit nad dvěma skutečnostmi, které by měly být varování nad stavem mysli českých občanů i před nedostatky v kontrole moci výkonné.

Vysoké školy a jejich studenti byly vždy nejradikálnější částí veřejnosti, kde by se měli vyskytovat v nadprůměrné míře brilantní mozky, rétoři i nebojácní lidé, vážící si vlastní svobody. Jde se jenom podivovat, nad tím, že po policistech nebylo ihned požadováno, v souladu se zákonem, jejich služební číslo. Nějakou dobu se totiž zdálo, že se policii podaří popřít „návštěvu“ FAMU a přiznala barvu až po zveřejnění záběrů bezpečnostních kamer. Nemohu si pomoci, toto dávám do souvislosti s degenerací občanské společnosti, kdy veškerá politická akce se odehrává před monitorem počítače. Jak píše Stanislav Komárek ve své knize Evropa na rozcestí, stejně jako cukrová třtina šustíme (odhodlaně) ve větru, ale když zafouká, tak se ohneme. Myslíme si, že několika komentáři pod nějakým článkem a „akcí“ na Facebooku či jiné (a)sociální síti se mění realita (Chytré telefony vedou k zblbnutí ). Lidé si odvykají nejen se setkávat s jinými, ale současně i čelit nepříjemným věcem a konfliktním situacím tváří v tvář. Jako třeba suverénně se tvářící policisty požádat o služební průkaz a přímo před ním si opsat služební číslo. Stejně jako je vyzvat, ať svůj nezákonný požadavek odůvodní písemně či na zvukovou nahrávku nebo to co chtějí, vykonají sami. Byly by to zajímavé záběry, zvláště na FAMU, jak policisté v civilu strhávají vlajku Tibetu. Nebo šlo zavolat 158 a požádat, aby přijeli policisté prověřit požadavek na sundání vlajky Tibetu od dvou osob tvrdících, že jsou policisté. To na FAMU v té době nebyl nikdo s právním minimem, kdo by pomohl dotyčné pány vypoklonkovat? Jak je to pohodlné, když „dusno“ začne místo nás dělat někdo jiný, třeba sdělovací prostředky.

Další věc je ještě závažnější. Kauza FAMU, ale i šikanování odpůrců Miloše Zemana po jeho návštěvě v Bochově na Karlovarsku začala žít až v okamžiku, kdy nelibost vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec. Ten nemá přímé pravomoci vůči policii a kritiku může, ale také nemusí, vést pouze v politické rovině. Považuji za zcela jisté, že bez jeho ingerence by všechny excesy policie zapadly s tím, že „nebylo zjištěno pochybení, vyšetřování skončilo, zapomeňte“. Stejně jako byl dán k ledu případ šíleného střelce v Uherském Brodě. Přitom v této souvislosti měly „padat hlavy“ policejních funkcionářů a hlavně si všichni měli vzít ponaučení.

Policie by se jistě FAMU neomlouvala, resp. dotyčným by nic nehrozilo od Generální inspekce bezpečnostních sborů ani od Vrchního státního zastupitelství v Praze, které oznámilo, že prověří, zda policisté neporušili zákon.

Takhle to ale nejde. Ochrana svobodné společnosti nesmí být závislá na politických intrikách (kdo ví, co má být útokem Milana Chovance na policejního prezidenta Tomáše Tuhého) ani chuti či nechuti státního zastupitelství něco vyšetřovat. O tom, zda byl či nebyl spáchán trestný čin rozhoduje nezávislý soud, přitom státní zastupitelství nelze „donutit“ aby podalo k soudu obžalobu a jeho rozhodnutí není přezkoumatelné soudem. Úplná Hlava XXII. Výše uvedené události potvrzují, že neexistuje na politice nezávislá kontrola bezpečnostních sborů.

Autor: Vilém Barák | úterý 12.4.2016 12:10 | karma článku: 19.50 | přečteno: 622x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 431 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...