Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Justice je nejlépe fungující státní institucí v Česku

Justice představuje v principu nejlépe fungující státní instituci v Česku. Kdyby byla ze strany ministerstva spravedlnosti řádně řízena její administrativa (a posílena), byla by ještě lepší.

U soudu nemohou vyhrát obě strany a proto polovina účastníků řízení bude odcházet vždy nespokojena. A ti co jsou exekuovaní, nejsou spokojení vůbec s ničím, nejen se soudy, ale i s vládou, režimem….. (Úvěry jsou jako droga, Nedělej dluhy, nebude exekuce)

Tento fakt nemění nic na tom, že justice představuje v principu nejlépe fungující státní instituci v Česku i když vždy je co zlepšovat. Tohle si dovolím říci po zkušenostech s účastí (tak jak to plyne z mé profese) ve stovkách soudních sporů a znalosti průběhu tisíců řízení, a přestože vedu spor ve věci odškodnění za průtahy soudního řízení, neb jeden ze soudů nařizoval exekuci 7 let a 7 měsíců. (Mimo jiné po podání odvolání dvakrát neodeslal spis nadřízenému soudu a nechal jej 2 roky ležet v kanceláři).  

Díky kvalifikovaným odborníkům s rozsáhlou praxí a systému rozhodování v několika instancích (které si mohou navzájem oponovat), se justice v naprosté většině případů, někdy pravda klopotně a zvolna, dobere k rozhodnutí (judikátu) ladícímu s obecným vnímáním spravedlnosti.

Oproti tomu v důsledku všeobecného volebního práva může ve vládě a v parlamentu sedět každý. Kromě toho, legislativní proces žádnou vyšší logikou spravedlnosti neřídí, protože ten kdo se cítí povolán tvořit pravidla, žádná pravidla nad sebou neuznává. V jednom kotli se míchají vládní předlohy zákonů, lidová tvořivost 281 poslanců a senátorů spolu s návrhy lobbistů. Výsledek vypadá (a dopadá) jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Ale nezoufejme, taková je demokracie.

Politiky (ale i veřejnost) nezajímá, jak justice skutečně funguje. Myslí si, že ji znají skrze divoké internetové diskuse exekuovaných voličů, historky svých různě (ne)schopných advokátů a rady „šíbrů“, kteří sami mají problémy v insolvencích nebo civilních či trestních věcech. Hlavně ale, nezávislí soudci představují jedinou autoritou, před kterou i politici musí sklonit hlavy. A to je pro ně naprosto nesnesitelné. (O neochotě politiků podvolit se je článek zde).

Proto vítají sebemenší příležitost justici před veřejností pomluvit a oslabit, v Česku, Polsku, Maďarku stejně jako ve Spojených státech. Donald Trump vzkázal na twitteru, že: „ názor takzvaného soudce ….je směšný..“. (Směšné jsou naopak jeho názory, neb prohrál i u odvolacího soudu). Miloš Zeman dehonestoval soudkyni po prohře ve sporu o existenci bájného článku Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. ČSSD vydávala rozhodnutí soudu ve sporu se Zdeňkem Altnerem div ne za justiční spiknutí. Nejdál zašel zhrzený Jiří Paroubek (kdo by nevěděl, jde o bývalého předsedu vlády za ČSSD v letech 2005-2006), který ve snaze vyvinit se z kauzy Altner, ve veřejnoprávním rozhlasu tvrdil, že Česko není právním státem. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán klidně řekne, že „justice se netěší nejlepší pověsti“ nebo útočí na svůj vlastní resort slovy o „exekutorské či insolvenční mafii“. Je to stejně urážlivé, jako kdyby ministr průmyslu Jan Mládek nazval horníky „zbytečnými uhlokopy“ a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík lékaře „chamtivými bílými funebráky“.

Žádný opravdový manažer nemůže říci, že jeho podřízení jsou neschopní. On sám je totiž za vše odpovědný a má povinnost věci měnit k lepšímu. Robert Pelikán se evidentně nepovažuje za součást justice, domnívá se, že stojí nad ní, mimo ni. Funkci ministra však nedostal pro uspokojení svého ega, ale aby sloužil občanům.

Z těchto příčin každý zásah politiků do chodu justice probíhá podle zásad „o ní bez ní“, "na myšlení jsme tu my" a "pozor na náš zpytavý zrak a trestající paži". A nejlépe, když pod rouškou „reforem“ justice získá větší vnímavost k tzv. politickým souvislostem.  

Z průběhu žalob proti státu podaných v souvislosti s průtahy řízení je zřejmé, že ministerstvo spravedlnosti nezajímají propastné rozdíly v délce řízení u jednotlivých okresních soudů a nijak je nepomáhá řešit. V roce 2015 spory v civilní oblasti trvaly (ve dnech) takto: Brno 783, Chomutov 720, Břeclav 571, Nový Jičín 155.  Podle všeho, každý okresní soud i každá kancelář v jeho budově si věci dělá po svém. Pikantní také je, že přehlednou mapu soudních průtahů nepublikuje server ministerstva spravedlnosti, ale soukromý web (www.mapaprutahu.cz). Jsem si jist, že 90 procent rychlosti vyřizování věcí na soudech je dáno odlišnou kvalitou organizace práce a nikoliv stále dokola opakovaným nedostatkem personálu.Jak ale ministerstvo motivuje opozdilce dotáhnout se na nejlepší? Vědí vůbec o tom, jak na tom jednotlivé soudy jsou? Jak pomáhá soudům s metodikou vedení spisu, školení personálu či technicky. Zdůrazňuji, že tohle všechno jde provádět bez zasahování do nezávislosti soudů.

a) V advokátních kancelářích se dnes u správy velkého počtu případů využívá detekce ze stránky Justice, sekci InfoSoud, kde jsou evidovány všechny fáze soudního řízení. Pokud je prodleva mezi některými úkony nepřiměřená, automatická hláška na toto upozorní a je možné učinit příslušné procesní opatření – např. urgenci. Jenže to by předpokládalo chování úředníků ministerstva spravedlnosti na úrovni soukromého sektoru. Tedy vytvoření software pro hlídání, nasazení a vyškolení personálu na soudech a provádění kontrolní činnosti. Ono je více problémových věcí v řízení tohoto resortu.

b) Například nelze z jednoho místa zjistit pro určitou osobu všechny soudní spory  vedené v celé soudní soustavě. Bylo by to potřebná informace např. při insolvencích, dědických řízeních, pronájmech a jakýchkoliv majetkových transakcích (prodej, koupě). Existuje sice místní příslušnost, ale při podání žaloby k místně nepříslušnému soudu (schválně nebo omylem) se žalovaný o věci dozví třeba za 2 roky – OS Vyškov.

Dalším krokem pro zlepšení služeb občanům by byla možnost jako u CÚZK objednat si službu sledován, tzn. při výskytu nového řízení by přišla hláška.

c) Datové schránky by se měly otevřít pro doručování všem subjektům.

d) V exekučním řízení by měl být k dispozici elektronický spis na jednotné celostátní platformě, jako je tomu při nalézacím řízení na InfoSoud.

e) Prodej nemovitostí v exekuci by měl být jednotou, standardní metodou uveřejňován, a to pod hrozbou neplatnosti exekuční dražby. Ostatně je otázkou, proč veškeré dražby soudů, soudních exekutorů, finanční a celní správy nejsou přehledně uveřejňovány na jednom místě.

f)  Dalším návrhem (snad se prý připravuje) je centrálním registru dluhů (včetně ZP, ČSSP, finanční a celní správy), kdy žalobu by muselo předcházet (stejně jako dnes výzva k zaplacení adresovaná dlužníkovi), oznámení dluhu do registru (třeba 30 dnů před žalobou), opět s možností sledování změn.

Zvláště dnes, kdy za špatné prověření bonity věřitel v režimu zákona o spotřebitelském úvěru pocítí citelnou "sankci", tak je špatné, že se poskytovatelé úvěrů nemohou dostat k informacím v různých registrech, ani na dluhy státu.

Současně by se tímto odbouralo účelové tvrzení dlužníků, že o dluzích neví.

g) Měřítkem úspěšnosti, pracovitosti i odborné erudice soudce je počet rozsudků potvrzených odvolací instancí a rychlost řízení. Tato čísla, stejně jako počet gólů, nahrávek a asistencí v NHL nejde politicky „okecat“ a právě nejlepší soudci by měli postupovat vzhůru justičním systémem. Opět můžeme jenom spekulovat, proč nejsou ministerstvem spravedlnosti publikovány tyto údaje, resp. proč není zavedeno bodování?

Ministerstvo spravedlnosti by si vedle boje za zájmy dlužníků, mám na mysli snižování nákladů na porušování smluv redukcí odměn advokátům a exekutorům a prosazování oddlužení bez placení (zde článek o této problematice) mělo najít čas na organizační řízení justice a její posouvání k větší rychlosti a efektivitě.

(ve zkrácené formě vyšlo v MF Dnes 9.února 2017)

Autor: Vilém Barák | pondělí 20.2.2017 15:12 | karma článku: 13,10 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 18,71 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,60 | Přečteno: 805x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 15,60 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3095x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,83 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 743x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3150x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,40 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2804x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 433x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Útok z Gazy bude vyšetřován; v Česku bylo fiasko v Uherském Brodu ututláno

Izrael vznikl na základě étosu "již nikdy více", již nikdo nesmí zacházet se Židy jako nacisté, bezbranné je vraždit a jejich stát bude nástrojem ochrany. 7. října 2023 se však vrátil přízrak holocaustu.

31.10.2023 v 10:48 | Karma: 23,52 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 289
  • Celková karma 22,03
  • Průměrná čtenost 2242x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik