Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať ČNB rozdá 75 miliard euro občanům

Rezervy ČNB byly získány za nic. Koruny by se mohly dál „vyrábět“ (připisovat do bilance) a vyměňovat za eura, akcie, obligace, zlato, diamanty s „hejly“, kteří tomuto zdánlivému finančnímu perpetuum mobile věří. Nebo snad ne?

V současnosti probíhá závěrečné dějství intervencí České národní banky. Na veřejnou scénu se tato tragédie dostala v listopadu 2013, ale protože ještě není všemu konec, náklady celého „tyátru“ dosud neznáme, protože se budou načítat dlouho po spuštění opony. Operace centrální banky si vyžádaly přímo  „výrobu“ 2050 miliard korun. Za ty byla nakoupena aktiva v hodnotě více než 75 miliard eur a díky tomu devizové rezervy narostly z 20 na 70 procent HDP a jsou jedny z nejvyšších na světě. Paradoxně i eura nakoupená ČNB vznikla v Evropské centrální bance stejným způsobem jako koruny, tedy z „ničeho“. Informace, z čeho se rezervy skládají (ony to nejsou jenom eura), však nejsou veřejnosti dostupné. Hodlá snad ČNB z titulu vlastníka akcií řídit Volkswagen?

Při prodeji nashromážděných eur lze očekávat ztrátu okolo 150-200 miliard korun. Doufejme, že se tak stane. Pokud se totiž kurz nevrátí k 25 korunám za euro s trendem k dalšímu posilování a ČNB „přistane“ z intervencí beze ztrát, prohráli jsme všichni. Potvrdí se, že centrální bankéři svými peněžními machinacemi na dlouhou dobu poškodili českou měnu.  

Proto by pravidla Evropské unie měla započítávat do veřejného dluhu i ztrátu centrální banky. To aby politikům přešla chuť nečinně přihlížet těmto měnovým manipulacím (válkám) prováděným na úkor jiných zemí.

Podle centrálních bankéřů, budoucí ztráta ČNB není podstatná a intervence lze provádět donekonečna a nekonečným množstvím korun. Naprostá absurdita tohoto tvrzení, ale i celého konceptu ničím nekrytých peněz, plyne z následujícího hypotetického kroku. Co kdyby se zmíněných 75 miliard euro rozdalo českým občanům? Stačil by krátký zákon s textem: „Majetek České národní banky patří lidu“. Nebo ještě lépe, co tak přeměnit oněch 75 miliard euro na zlato. Každý z nás mohl dostat pěkňoučký slitek zlata. Není to absurdní a hloupý nápad, jak se zdá. Aktiva byla přece získána naprosto za „nic“, na základě pouhého připsání 2050 miliard korun do bilance ČNB na klávesnici počítače. Podle logiky centrálních bankéřů  (…..intervence lze provádět donekonečna a nekonečným množstvím korun …..) by se nic nestalo. Koruny by se mohly „vyrábět“ (připisovat) a dál vyměňovat za eura, akcie, obligace, zlato, diamanty s „hejly“, kteří tomuto zdánlivému finančnímu perpetuum mobile věří. Nebo snad ne?

Nejabsurdnější na celé věci je, že zmíněných 2,05 bilionu korun bylo centrální bankou použito nikoliv k užitku českých občanů, ale formou „finanční páky“ k jejich poškození, a to v rozsahu stovek miliard korun. Veškeré zboží importované od listopadu 2013, pohonné hmoty, potraviny, automobily, oblečení i naše dovolené v zahraničí, všechno se stalo vinou intervencí o 10 procent dražší.

Korunu všemu ponížení českých občanů nasadila banka JP Morgan, která Česko vyřadila ze skupiny rozvinutých ekonomik do pásma rozvojových zemí. Důvodem byl pokles příjmu na hlavu, který se vinou znehodnocením koruny tři roky pohyboval pod průměrem právě rozvinutých zemí.

V poslední době měnové manipulace ČNB zrychlily „inflaci“, a to i část, kterou se zabývá Český statistický úřad. K únoru 2017, v meziročním srovnání, vzrostly jím sledované ceny (což je něco naprosto jiného než všechny ceny) o 2,5 procenta. (Inflace nám začala ničit úspory). A kdo má na bankovním účtu vyšší úrok než je 2,5 procenta za rok? Nikdo.

Stejně je to všechno pouhá šalba. Vyhodnocování růstu cen podle obsahu spotřebního koše vytvořeného z úřední moci, nemá žádný smysl. Výsledkem je, že oficiální „inflace“ měří dění pouze na části trhu.  K zvýšení zmatku se v čase mění, opět zásahem moci úřední, důležitost (váha) jednotlivých položek ve výpočtovém indexu. V posledku, každý z nás nakupuje něco jiného, má jinou strukturu spotřeby, prostě jiný „žaludek“. Je nutné se vrátit k pravému významu slova inflace, jako růstu peněžní zásoby. Tento údaj je třeba každý měsíc vnucovat veřejnosti, třeba i vládou placenou inzercí v tisku. Voliči by se divili skutečné míře inflace (ve skutečném smyslu toho slova), která za rok 2016 stoupla o 8,5 procenta (celkový objem peněz na finančním trhu činil 5,2 bilionu korun, Hospodářské noviny 8.6.2017, str. 13) a posouvá ceny zboží a služeb, u kterých to Český statistický úřad neměří (byty, dluhopisy……) a zakládá na budoucí problémy.

Zákon ukládá ČNB dbát o cenovou stabilitu. Z tohoto pohledu představuje tzv. inflační cílování, bez zábran a ostychu vyhlašovaný plán znehodnocování úspor o 2 procenta ročně, naprostou svévoli. Centrální bankéři, proč „musí být inflace“? Už jen za tohle porušení zákona si členové bankovní rady zaslouží odvolat z funkcí. Mílí se ti, kteří považují činnost centrální banky za tzv. ryze odbornou věc, do které „vidí“ jenom pár zasvěcených alchymistů, přičemž tento stav zdánlivě umožňuje dělat cokoliv.

Politici by si měli alespoň před volbami všimnout, že ČNB poškozuje občany neskonale více, než v souhrnu všechno, co dosud bylo předmětem veřejných debat, jako předražené tarify mobilních operátorů, znečištění vzduchu, migranti, islámský terorismus, globální oteplování, dieselové motory bez filtrů pevných částic… Nejhorší na tom je, že celé toto snažení ČNB k ničemu není. Měnové manipulace centrálních bank nevedou k prosperitě. Dalším stádiem bankovnictví bude zrušení krytí peněz i těmi dnešními papírky a přechod na elektronické platby. To umožní další stupeň manipulace z penězi občanů, například nasazení záporného úroku na celou "peněžní zásobu", tedy i na úspory, které budeme mít v (elektronické) peněžence (zde o této neradostné budoucnosti totální kontroly v článku Švédové zvažují zrušit peníze, Jan Úšela, Hospodářské noviny 4.4.2017). 

Centrální banka dnes zdánlivě stojí mimo moc výkonnou, zákonodárnou i soudní, nad systémem vah a protivah, kterými se stabilizuje společnost . Disponuje absolutní mocí nad našimi penězi a ty, ať chceme nebo ne, představují srdce naší civilizace, jsou nám vším. Jde za ně koupit štěstí i strach, nahradily ideje, víru, čest i rodinné vazby, prostřednictvím peněz uplatňuje svůj vliv stát. Členové bankovní rady jsou jmenováni prezidentem bez oponentury dalších institucí, a to je nutné změnit v prvé řadě. V dalších krocích nejde o to, co má aktivně dělat centrální banka, ale po neblahých zkušenostech s intervencemi je třeba nově a striktně definovat to, co dělat nesmí.

Vilém Barák

(článek vyšel v MF Dnes 31.března.2017)

Autor: Vilém Barák | pondělí 3.4.2017 15:50 | karma článku: 44,79 | přečteno: 6728x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 19,20 | Přečteno: 403x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 18,72 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,61 | Přečteno: 818x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 15,60 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3095x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,83 | Přečteno: 793x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 606x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 743x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3150x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,40 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2804x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 21,78
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik