Veřejných peněz je ve sportovní špíně škoda

20. 08. 2017 13:52:47
Sportovci soutěží za sebe a své sponzory a kdo má touhu vyniknout, bude sportovat i bez státní podpory. A jestliže si někdo přeje, aby Czechia získávala co nejvíce medailí na světových šampionátech, je to jeho věc a jeho peníze.

Ministryně školství Kateřina Valachová oznámila 9. května svoji rezignaci a předseda vlády Bohuslav Sobotka předal prezidentovi návrh na její odvolání ke konci téhož měsíce. Jako politická zombie však zůstávala ve funkci až do 21. června. Je s podivem, proč premiér nevyužil text kompetenční žaloby připravené v souvislosti s odvoláváním Andreje Babiše z vlády a opět nechal Miloše Zemana, aby si hrál na ředitele Zeměkoule, dával paní ministryni čas na rozmyšlenou....

Kateřina Valachová si zasloužila vyhazov z vlády již dávno, protože dělala pravý opak toho, co české školství potřebuje. Brutálně navýšila jeho budoucí nároky vůči státnímu rozpočtu, učitelům přidala papírování a založila na snížení úrovně základních škol „inkluzováním“ dětí, jejichž rodiče místo výchovy shání pro své potomky „papír na hlavu“. Ve svém důsledku to povede k segregaci žáků. Kdo bude moci, umístí své potomky na soukromou školu podobně, jak to udělala svého času jiná ministryně školství za ČSSD, Petra Buzková, a státními školami se budou strašit děti. Nesouhlasím s inkluzí. Může slepý řídit auto?

Kateřina Valachová nebyla žádná Johanka z Arku, jak by se zdálo z trapných proseb sportovních bafuňářů a politiků, aby svoji funkci nepouštěla. Kdyby ji podpořili ze svých cel ještě Miroslav Pelta, dnes již bývalý předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR), Simona Kratochvílová, její bývalá náměstkyně i spolubydlící, dnes již také obviněný Miroslav Jansta, předseda Unie sportu a Roman Berbr, místopředseda FAČR, který se snad jako jedná veřejně činná osoba chlubí angažmá v StB a přitom zde byl pouhý rok naprosto nevýznamnou figurkou, kruh zla by se uzavřel. Mějme na paměti, že ona nese odpovědnost za nekalosti, které přivedly na ministerstvo policii a jedna z problematických dotací šla i škole, kam chodí její dcera, a kterou dříve navštěvovala ona sama.

A další podivnost. V sekci sportu na ministerstvu školství byl zaměstnán „kakaový“ Michal Kraus, bývalý poslanec za ČSSD proslulý z aféry nákupu kakaových bobů. Ten sloužil na úřadě dvěma pánům. Zároveň byl totiž placen i z České unie sportů, což odporuje služebnímu zákonu. V květnu, bezprostředně po propuknutí aféry z úřadu Valachové odešel.

Zpráva NKÚ konstatovala, že přidělování dotací do sportu v letech 2013-2015 v objemu 2,2 miliardy korun se dělo netransparentně a peníze šly i těm, kteří nesplnili podmínky (stejně jako v období 2011-2013). Ministryně oponovala, že během svého působení nařídila v sekci sport 11 auditů a zřídila několikastupňový systém kontroly. A koho to má zajímat, když výsledkem jsou opět machinace a zatčení její náměstkyně?

V celé dotační aféře se vůči FAĆRu se postupuje s nepochopitelnou benevolencí. I když je tento dobrovolnický spolek sám trestně stíhán, stále inkasuje peníze daňových poplatníků. Kdyby se jednalo o Slavoj Houslice, Pepa Hnátek a spol. by nedostali už ani korunu. Ostatně, kluby pralesní ligy si na rozdíl od svazového panstva skoro všechno platí samy a naopak ještě musí přispívat FAČRu.

Podpora profesionálních fotbalových mužstev je podle práva Evropské unie zakázána, ale vždycky se najde nějaká klička, aby přes přívažek tělovýchovných jednot dotekly dotační peníze na ta správná místa vrcholových klubů. Kdyby se policie do věci opřela tak jako do pančovaného lihu po propuknutí methylové aféry, asi by vrcholový fotbal neměl kdo hrát.

Kopaná nemá být vůbec podporována z veřejných zdrojů. Stačí se podívat na výsledky zápasů na konci sezóny a i průměrný jedinec (pitomec) musí vidět, že fotbal je od shora dolů prolezlý podvody. Spolu s odchodem hlavních sponzorů se fanoušci baví diskusemi, zda se bude hrát FET liga nebo KAPR liga. Je s podivem, že Česká televize platí za přenosová práva na extraligu (mrhá prostředky koncesionářů) a naopak nepožaduje po FAČR úhradu vysílacího času. Prostě nelze fotbal omlouvat tím, že jde sice o špínu, ale když ho hraje a sleduje tolik lidí.........Kdy půjdu v Česku na fotbal? Asi nikdy.

„Sportovní“ prostředí pokřivují také města i obce čarováním s cenou pronájmu stadionů a zimních hal a dalšími skrytými způsoby. Místo řádné správy veřejných věcí, kterou nezvládají, nabízí občanům šidítka her. Na mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 roztálo 2 miliardy korun z veřejných prostředků a ještě zbylo 400 milionů dluhů. Sto milionů stojí město Brno, Jihomoravský kraj a ministerstvo školství jenom letošní závody motocyklů Grad Prix Brno. (V srpnu 2015 jsem napsal následující článek Kam se ztrácejí peníze z Grand Prix Brno? Osobně nedokáží najít ekonomické údaje o Grand Prix Brno potom, co ji organizuje Jihomoravský kraj. Takže i po odchodu Haška se nic nezměnilo).

Občas sponzoři společně s politiky obsadí kus Prahy, pomocí policie „zkomadují“ občany a pořádají zde k vlastní slávě a zisku jakési maratony.

Sazku nechaly sportovní svazy zkrachovat a tak se přisály ke státu. Výdaje daňových poplatníků do sportu raketově rostou. V roce 2016 to bylo 3,7 miliardy korun, letos 6 miliard a na příští rok se uvažuje o 7 miliardách korun. A pořád je to některým málo. Jako vždy se řeší ono „jak“, tedy způsob rozdělování peněz, ale nikdo se neptá na „proč“. Studie vypracovaná po olympijských hrách v Londýně 2012 ukázala, že více dětí nezačalo sportovat ani se jim nezmenšily tukové prstence. Zde by snad pomohlo pouze odtrhnout je od matlačů zákazem užívání (a)sociálních sítí mládeži do 18 let.

Sportovci prostě a jednoduše soutěží za sebe a své sponzory a kdo má touhu vyniknout, bude sportovat i bez státní podpory. A jestliže si někdo přeje, aby Czechia získávala co nejvíce medailí na světových šampionátech, je to jeho věc a nechť tento nesmyslný plán podporuje ze svých peněz. Ostatně, tyto myšlenky jsou jen krůček od programů státního dopingu. Proto je přežitkem podpora Českému olympijskému výboru, který dnes chce dokonce diktovat, kdy a jak dostane dotace a ústy svého předsedy vyhrožuje právními prostředky. Olympiáda se stala cirkusem pro sponzory, diktátory a rozvojové země, které se stávají jejím ukončení ještě chudší než před ní. Místo Potěmkinovy by se mohlo říkat Olympijské vesnice. Je dobře, že lidé ve vyspělém světě se proti těmto monstrózním spektáklům staví do opozice. Obyvatelé Říma, Hamburku, Budapešti, Stockholmu, Krakova odmítli kandidaturu svých měst na pořadatelství olympijských her a potvrdili svoji občanskou vyspělost. Je dobře, že lidé ve vyspělém světě se proti těmto monstrózním spektáklům staví do opozice. Veřejných peněz je ve sportovní špíně škoda.

Autor: Vilém Barák | neděle 20.8.2017 13:52 | karma článku: 29.27 | přečteno: 915x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 427 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 527 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 10.04 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...