Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budování fabriky není zárukou úspěšného budování státu

Když se vrátím do současného politického provozu, existuje zde jedna síla, která říká „ano, bude lépe“. Jedná se o hnutí ANO 2011. Co mi ale chybí, tak v čem, pro koho a jak se toho dosáhne.

Když se vrátím do současného politického provozu, existuje zde jedna síla, která říká „ano, bude lépe“. Jedná se o hnutí ANO 2011. Co mi ale chybí, tak v čem, pro koho a jak se toho dosáhne. Nějak není slyšet nabídky ANO, pojďte s námi do vlády, která bude mít ty a ty programové priority.

„Ne, nejsem populista, naopak jsem pragmatik,“ odmítl Andrej Babiš v rozhovoru pro CNN názory, že hraje s populistickými kartami. Řekl také, že jeho hnutí se soustředí na politiku zdravého rozumu a řešení problémů. (Zdroj: zprávy idnes)

Nemohu si pomoci, ale pro mě osobně slova pragmatismus a populismus do jisté míry splývají, i když uznávám, není úplně totéž. Jestliže chci pragmaticky získat co nejvíce volebních hlasů, musím vyjít vstříc přání co největšího počtu voličů. Jenže ne vždy je přání voličů to správné.  Jak říká agent K ve filmu Muži v černém: „Člověk je tvor chytrý, lidé (ve smyslu davu) jsou nebezpečná, hloupá zvířata“. Hlas lidu není hlasem Božím. Prostou volbou se k moci dostali jak nacisté tak komunisté. Proto je tak důležitá na vládě a parlamentu nezávislá soudní moc a proto existují soudy poslední instance posuzující soulad parlamentem přijatých norem se základními lidskými právy. 

Nezávislí soudci představují jedinou autoritou, před kterou i politici musí sklonit hlavy, a to je pro ně naprosto nesnesitelné. Proto vítají sebemenší příležitost justici před veřejností pomluvit a oslabit, v Česku, Polsku, Maďarku stejně jako ve Spojených státech.  Proto se snaží si tento pro ně nepříjemný element podmanit v rámci "reformy" justice (jako v Polsku) nebo jej někdy rozeženou policií či armádou. (více o důležitosti justice).

Co se týká účast podnikatelů v politice, nedává záruku naprosto ničeho. Jejich podnikatelský úspěch může být dílem nikoliv nějaké výjimečnosti, ale štěstí nebo je založen na náhodě "ocitnout se ve správnou chvíli na správném místě“, na efektu "sněhové koule", kdy se na prvotní úspěch nabalují další, banky i úřady jsou vstřícnější a vstřícnější, konkurenti bázlivější...... To že někdo vybudoval velkou fabriku z něj v žádném případě nedělá politika, kterého je nutné slepě následovat. Co kdy přečetl, jaké má názory, ideje, zásady? Spíše klesá obezřetnost veřejnosti k tomu co dělá a říká právě proto, že je obklopen aurou úspěšného podnikatele. Přece když to říká tak úspěšný člověk, musí na tom něco být. Chtěl bych připomenout účinkování miliardáře Michaela Bloomberga, který jako starosta New Yorku prosazoval různé hloupé nápady, mimo jiné zdanění sladkých limonád. Nebo co říci na extempore Jiřího Hlavatého, majitele společnosti Juta, a.s., který se nechal ze senátora zvolit na poslance (aniž by věděl, že tím mu zaniká mandát senátora), nadal voličům, že jej kroužkováním zvolili a rozhodl se opět kandidovat na senátora.  

Vlastnosti hodící se do podnikání mohou být v protikladu s tím, co je potřeba v politice. Podnikatelé mají problém respektovat názory druhých, frustruje je odpor části veřejnosti, politických oponentů i šťourání svobodných medií, kterým jako ve své firmě nemohou zavelet.  Spíše je zde vyšší riziko udělat „deal“ s kýmkoliv, protože obchody se také uzavírají bez ohledu na ideologické názory zúčastněných stran. Právě Donald Trump je děsivých příkladem neznalého, mstivého, bezzásadového byznysmena s přerostlým, nezvladatelným egem. Lze jenom doufat, že česká politika už nikdy nenajde svého Trumpa a současný český Trump, který sedí na Hradě již nebude zvolen.  

Nabídku Andreje Babiše vstoupit do vlády odmítli rektor Janáčkovi akademie múzických umění v Brně Ivo Medek, Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, rektor Masarykovy university Mikuláš Bek. Varováním jim je osud Jiřího Zlatušky, bývalého rektora Masarykovy university v Brně který kandidoval za ANO a za čtyři roky jednak nebyl osloven s tvorbou programu a také vypadl z kandidátky. Stejně tak Pavla Teličky, dnes europoslance, který byl jako figura dobrý pro lákání hlasů, ale následně zjistil, že jeho názory jsou pro ANO naprosto irelevantní. 

Na druhé straně je pro veřejnost zdánlivě nepochopitelné odmítání ODS, Pirátů, STAN, TOP  09, KDU-ČSL, ČSSD jednat o vládní spolupráci. Pro mě jde naopak o nevídanou ukázku zásadovosti. Co by měli ve vládě jako dělat? Dostanou ministerské prebendy, služební auto, řidiče a co dál? Pro ANO se ihned stanou kusem hadru, s kterým lze mávat podle libosti. Dobře, podle obecného mínění by všichni poslanci měli pracovat „aby bylo lépe“. Ale co to znamená? Pro jednoho se jedná o vystoupení z Evropské unie a NATO, pro druhého větší integraci, přijetí eura a budování transatlantických vazeb.  Samozřejmě, že se tyto strany bojí, aby je ANO ve vládě „nevysálo“ jako se to v minulosti stalo ČSSD a KDU-ČSL. Jistě svoji roli hrají i stálé útoky ANO na standardní strany a snaha o škodolibý revanš ve smyslu: „Tak se nežvaň a makej.“ nebo „Joj, ono ti to bez nás nejde? To máš ale blbé.“. Uvědomme si také, že zde nemáme nějakou novou Národní frontu (pro mladší ročníky, jednalo se o sdružení úředně povolených politických stran, které bylo založené pod záminkou převzetí řízení státu po II. světové válce – (více v odkazu), kdy se všechny strany musí sdružit a společně pracovat pro blaho národa. Stejně tak představitelé ODS, Pirátů, STAN, TOP  09, KDU-ČSL, ČSSD nejsou něco jako zaměstnanci Agrofertu, kterým jde přikázat účast na timebuildigu nebo poradě.  Podívejme se do Německa, kde jak se zdá, zkrachovala jednání o sestavení vlády a zřejmě se budou konat nové parlamentní volby. Nic povznášejícího, ale tak již to v demokracii chodí.  

Na druhé straně, strany nacházející se „v úprku do opozice“, nedokážou veřejnosti prodat svůj postoj. Dělají stejnou chybu jako ANO. Žádná neřekla své podmínky účasti ve vládě, i kdyby měly znít jakkoliv ultimativně. Nad tímto gambitem se vznáší jako temný mrak vyhrůžka, že pokud si s Andrejem Babišem nebude nikdo chtít „huát“, přitvrdí důraz na svoji roli mučedníka, spasitele, přejde do modu „ber kde ber“ a přizve do vlády  komunisty a okamurovce. Snad jsou ale všechny tanečky na toto téma jen blufováním a Andrej Babiš i nově zvolení poslanci ANO si uvědomují, že legitimizovat tyto extremistické strany účastí na moci, by bylo pro demokracii a svobodu v Česku zničující.     

Autor: Vilém Barák | středa 29.11.2017 9:55 | karma článku: 14,18 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 37,75 | Přečteno: 2233x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,96 | Přečteno: 826x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3098x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 797x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,95 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2805x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,40
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik