Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští spotřebitelé, nevolníci místního agroprůmyslu

Všichni jsme tu proto, aby tuzemští výrobci jako Agrofert, Úsovsko měli do koho cpát své „mlsotiny“. Největší znečišťovatele a ničitele krajiny, zemědělce, sami masivně dotujeme, aby nám mohli ve větším měřítku a účinněji škodit.

Ve vládě Andreje Babiše získal křeslo ministra zemědělství Jiří Mílek (naštěstí již není ve funkci, jen je otázka, zda tam nesedí někdo ještě horší). Šlo o spolumajitele holdingu Úsovsko, a.s., tedy dalšího agrárního velkopodnikatele na české politické scéně. Jiří Mílek od své instalace do funkce chrlil do medií své bujné lobbistické sny a konspirační teorie. Tvrdil, že obchodní řetězce vyvádějí z Česka peníze, cíleně podporují své výrobky, nadprodukci v zahraničí řeší v tuzemsku dumpingovými cenami a lžou o maržích. Chtěl, aby finanční úřady spolu s celní správou kontrolovali, za jakou cenu obchodníci vozí zboží do Česka. Současně požadoval zvýšení dotací do zemědělství, zavedení povinného objemu českého zboží v obchodech i minimální marže. Jak vidno z jeho názorů, pan ministr posuzoval občany Česka podobně jako hospodářský  dobytek na své farmě. Co se doma vyprodukuje, musí se přece zkrmit. Takže jsem tu všichni proto, aby tuzemští výrobci jako Agrofert, Úsovsko měli do koho cpát své „mlsotiny“.

Neexistují tzv. nepolitičtí odborníci. Na základě slov a činů jde každý člověk zařadit do politické škatulky. V tomto kontextu byl Jiří Mílek zemědělský Tomio Okamura, národní socialista rozdmýchávající nepřátelství vůči cizákům a usilující o jejich šikanu a vytlačení z trhu prostřednictvím státního aparátu. Takto to však dopadá, když se člen nějaké zájmové skupiny nebo dokonce podnikatel v určitém oboru dostane k politické funkci. Je logické, že se snaží obecná pravidla ohnout ve prospěch svůj nebo zájmové skupiny, kterou reprezentuje. Říká se tomu udělat kozla zahradníkem. Krátce a jednoduše. Jiří Mílek v žádném případě není ministrem 10 milionu českých občanů, ale pouze malé skupinky cca 100.000 zemědělců.

Zde stojí za povšimnutí, že hnutí ANO ve svém volebním programu požadovalo úplnou soběstačnost u co nejširšího spektra potravin. Z programu ANO pro parlamentní volby 2017, kapitola č. 18 uvádím jenom hlavní myšlenku: „Nesoběstačnost ve výrobě základních potravin vytváří velmi významné bezpečnostní riziko a především pro budoucnost příštích generací.“. Další lze nalézt v odkazu. S trochou nadsázky jde říci, že jde o obdobu severokorejského doktríny čučche (totální nezávislosti). V době volného pohybu zboží nejen v Unii, ale i globalizovaném světě působí argumentace bezpečnostními riziky jako nápad šílených generálů připravujících se v blázinci na válku ve své hlavě. Krátce a jednoduše. Jak potravinářský velkopodnikatel vstoupím do politiky a následně prosazuji, aby se do země nic nedováželo, resp. aby byla "soběstačná". Jestliže toto není konfliktem (nebo spíše souladem) zájmů, tak již nic.   

Naštěstí je Česko členem Evropské unie a tato rétorická cvičení (zatím) o omezení volného pohybu zboží nemají šanci na uskutečnění. Nakolik ale závisí členství naší země na bilanci zisků a ztrát Andreje Babiše? Jedinou vazbou Česka k Unii je to, že vlastní (ano přes Agrofert a svěřenecký fond) v Německu továrnu na močovinu SKE Piesteritz a pekárnu Lieken v Dortmundu. Na jedné straně zisk z exportu do Unie a čerpání dotací. Na druhé profit plynoucí z likvidace zahraniční konkurence na českém trhu. Kterou variantu zvolí? Hrají nějakou roli zásady nebo pouze to, co poskytne větší „vývar“? Když ty továrny prodá, tak asi Česko vystoupí z Unie. Jak věřit Andreji Babišovi jeho prounijní postoj, když ve svém týmu toleroval někoho jako je Jiří Mílek?

Podle nedávno zveřejněných informací ministerstva zemědělství, dosáhly v roce 2017 dotace  objemu 32,5 miliardy korun (toto číslo není pravda, resp. nezahrnuje všechno). Na 100 korun produkce padlo 28,50 korun dotací. Veškerý dosažený zisk 21, 3 miliard korun pocházel právě z podpor a bez nich by byl celý sektor ztrátový. Skutečná výše podpor je však mnohem vyšší. V souhrnu a detailně je popisuje tzv. Zelená správa, kterou vypracovávaná Ústav zemědělské ekonomiky a schvaluje každý rok Poslanecká sněmovna (Zelená zpráva za rok 2016). Novější údaje, kromě mediálních výkřiků, nejsou k dispozici. Data se shromažďují na základě ujednání v rámci OECD a vše začalo dávno před vstupem Česka do Unie. Takže Jiří Mílek buď vědomě nemluví pravdu o tom, že není zřejmé, kolik jednotlivé země vkládají do zemědělství nebo trpí zásadní neznalostí.  Cituji: „Ale u národních dotací existují skryté podpory, které jiné státy nedávají z ministerstva zemědělství, ale třeba resortu práce a sociálních věcí. Například v Rakousku to funguje tak, že pokud si zemědělec vezme mladého inženýra na farmu, ročně na něj dostane podporu 12 tisíc eur. V Dánsku nebo Německu mají skryté podpory na porážku prasat, zabití mají kompletně zaplacené státem. Peníze dostávají jatka, dohromady 30 eur na kus“.

Kolik peněz jde do zemědělství se ví do posledního koruny, centu i zlotého a je jedno, zda peníze přichází ministerstva zemědělství, sociálních věcí, financí atd., zda je zemědělci dostali přímo na účet nebo se zvedli ceny potravin díky celním bariérám.

V Zelené zprávě se také dozvíme, že v Česku se dnes vyrábí stejně cukru (550.000 tun při domácí spotřebě 350.000 tun) jako za komunistů i když z 53 neefektivních cukrovarů zůstalo dnešních 7. Ono je pochybné, zda na tomto objemu produkce cukru je vůbec něco k chlubení, protože tuto  jednoduchou výrobu zvládá každá rozvojová země. Jako kdybychom trvali na pokračování výroby bičů, loukotí a koňských postrojů jenom proto, že se přece tady vždycky vyráběly. 

Velice rozšířený je mýtus, že „…kdyby český agroprůmysl měl stejné podpory jako v tzv. starých členských zemích Unie, to by všichni žasli“.  Tyto soutěže státních rozpočtů jsou úplně zbytečné a kromě toho se spíše jedná o soutěž v plundrování krajiny. Signifikantní je, že vláda Andreje Babiše odmítla plán Unie na snížení objemu zemědělských dotací a zastropování nároku na dotace v závislosti na velikost pozemků. Místo malých farem spojujících rostlinou a živočišnou výrobu se podporuje a bude podporovat agroprůmyslový komplex s jeho zaměstnanci a managery, kteří jenom „špekulují“, jak z pronajaté půdy „vybičovat“ co největší zisk. Z 80 procent zemědělci hospodaří na pronajaté půdě a jak říká jedno poučení: "Prodej někomu skálu, za 10 let tam bude zahrada. Pronajmi někomu zahradu, za 10 let tam bude skála". Nájemci nemají žádnou motivaci řádně zacházet s půdou, nemusí myslet na budoucnost.

Domnívám se, že ani efektivnější provoz větších farem nemůže vyrovnat osobní motivaci člověka, co pracuje na svém. Je rozdíl pracovat 8 hodin a padla. To soukromý zemědělec nezná. Ano prodává svůj život, kdyby všechno spočítal, má silně podprůměrný příjem a lepší by bylo, aby šel do fabriky. Ale dělá na svém, tak to je na nad všechny jiné požitky.

Tak abychom věděli o čem se bavíme. V roce 2016 zemědělství zaměstnávalo 100.000 lidí, což je 1,9 procenta zaměstnanců a vytvářelo 1,78 procenta HDP. Celkové podpory agrárního sektoru přišly na 55,3 miliardy korun, podpora zemědělským podnikům činila 42,9 miliardy korun, tedy 430.000 Kč na jednoho pracovníka. (Zelená zpráva 2016, str. 12, resp. XII). V hrubé mzdě šlo o 26.741 Kč měsíčně, což bylo více, než v té době činila hrubá mzda v celém národním hospodářství. V podstatě veškeré platy zaměstnanců v zemědělství tedy plynou z veřejných podpor (v tomto oboru byla v roce 2016 průměrná hrubá mzda 27.589 Kč). Nejedná o nějaké dojmy a názory, ale o údaje shromažďované státní správou.

Za všechny tyto peníze dostáváme všude kolem nás lány žluté řepky, krajinu dusanou těžkou mechanizací, půdu ničenou chemií, vodní a větrnou erozi a úbytkem organické hmoty. Kdyby zemědělci nic nedělali, vyjde to ekonomicky na stejno, bylo by to ale ekologičtější. Stromy jsou vlastně ztuhlý oxid uhličitý. Proč tyto peníze neslouží k zalesňování?

Svět trpí potravinovými přebytky a zároveň ničením krajiny intenzivním zemědělstvím (eroze vodní a větrná, monokultury, používání pesticidů, fungicidů, herbicidů, rodenticidů, zoocidů), ztráta schopnosti udržet vodu v krajině. Na cca 85 procentech půdy dochází vlivem těžké mechanizace k jejímu utužování. Zkuste si někdo vykopat na poli jámu tak cca 50 cm, vsadím se, že bez krumpáče to nezvládnete. Hutněním, orbou ze svahu i setím kukuřice na svažité pozemky dochází k erozi a splachu organické hmoty. Ve světě umírají lidé hladem, my spalujeme potraviny a tato tzv. alternativní paliva mají zachránit svět.

Naprosté šílenství spatřuji v tom, že největší znečišťovatele a ničitele krajiny, zemědělce, sami masivně dotujeme, aby nám mohli rychleji, ve větším měřítku a účinněji škodit.

 

Autor: Vilém Barák | pátek 4.5.2018 12:14 | karma článku: 25,14 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,82 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 661x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik