Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme ministrovi platit kursy čtení a psaní?

Bylo by správné, kdyby si ministři z veřejných peněz začali platit kursy stepování, klaunovství a žonglování s talíři, aby mohli zabavit novináře na tiskových konferencích a zvýšit svoji přitažlivost pro média?

Demisní ministr zemědělství Jiří Mílek si najal mediální poradkyni Mirku Čejkovou, bývalou to hlasatelku, na smlouvu, díky které si mohla přijít až na 180.000 korun měsíčně. Cílem bylo zlepšení mediální prezentace ministra a jemu dočasně propůjčenému úřadu s tím, že nebyl spokojen s prací svého tiskového oddělení obsazeného šesti zaměstnanci včetně mluvčího. Celkem bohorovně zdůrazňoval výhodnost tohoto řešení tím, že se nemusí platit sociální a zdravotní „pojištění“. Jinak řečeno, zákaz „švarc systému“ platí jen pro obyčejné (pod)lidi a nikoliv pro státní správu, resp. Jiřího Mílka, ministra zemědělství a současně velkoagropodnikatele.   

Sice tím naštval Andreje Babiše, ale došlo jenom ke změně organizačního uspořádání a Mirka Čejková se stala na ministerstvu zemědělství referentkou s platem „50.000 korun měsíčně“.

K tomu se dá říci následující. Pokud Jiří Mílek nezvládá ve své funkci komunikaci s médii a vystupování na veřejnosti, má k dispozici tiskové oddělení placené daňovými poplatníky. Pokud se mu nelíbí jejich práce, může je vyměnit. Jestli je nemůže vyměnit, protože je překážkou služební zákon, nikoho z občanů to nemusí zajímat. Vystupování nějakého ministra občanům nic nepřináší, nepřispívá k řešení nějaké krizové situace, nezachraňuje životy, zdraví, majetek lidí. Úroveň jeho vlastního vystupování je jeho vlastní ostuda.   

Každý jsme povinni se řídit zákony, ať se mohou zdát jakkoliv hloupé a není možné je porušovat, protože se pospíchá (jestliže se nejedná o krajní nouzi). Pokud chce na veřejnosti vypadat dobře, mohl si svoji poradkyni uhradit ze svého nebo když cítí, že na svoji funkci nestačí,  mohl se jí vzdát. Kromě toho je Jiří Mílek v demisi, kdykoliv může na postu ministra skončit, přijde jiná politická figura a vše bude jinak.

Určitě neplatí primitivní pravidlo, že ministr má právo provádět libovolné výdaje a stačí, že služby byly dodány a srovnatelné služby nenabízí jiná osoba za nižší částku. Ministr si nemůže z veřejných peněz platit kurs žonglování a pro legalitu tohoto výdaje nestačí, že byl skutečně poskytnut a jeho cena je přiměřená trhu.

Někdo by mohl namítnout, že ministr má právo uzavřít smlouvu ke své mediální prezentaci, protože styk s médii je spojen s výkonem jeho funkce. Kompetenční zákon určuje úkoly  ministerstev a zde se o žádné sebeprezentaci ministra nehovoří, takže tato je jen a pouze soukromou záležitostí osoby nacházející se v pozici ministra. Je to stejné, jako kdyby advokátní služby v trestním řízení vedeném ve věci skutku spáchaném v době výkonu funkce  politického hodnostáře, byla hrazena z veřejných rozpočtů. Jinak řešeno, jako kdyby obhajobu a všechny její kličky platil Davidu Rathovi rozpočet Středočeského kraje nebo Poslanecké sněmovny.

Ministr je většinou odborník v daném odvětví nebo alespoň organizátor, který dovede řídit odborníky ve svém úřadu. Šlo by ještě pochopit, kdyby si ministr najal externího odborníka na zemědělství nebo na oblast řízení, bylo by to rámci úkolů ministerstva. Převedeno na mluvu soukromého sektoru, „v oboru podnikání“. Jiří Mílek však byl do funkce jmenován jako domnělý odborník na zemědělství. I když spíše se jedná o velkoagropodnikatele, kterému se splnil sen všech podnikatelů, mít možnost nastavovat pravidla ve svém vlastním oboru tak jak si zamane. Čeští spotřebitelé, nevolníci místního agroprůmyslu.

Líbivá komunikace s médii ale není v „oboru podnikání“, resp. úkolů ministra vyplývajících z jeho funkce. Co kdyby si z veřejných peněz začal platit kursy stepování, klaunovství a žonglování s talíři, aby mohl zabavit novináře na tiskových konferencích a zvýšit svoji přitažlivost pro média? A platba za vylepšování mediální prezentace je na úrovni kursu žonglování. Právě v úplně stejné logice si Jiří Mílek najal z veřejných peněz Miroslavu Čejkovou, která z jeho suchopárného výkladu má udělat něco přitažlivějšího a tím zvýšit jeho osobní, politickou přitažlivost. Tato mediální přitažlivost však nemá pro občany žádnou hodnotu, neslouží plnění funkcí ministerstva. Nařízení, vyhlášky a zákony se zveřejňují úředním postupem, ministerstvo zemědělství nesoutěží na nějakém trhu s jiným ministerstvem. Jestli chce Jiří Mílek něco přednést na tiskové konferenci, číst snad umí a je úplně nepodstatné pro vzrůst ovsa nebo dojivost krav, jak nudným nebo přitažlivým způsobem to dělá. Kdyby neuměl číst a psát, měli by mu snad daňoví poplatnici platit také kursy?

Takže nějaké naučené líbivé rétorické „čulibrky“ nebo stepování pana ministra by nic pozitivního veřejnosti nepřinesli. Opět v mluvě soukromého sektoru, výdaj na mediální prezentaci ministra „není výdajem k zajištění a udržení příjmů“. Jde o soukromý profit jeho jako osoby.       

Je odpovědností a hlavně zájmem politického subjektu, zde Andreje Babiše, který určitou osobu nominuje na post ministra zemědělství, aby tato osoba uměla komunikovat s médii a byla pro ně přitažlivá. To je jeden z hlavních předpokladů pro získání politické funkce ve standardní demokracii. Pokud to neumí, určitě tu nejsou daňoví poplatníci od toho, aby se to za jejich peníze učila.

 

 

 

 

Autor: Vilém Barák | pátek 25.5.2018 11:11 | karma článku: 27,69 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik