Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dříve bohatí jsou dnes chudí (protože nevraceli co měli)

Jestliže hodláme mudrovat o tom, že exekuce snižují příjem dlužníků, tak na druhé straně je potřeba k jejich příjmu připočítat peníze, které jim byly poskytnuty půjčkou, úvěrem, dodávkou plynu, elektřiny, vody...….

V dnešním článku Hospodářských novin „Češi jsou chudší, než ukazují statistiky. V datech Eurostatu chybí exekuce a insolvence“ (Martin Biben) je vedena polemika s údaji Eurostatu, podle kterého v žebříčcích sociálního vyloučení a příjmové chudoby patří Česko mezi nejúspěšnější státy. Údajně, kdyby se ve statistickém zjišťování promítly čisté příjmy po exekučních a insolvenčních srážkách, Česko by bylo v podprůměru, někde na úrovni Portugalska. Celkové vyznění článku je, jakoby by se dluhy a následné exekuce i insolvence zrodily z ničeho, jako kdyby spadly z nebe. Jenže jejich podkladem bylo dřívější vyplacení peněz, které si lidé půjčily. Představte si situaci, že někomu půjčíte peníze a on po nějaké době začne skuhrat, že nemá na splácení. Logické je říci mu: „Nedal jsem ti snad 100.000 korun? Vrať tedy co jsi dostal nebo to co jsi za to koupil.“

Za experty jsou ve zmíněném článku vydáváni Daniel Hůle (Člověk v tísni) a Radek Hábl, autor Mapy exekucí, lidé, kteří dlouhodobě věřitele vydávají za padouchy (pomlouvají je) a dlužníky za oběti, které si zaslouží masivní ochranu zřejmě až do stádia, že nebudou platit nic. 

Jestliže hodláme mudrovat o tom, že exekuce a insolvence snižují příjem dlužníků, tak na druhé straně je potřeba k jejich příjmu připočítat peníze, které jim byly poskytnuty půjčkou či úvěrem, dodávkou plynu, elektřiny, vody, telekomunikačních, nájemních a jiných služeb i úrok ztracený věřitelem. Pouze sankce, soudní, exekuční a insolvenční náklady snižují příjem, přičemž existuje plno nepravdivých pohádek, jak "moje známá musela kvůli zapomenuté složence na desetikorunu zaplatit 100.000 korun".

V souvislosti v oddlužení v insolvenčním řízení dochází k odpuštění 70 procent všech přihlášených pohledávek (ale zanikají i ty nepřihlášené, když se věřitel nestihne přihlásit nebo o insolvenci ani neví), takže by se měla do příjmu dlužníka připočítat částka v celé této výši. Mimochodem, z daňového hlediska je odpuštění dluhů příjmem, který by měl být zdaněn. Pochybuji, že takto omilostnění dlužníci běží na finanční úřad s přiznáními. Zajímal by mě odborný názor daňového experta, proč by takto obdarovaní dlužníci neměli platit daň z příjmu.       

V textu je také použit v souvislosti exekucemi a insolvencemi (jako formou kolektivní exekuce) zcela nepřípadně výraz "vyvlastnění". Exekuce je přitom výkon (vynucení) soudního rozhodnutí, které nebylo splněno dobrovolně a jehož původ vězí v poskytnutí peněz dlužníkovi. Vždyť ten (pravda nedobrovolně) pouze vrací, co předtím dostal. Tak jak mluvíme, tak i myslíme a slovo „vyvlastnění“ použité v souvislosti s exekučními srážkami ukazuje, že autor principiálně odmítání splácení dluhů.   

O vyvlastnění bez náhrady jde hovořit jedině v souvislosti s oddlužením v insolvenčním řízení, kdy 70 procent pohledávek zaniká bez náhrady a autorita, která o tomto rozhodla, tedy stát, nic věřiteli nenahrazuje. Vyvlastňován je ale věřitel, nikoliv dlužník. Představte si, že strýčkovi půjčíte 100.000 korun a po 5 letech se vrátí 30.000 korun. Je na tom dostatečně vidět, kdo je vyvlastněn? Věřím, že věc se dostane před Ústavní soud, který rozhodne o nepřípustnosti zániku pohledávek v oddlužení bez náhrady věřitelům.Nejde o snahu vysávat státu, který by měl platit za dlužníky, ale o to donutit jej dluhovou krizi konečně řešit.

Chronické zadlužování nevyřeší sliby změkčování podmínek exekucí a rušení stále větší části pohledávek, ale bránění vzniku dluhům, hledání způsobů, jak odradit lidi od uskutečňování jejich snů za cizí peníze.

    

 

Autor: Vilém Barák | úterý 12.6.2018 12:13 | karma článku: 23,26 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik