Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsme ohrožováni teroristy, ale psy

V Česku je třeba snížit počet chovaných psů a koček, a to pomocí administrativních překážek a růstu finančního zatížení majitelů. Stát není schopen vymáhat na papíře existující regulace.  

Ve Francii má psa 38 procent domácností, v Německu 13 a ve Švýcarsku 10. V Česku žije v 4,5 milionech domácností 2 milióny psů a 1 milión koček. V počtu mazlíčků na jednoho obyvatele zaujímáme nechvalné evropské prvenství.

Stát neklade chovu zvířat žádné překážky, není schopen vymáhat na papíře existující regulace a touto ryze soukromou zálibou jsou zatěžováni všichni občané. Psi jsou všude a s růstem jejich počtu přesáhlo únosnou mez i znečišťování fekáliemi, hlukem a šířením strachu. Samozřejmě každý jednotlivý psíčkař tvrdí, že právě jeho pes poslouchá na slovo, nemočí na cizí domy, neštěká, nikoho neobtěžuje svým přibližováním, výkaly po něm sbírají.... Tyto "osobní přísahy" jsou však hloupost, protože ze statistického hlediska každý z nás nepsíčkařů vidí, že tomu je právě naopak. Proto ta snaha o všeobesné snížení počtu psů. 

Pokusím se vysvětlit opomíjený problém strachu nebo přesněji ztráty komfortu bezstarostného pohybu lidí ve veřejném prostoru. Kynologové upozorňují, že pokud se chcete přiblížit k cizímu psovi, máte se napřed zeptat majitele. Naproti tomu, majitelé psů se nikdy, ale nikdy neptají, zda mohou nechat svého psa přiblížit.

Páníček může stokrát opakovat, že právě jeho pes „poslouchá“ a „nic neudělá“. Tyhle průpovídky sice dokážou strhat „blboměr“, ale jeho okolí vůbec nemusí zajímat. Přiblížení, procházení, přiběhnutí psa bez vodítka je lze vnímat jako ohrožení. Například kvůli pokousání v dětství či z důvodu jiných traumatizujících zážitků, z nichž nejsme povinni se zpovídat, ani je vysvětlovat. Rozhodnutí, co představuje ohrožení, je čistě na nás, nikoliv na majiteli psa. Smír mezi psíčkaři a nepsíčkaři je možný pouze za předpokladu, že chov a přítomnost psa ve veřejném prostoru bude pro okolí stejně neobtěžující, jako tažení dubového špalíku na provázku. Tedy žádné výměšky, žádný hluk, pes plně pod kontrolou.  

Nemohu si pomoci, tak podstata věci je hlouběji než aby se dala vyřešit odkazem na tolerancí. Je to stejné, jako chtít po ženě, aby respektovala, tolerovala kdykoliv a kdekoliv hlazení po těle od cizí osoby. Když řekne, že tyto praktiky musí skončit, tak se ozve, že je vadná, ať se nechá léčit a že je to úplně normální. Prostě každý člověk má své intimní, osobní, bezpečnostní zóny a není sebemenší důvod, aby kvůli pouhé zábavě jiných (chovů psů) na tyto zóny rezignoval nebo vyvíjel psychickou aktivitu k potlačení nepříjemných pocitů nebo obav. Osobně se psů nebojím, měl jsem jich několik. Jde mi o odpoutání se od komunistického chápání světa, tzn. majetek jiných osob je i můj (mohu poškozovat obecní a soukromý majetek) a jiné lidi si mohu "přivlastnit", tzn. musí snést to co chci já, tedy očuchávání, ometání e okolo i hrozbu.

Vzdálenosti mezi živočichy stejného i jiného druhu jsou pevně dány a dodržovány. Při porušení se výrazně mění chování. Zvíře prchá a pokud je zahnáno do kouta a je překročena jistá mez únosnosti, zaútočí na vetřelce. (zdroj Wikipedia)

Psíčkaři vlastně chtějí, aby jejich jednání (mám na mysli psa a jeho pána, protože ten je dle NOZ za jeho chování plně odpovědný), nepsíčkaři jednostranně tolerovali. To že nepsíčkaři mají vlastní přání, když to zjednoduším, aby se kolem nich neometal cizí pes bez dozoru, je nezajímá. To považují za nelegitimní přání.

Zachytil jsem jedno hloupé přirovnání. Prý má někdo strach z teroristů a také je nemůže uvázat na vodítko. V Česku jsou lidé zabíjeni a mrzačeni psy, nikoliv teroristy. Kdyby se psům věnovala péče odpovídající míře ohrožení a se stejnou hysterií jako v případě domnělého nebezpečí terorismu, nežije v Česku zde ani jeden pes.

Představte si, že proti vám někdo vybíhá nebo „jenom“ prochází s napřaženou pěstí (klackem,  nožem) a máte věřit, že dotyčný je „hodný“ a „nic neudělá“. V takovém světě, připraven k okamžité sebeobraně, snad nikdo žít nechce.

Dnes je absurdně označován za „vadného“ (měl by se prý nechat léčit) každý, kdo vyjadřuje nelibost vůči volně pobíhajícímu psu. A nezřídka bývá terčem slovních, ale i fyzických útoků „páníčků“. Pochybuji, že by bylo řešením stále volat policii nebo chodit s šavlí u pasu. To by si člověk vysloužil označení kverulanta či rovnou blázna. A tak v zájmu společenského smíru nezbývá než mlčky snášet obtěžování ze strany psů. Korektnost nadevše, řvát můžete, až se něco stane. Byl bych ale zvědavý, komu ze „psíčkařů“ by se líbilo potkat chlapa s volně pobíhajícím lvem. V principu totiž není rozdíl mezi procházkou s tygry, lvy nebo se psy.

Stále žijeme v lidské, nikoliv v psí společnosti.  Jedinou cestou k nápravě je snížit v Česku počet chovaných zvířat, a to pomocí administrativních překážek a růstu finančního zatížení jejich majitelů.

Pokud nechceme chránit lidi před psy, udělejte alespoň něco na ochranu psů před lidmi. Česko je plné množíren. S minimem vody a žrádla jsou psi namačkáni v klecích, kde si navzájem kálí na hlavu. Ve velkém se produkují nemocní mrzáčci vydávaní za čistokrevné šampióny. Jde o zločin postavený na týrání živých bytostí, podvodech, parazitování na okolí a neplacení daní.Snad když bude méně množíren a tedy nižší produkce psů, zvýší se jejich cena a klesne jejich dostupnost.

Madam olizující pudlíčka z tohoto „špičkového chovu“, by určitě nechtěla být dalším životě fenou v množírně, kde každých 6 měsíců musí vrhnout mladé. Přítel pes v tomto případě slouží člověku až do roztrhání těla. Zastavme to konečně.

(vyšlo v MF Dnes 4. září 2018)

 

Autor: Vilém Barák | středa 12.9.2018 10:54 | karma článku: 33,66 | přečteno: 1744x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik