Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obětujeme za Ukrajinu trochu svého sádla?

V souvislosti s "volbami" uspořádanými 11.11.2018 na území Luhanské a Donbaské oblasti Ukrajiny považuji za vhodné znovu otevřít téma agrese Ruska a nutnosti nepolevovat v jejím odmítání. Od roku 2014 se nic nezměnilo.  

Vladimír Putin mistrně režíroval události na Ukrajině. Chvíle napětí střídají chvíle uvolnění, po útoku těsně před summity NATO a Evropské unie následovalo příměří. Vedení války na Ukrajině bez jejího formálního vyhlášení představuje celkem dobrý diplomatický tah. Rusko tím zmátlo nejen tetu z Horní Dolní, ale i prezidenta Miloše Zemana, který neváhal popřít přítomnost Rusů na Ukrajině. Naštěstí jiní státníci se spolehli na zdravý rozum i své rozvědky a potvrdili přímou vojenskou agresi Kremlu. Rusko ale dál zůstává neposkvrněné válkou na Ukrajině. Jak pro domácí obyvatelstvo masírované státní propagandou, tak pro své „věřící“ příznivce v zahraničí, tedy i v Česku.

Vytvoření konceptu soft-invaze, jeho štábní rozpracování, příprava ideologického boje a doba potřebná pro výcvik vojsk, to vše vylučuje, aby útok na Ukrajinu byl pouhou reakcí na Majdan. Celá akce se musela připravovat v průběhu několika předchozích let, tedy i v době, kdy probíhala vojenská spolupráce Ruska s NATO i v během státnických objímání při jednání skupiny G 8.

Po útoku 11. září byly výzvědné služby obviňovány ze selhání. Veřejnost je obviňovala, že nebyly schopny získat informace z prostředí etnicky definovaných, uzavřených teroristických skupin pohybujících se v horách na afgánsko-pakistánském pomezí. Zde jsme ale svědky ještě fatálnějšího selhání, kdy výzvědné služby nebyly schopné zachytit přípravy Ruska na změnu konceptu vedení války. V zemi, kde fungují diplomatické zastoupení, kde jde jakž tak volně cestovat. Doufejme, že analytici a zpravodajci se zaměřením na Rusko byli odsunuti do role personálu vojenských a policejních ubytovacích zařízení.

Druhá a daleko horší možnost je, že selhaly jako mnohokrát předtím, politické elity. Oblouzněni chimérou Ruska jako standardní země, naivitou, rusofilstvím, nevěnovali politici v Česku, ale ani jinde na Západě pozornost varování zpravodajců, že se Kreml připravuje k ostré změně politického i vojenského kurzu. Toto ale bylo zřejmé i laikovi sedícímu u počítače několik tisíc kilometrů od hranic Ruska.

Po útoku ruských vojsk na konci letošního srpna, které s tanky a raketomety "zabloudily na dovolenou" k Donbasu, Luhansku a podél Azovského moře k Mariopolu, vstoupila válka na Ukrajině do nové dimenze.  Vladimir Putin dal najevo, že anexí Krymu jeho tažení neskončilo. Za nečinného přihlížení světa vzniká, po vzoru Podněstří, Abcházie a Jižní Osetie, nový loutkový stát ovládaný Ruskem. Jestli bude zahrnovat pouze oblast Doněcka a Luhanska nebo v případě vhodných okolností nakonec i koridor ke Krymu či celé území Ukrajiny, záleží jen na něm.

5. září 2014 bylo vyhlášeno na Ukrajině příměří. Přesněji Ukrajina byla Ruskem donucena ke kapitulaci a akceptování odtržení východních oblastí. Stabilita je ale v nedohlednu, boje mohou kdykoliv vypuknout znovu. Někde v Rusku je také na comeback připraven „legitimní“ prezident Viktor Janukovič. Pouze svět chce pořád vidět mír tam kde není. Z vojenského hlediska si Rusko s Ukrajinou může dělat co chce. Západ se chová jako vazal Kremlu. Na rekreaci k Dombasu nejela americká 82. výsadková divize ani česká 4. brigáda rychlého nasazení. Zbraně a zpravodajské informace se také bojíme Ukrajině dodávat. Jednak z obavy, že padnou do rukou Ruska, spíše ale ve snaze nerozhněvat si Putina.

Reakce Západu se od počátku konfliktu opožďovaly za událostmi a byly nedostatečné. Naše vlastní neschopnost zasáhnout v minulosti proti Kremlu se stala záminkou nedělat nic ani v budoucnosti. Dosavadní opatření Západu uplatněné proti Rusku byla neškodným laškováním postrádajícím ideologický základ i jasný cíl. Vždyť již dnes se objevují úvahy o jejich zrušení, a to bez ohledu na trvající anexi Krymu a odtržení části Ukrajiny. Jakoby stačilo, že právě teď se na Ukrajině nestřílí z děl a když, tak jen tak trochu. Hospodářskými sankcemi chtěli západní politici pouze lacině zabodovat u voličů. Začali hrát s kartami idealismu, reminiscencí na studenou válku, a u zemí východní Evropy, vzpomínek na Ruskou okupaci. Když Moskva zareagovala odvetou, najednou se projevily degenerativní změny, ke kterým došlo v zemích Západu od konce studené války. Před rokem 1989 jednotu Unie a NATO vůči Rusku nabourávala pouze Francie se svými zastydlými velmocenskými ambicemi. Dnes politici, odboráři, průmyslníci, farmáři kňučí jako hokynáři a všichni počítají, co nás to bude stát.

Než se rozhodneme, co dál dělat, musíme se sami sebe zeptat, proč to dělat.  Proč se máme zříkat našeho pohodlí kvůli útoku na chudou, vzdálenou, korupcí sužovanou zemi, jejíž občany v Česku potkáváme většinou jako gastarbaitry? Nepřipomíná nám slogan o vzdálené zemi něco z našich vlastních dějin? Třeba Mnichov? Lidé z Ukrajiny uklízejí v našich bytech, prodávají buřty na Václavském náměstí a nejčastěji je vidíme v zaprášeném oblečení dřít na stavbách. V našem pohrdání a pocitu nadřazenosti zapomínáme, že nedávno jsme vypadali a žili úplně stejně, máme vlastní loupeživé kmotry a krade se u nás mezinárodní liga. Kde tedy v sobě nalezneme sílu a odhodlání obětovat pro Ukrajinu své pohodlí, sociální výhody, alespoň trochu toho sádla získaného bezproblémovým životem po roce 1989?

Nemusíme cynicky dělat nic nebo se ještě lépe vyhovět Rusku. Když Západ zruší veškeré restrikce, provede sebekritiku, veřejně uzná své chyby i právo Ruska dělat si s Ukrajinou co si zamane, tak nás Vladimír Vladimirovič pochválí. Nejsnaživějším patolízalům potom dovolí v Rusku podnikat.  Stojí ale třeba společnosti McDonald´s za to, nachat se šikanovat ruskou „hygienickou kontrolou“. Jak investoři vyvažují poměr potenciálního zisku dosažitelných v Rusku s rizikem putinizace jejich investic? Opouštění trhů v Rusku snižuje objem případného odškodnění, které by zde investující společnosti požadovali po vlastních vládách v případě vyvlastnění ze strany Kremlu. Jde o známou strategii kapitalizace zisku a socializace ztrát.

Servilita k Rusku je krátkodobě výhodnou strategií, kopíruje ale děj románu Válka s mloky Karla Čapka, kdy lidé dodávali mořským mlokům výbušniny na likvidaci pevniny a tím i sebe samých. Dlouhodobě se jedná o cestu ke skutečné válce nebo do gulagu.

Odpověď na otázku, proč bychom měli Ukrajině pomoci, vyplývá právě z faktu anexe Krymu a z toho, že bez vyhlášení války ruští vojáci útočili na ukrajinská města. Rusku nelze věřit, ani s ním seriózně jednat. Myslím, že i otrlý diplomat si po podání ruky s Vladimirem Putinem musí několikrát otřít dlaň do svého žaketu.

Na troskách Ukrajiny se z Ruska může stát nová a jediná supervelmoc, a to díky ochotě použít sílu v mezinárodních vztazích. Dostane se do pozice ničím neomezeného třídního násilníka, který si vezme co se mu zlíbí, a kdo se ozve, ten dostane pěstí, až mu krev vystříkne z nosu. Vždyť od začátku tohoto roku Rusko už jedná se Západem pouze z pozice síly.  Po vítězství na Ukrajině by platilo, z vojenského, politického, ekonomického hlediska, jen a pouze to co řekne Moskva. Neomezená moc omamuje a vede k stále větší agresivitě a páchání zločinům, a to i ze strany dříve slušných lidí. Rusko však nemá vychování ani tradici demokracie či vlády práva. (Doporučuji knihu Richarda Pipese, Rusko za starého režimu).

Je pro nás Rusko i kulturním a civilizačním vzorem, jako pro Viktora Orbána v Maďarsku? Proč si vlastně vážit Ruska? Nahradíme coca-colu kvasem, hamburger pirožkami, Madonnu Alexandrovci? Vladimíru Putinovi do hlavy nikdo nevidí, ale dalším cílem zelených mužiků může být Pobaltí, Polsko, Finsko, Rumunsko….. Že je to nemožné? A co bylo zdánlivě nemožné před únorem 2014 a co je dnes realitou? Západ může být postaven před dilema, zda vstoupí do války nebo stejně jako na Ukrajině couvne. Kam až? Na poslední výspu Evropy, portugalský mys Cabo da Roca? Letos si připomínáme sto let od skončení Velké války. Při studiu historických pramenů je zřetelně vidět, že nikdo, hlavy států, diplomaté, vojáci, v podstatě nechtěl celosvětový konflikt. Nanejvýš Rakousko-Uhersko toužilo po krátké vítězné válce za teroristický útok na následníka trůnu krytý částí srbských bezpečnostních složek, což je i z dnešního pohledu pochopitelné. Stejně tak nastal útok Spojených států na Talibánem ovládaný Afganistán a Irák Sadáma Husajna po 11. září 2001. Události ale dospěly k celosvětovému střetnutí s děsivou samovolností. I my bychom měli být zdrženliví při stupňování napětí. Vypukla však nová studená válka a pouze rozhodnost s jakou ji povedeme zabrání skutečné horké válce.

Jestliže se nechceme v budoucnosti třást před mezinárodním násilníkem, nezbývá než vzít válku na Ukrajině vážně.  Rusko se stalo ideologickým nepřítelem Západu, stejně jako v době komunismu. Kreml je třeba odříznout od vyspělého světa a vrátit se k modelu vztahů z doby studené války. Snad ještě Západ disponuje schopnostmi, jak zbavit Vladimíra Putina prestiže z pořádání závodů automobilů F 1, když už se to nepodařilo u mistrovství Evropy ve fotbale. Nezveličujme také hospodářský význam Ruska. Má pouze 142 milionů obyvatel a na Zemi dnes žije přes 7 miliard lidí, tedy i potenciálních zákazníků. Bohužel současná vysoká cena ropy zajišťující bezpracný přísun peněz a opět zvýší agresivitu Ruska. Okamžitou dostavbu infrastruktury plynovodů a ropovodů ať financují evropské fondy nebo přímo stát. Není čas na spory regulátorů s komerčními subjekty. Bez surovin se objem ruského vývozu rovná exportu Belgie. Nenechejme se vydírat a uzavřeme sami kohoutky plynovodů a ropovodů. Pohonné hmoty budou o něco dražší, v bytech při 18 °C nezmrzneme, ale hledáním substitutů hospodářství získá rozvojový impuls. Odřízněme Rusko od systému mezinárodního platebního styku SWIFT. Donuťme ruský kapitál, oligarchy i jejich děti  vrátit se do Ruska. Ruským boháčům se nebude líbit, aby vše co je jim drahé, peníze i rodiny, byly vydány napospas Vladimiru Vladimiroviči. Odmítněme ruské diamanty stejně jako svého času ty krvavé ze Sierra-Leone. Pomozme Ukrajině financovat nákup zbraní i služeb zahraničních vojenských instruktorů. Darujme Kyjevu naše „ruské“ zbraně. Ostatně je skandální, že ještě po 30 letech po vymanění se z ruské sféry vlivu česká armáda závisí na výzbroji potenciálního protivníka.

Za první studené války Kreml platil mírové aktivisty. Měli bychom si proto dávat pozor na současné ekologické aktivisty brojící proti energetické bezpečnosti, odpůrce euroatlantické spolupráce a Evropské unie.

(Lidové noviny 30.10.2014)

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 12.11.2018 14:34 | karma článku: 24,88 | přečteno: 1172x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1792x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,54 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,61 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 15,85 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3097x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,83 | Přečteno: 796x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3150x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,95 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2804x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik