Co dnes podporujeme nás zítra může zničit (4)

6. 03. 2019 8:08:03
Těžko říci, po všech historických zkušenostech, kde zastánci "revoluce" berou jistotu, že právě jim budou nové pořádky vždy a pořád vyhovovat. Strýc například podporoval komunisty pouze do té doby, než mu sebrali koně a pole.

Naše civilizace již dlouho žije v klidu a míru, někteří se nudí. Stejně jako ten, kdo žije v přepychu stále hledá, čím by podráždil své otupělé smysly, hledáme stále více extrémnější sporty, jídla a „zážitkové zážitky“.

Lze také pozorovat únavu z dodržování pravidel a vzmáhající se odmítání nést důsledky svých činů. Lidé ještě v nedávné minulosti chápali, že zákony a soudy je chrání před zvůlí státní moci, před silnějšími, bohatšími, oceňovali rovnost před zákony. Dnes se naopak projevuje nespokojenost se stabilitou pravidel, s tím, že jsou pro všechny stejná.

Práva relativizovala povinnosti. V demokracii, kde se každý volební hlas počítá, se vytrácí ochota vynucovat pravidla. Psi na volno obtěžující okolí, cyklisté na chodnících, automobily parkující v zákazech, mafiánští taxikáři, svévolné zábory obecního a soukromého majetku jsou pouze špička ledovce opovržení k pravidlům. Skutečný rozsah tohoto problému se projeví v krizi, při oslabení státní moci.

V souladu s již zmíněným přesvědčením „Bůh jsem já“ a „buď vůle má“ se stále častěji objevuje snaha politickou akcí přizpůsobit realitu svým zájmům. Firma prodává domy s byty a tím realizuje své vlastnické právo. Nájemníci však požadují odprodej bytů pro sebe a volají: „Politici, řešte!“. Zadlužil jsem se svým nezřízeným životem? „Politici dělejte něco s mým problémem.“ Zde je třeba hledat důvody poptávky po populismu a rostoucí vnímavosti politiků k požadavkům mas.

K tomu se přidává touha žít hned teď v naprosto dokonalém světě, což vyžaduje, tak jako nesčetněkrát předtím, rozbití stávajících pořádků. Tolerance k nedokonalosti světa a postupná, trpělivá náprava chyb, to vše přestalo být v módě. Ráj na zemi však nikdy nenastane a snahy nastolit dokonalý svět vždy skončily v totalitárním pekle.

Uvědomme si, že naše zloba a snaha vytrestat tzv. establishment dopadne nejvíce na nás samotné. Neplatí, že čím horšího politiky zvolíme, tím hůře bude našim domnělým nepřátelům. Ne, nám samotným se povede hůře. Jestliže se oddáme negativnímu pohledu na svět, naše představy a kletby se začnou samy naplňovat, tak jako kdybychom šeptali přání do kouzelného sluchátka Macha a Šebestové. Zlobou vytrestáme jen sami sebe.

Těžko říci, po všech historických zkušenostech, kde zastánci revoluce berou jistotu, že právě jim budou nové pořádky vždy a pořád vyhovovat. Strýc například podporoval komunisty do té doby, než mu sebrali koně a pole. Potom se s nimi takříkajíc „ideově“ rozešel a rád by všechno vzal (i dostal) zpět. Jenže cesta od demokracie k autoritářství je jednosměrná. Jestliže někomu dáme neomezenou moc komandovat, protože nabízí „všechno pro všechny“, je nevyhnutelné, že nám samotným se výkon vládní moci dříve nebo později přestane líbit. Nejpozději v okamžiku, kdy budeme „zkomandováni“ my sami. Tohle by si měl každý uvědomit, když naprosto nekriticky hodlá fandit "svému" politikovi, sám sobě omlouvá jeho prohřešky, vulgarity, podpásovky.....

Zamyšlení na téma Proč je svět jaký je (následuje díl pátý Internet: všechno dobré je k něčemu špatné)

Díl první - Demokracie zesiluje aroganci blbců

Díl druhý - Přílišné ohledy k blbcům

Díl třetí - Člověk sám sobě Bohem, dítě bůžkem

Autor: Vilém Barák | středa 6.3.2019 8:08 | karma článku: 16.31 | přečteno: 506x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 432 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.79 | Přečteno: 495 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3002 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 482 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1479 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 464 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.39 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...