Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Internet: všechno dobré je k něčemu špatné (5)

Snad se pod tlakem GDPR, připravované směrnice na ochranu osobních údajů na internetu (ePrivaci), platbou za "výcucy" z novinářských článků, odpovědností za ochranu zveřejňovaného obsahu a zdanění podaří duhové bubliny zkrotit. 

Zamyšlení na téma Proč je svět jaký je (díl pátý)

K přesvědčení vyvolané rovným volebním právem a svobodou slova, že všechny názory jsou  rovnocenné, přibyla díky internetu a (a)sociálním sítím možnost vystavit je s mizivými náklady celému světu. Každý zde najde prostor pro umístění svých myšlenek a načerpání těch cizích. Žádná z nich neprochází oponenturou redakční rady nebo editora. A tak do vesnice o 900 lidech přichází 30 kusů papírových novin. Novináři prý již nejsou potřeba. Údajně stačí, když sousedka natočí událost na mobil a video umístí na (a)sociální síť.

Informace pocházející z internetu, pokud se nejedná o řádné zpravodajské servery (ale ani ty se neubránily devalvačnímu efektu „neomezeného prostoru“), jsou v podstatě nicotné. Nekonečné množství informací, které se ke všemu kdykoliv mohou změnit (úpravou, vymazáním), vede k jejich nulové hodnotě.

Současně s pobytem na síti se projevuje již popsaný efekt tzv. internetových smeček a jeskynních ozvěn, kdy člověk uzavřený do enklávy stejně smýšlejících souputníků podléhá domněnce o správnosti svého názoru a útočí na jiné. Nebo také podléhání paralýze nikomu a ničemu nevěřit, neangažovat se, nedělat nic, protože vše ovládají jiní, a jednotlivec tedy nemůže nic ovlivnit.

Snad pod tlakem GDPR, připravované směrnice na ochranu osobních údajů na internetu (ePrivaci), platbou za "výcucy" z novinářských článků a odpovědností za ochranu zveřejňovaného obsahu a zdanění (čemuž se vyhýbají jako čert kříži), se podaří tzv. technologické firmy zkrotit. V podstatě nejsou nic jiného než reklamky. Třeba tyto duhové bubliny puknou, kletba pomine, lidé zvednou oči od „chytrých" telefonů způsobujících blbnutí, populisté přijdou o svůj živný hnůj, ale jinak se nic zvláštního nestane.

Internet poskytuje vedle tlachů a drbů také nelidsky (a toto slovo bych chtěl zdůraznit) detailní pohled na svět. Příkladem je případ křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří přišli do Česka. Jeden z nich měl před kamerou říci: „… pokud budu bydlet v nějakém kravínu, který je znovu přemalován, tak takové věci nebudu v žádném případě akceptovat a vrátím se do Iráku.“ Uvedené video v únoru roku 2016 rozběsnilo české veřejné mínění.

Představme si novináře z doby před nástupem elektroniky, jen s tužkou a zápisníkem. Nutnost pracného písemného popisu této marginální události by obrousila hrany sdělení a zkrátila ji nanejvýš na jednu či dvě věty. Samozřejmě i z předelektronické doby se zachovala svědectví, u kterých je při bližším pohledu a chvilce přemýšlení  jasné, že nevystihují obecné trendy. To je problém třeba historiků, kteří se snaží nějakou událost "odzdrojovat" jednotlivými výkřiky z novin.

Každý snad ví, jak se cítí, když po 8 až 10 hodinách na cestě, zavřený s rodinou v automobilu, unavený z řízení, hladový a vystresovaný z provozu na silnici, přijede na místo prázdninového pobytu. Hotel se zdá škaredý, na špatném místě, obsluha drzá, nevstřícná, vylákání platby za pobyt se jeví jako podvod. A to se jedná o dovolenou, ne o útěk z domova spojený se ztrátou rodné země, veškerého majetku a rodinných vazeb.

Chvilkové selhání člověka, jedno špatné slovo může být navěky zaznamenáno, vytaženo do popředí, zesíleno komentářem a zevšeobecněno. Kromě toho, obrazové sdělení má daleko větší emocionální účinky než psané slovo. Technické možnosti zachycování světa a snadnost šíření informací, tedy snaha se prosadit s tou svou „troškou do mlýna“ podporuji bulvarizaci a vypichování extrémních dějů. Současně platí nadřazenost negativních zpráv nad pozitivními. Dáváme přednost sdělením, „že se něco děje“, před těmi, „že se nic neděje“. Těžko by se uživila média se zprávami, že se žádné dítě neztratilo ani nezůstalo zavřené v rozpáleném autě, nikdo se neoběsil, na železnici se nestalo žádné neštěstí, venku krásně svítí slunce a právě se miluje tolik a tolik lidí.     

Díl první - Demokracie zesiluje aroganci blbců

Díl druhý - Přílišné ohledy k blbcům

Díl třetí - Člověk sám sobě Bohem, dítě bůžkem

Díl čtvrtý - Co dnes podporujeme, nás zítra může zničit

Zamyšlení na téma Proč je svět jaký je (následuje díl šestý Co se dá dělat s dnešním světem)

Autor: Vilém Barák | pátek 8.3.2019 9:35 | karma článku: 5,23 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,82 | Přečteno: 2658x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 661x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,96 | Přečteno: 831x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,67
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik