Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A tak si lyžujeme

Novinkou této sezóny se stali biootci a biomatky, kteří svým sotva narozeným potomkům přivázaným na břiše ukazují na lyžích v 3000 metrech nádheru hor.

Pravidla Mezinárodní lyžařské federace pro chování na sjezdovkách platí již mnoho let. Jsou jednoduchá a odpovídají zdravému rozumu. Přitom v letošní sezóně jen v rakouských Alpách zemřelo 93 lidí, z toho 19 v lavinách. Zkusme se ohlédnout za nedávno skončenou lyžařskou sezónou.

Pořád je obvyklé posedávání a polehávání uprostřed sjezdovek. Nejlépe s hlavou proti směru jízdy. Zřejmě jde o známku punku. Považuji to za stejně hloupé, jako si ustlat na dálnici.  Podobně nebezpečné je sezení na kraji sjezdovky v místech, kde jsou muldy, ledové plotny, velký sklon nebo při mlze a sněžení. Mějme na paměti, že většina lidí zvládá své lyže pouze za slunečného počasí a na rolbou upravených úsecích. Když narazí na obtížnější podmínky, stanou se hrozbou sobě i všem okolo. Druhou stranou mince představuje přeskakování terénních nerovností a vjíždění velkou rychlostí do míst, kam není vidět, kde někdo může stát nebo i nechtěně ležet. Sluchátka v uších, které znemožňují rozeznat nebezpečí kolo sebe sluchem, je v tomto ohledu již maličkost.

Stále se opomíjí zásada, že oblouk se dělá v bezpečné vzdálenosti od druhých a špičky lyží přitom nesmí mířit na dole stojícího člověka. Někteří lyžaři přijíždějící zezadu se stále snaží prosmýkávat těsně kolem kraje sjezdovky. Zřejmě se řídí heslem čím rychleji, tím dříve to budu mít za sebou a možná u toho ještě zavírají oči. Proto, jestli si pořizovat kameru na přilbu, tak primárně namířenou směrem dozadu. Vrchol stupidity představuje jízda na lyžích v sedu, v záklonu, protože se tím stávají neovladatelnými.

Každý rodič by měl pamatovat na to, že odpovídá za své děti úplně stejně jako za svého psa. Není proto správné nechat je úplně volně divočit na svahu. A na výuku lyžování stačí lano dlouhé 3 až 4 metry, určitě nemusí být přes celou sjezdovku. Na druhé straně, od ostatních lyžařů není dobrý nápad projíždět mezi dospělým a pod ním se pohybujícím děckem. Ten může držet již zmiňované výukové popruhy nebo tímto způsobem jízdy obvykle brání potomka před sražením. To se potom hůlky v mžiku mění v kordy. 

S růstem obliby lyžování ve volném terénu, doufám, že pojišťovny důsledně uplatňují výluky z plnění v případě pohybu mimo upravené tratě, roste počet případů, kdy tito „hrdinové z nudy“ skáčou přes sněhovou bariéru zpět na sjezdovku. Jak se zdá, čím usilovnější hledání adrenalinu, tím méně slušnosti. Není se potom co divit, když „fríírajdista“, který udělal několik kotrmelců přes přírodní hranu, ještě odsekává na otázky ohledně svého zdravotního stavu. Stopy po sněžném skútru na místě jeho pádu ukazovaly, že až tak dobrý nebyl a na místě pádu nemusel ležet až do jarního tání. I když by si to za svoji neurvalost zasloužil.

Tito „borci“ si neuvědomují nezanedbatelnou spotřebu kaskadérů pro natáčení freeraidingu. Ostatně, v těchto videích by pod krásnými záběry měly běžet titulky „nesnažte se napodobit, nemáte na to“. Riziko stržení laviny „horské vůdce“ z panelákových sídlišť v Polabské nížině nijak netrápí. Skutečná tragédie nastává, když do závalu zatáhnou nejen sebe, ale celou skupinu důvěřivců nebo lavina zabije někoho úplně nevinného. Komu chybí zkušenosti, tomu lavinové bulletiny rozdávané v lyžařských střediscích ani zírání na Youtube nepomůže. Pozůstalí mohou potom vykřikovat, že účastníci zájezdu měli na sobě to nejlepší, co se dalo koupit v pondělní akci v supermarketu. I skutečně profesionální vybavení pouze o několik procent snižuje riziko smrti. Příroda si poroučet nedá.

Nevím, co lidi stále pudí k machrování na „modrých“ sjezdovkách a na dojezdech vhodných leda na výuku lyžování capartů (kdyby těchto bláznů nebylo). Zde začnou ve velké rychlosti předvádět carvingový oblouk nebo vystrčí k nebi zadek i hůlky a mezi pomalu jedoucími lyžaři si hrají na sjezdaře. Možná jsou ale chytřejší, než se zdá a je to kvůli vlastní bezpečnosti. Třeba jim jde o to, aby si o tuto napodobeninu dikobraza  zezadu najíždějící, ještě agresivnější lyžař než jsou oni sami, vypíchl oči. Obecně je dobré na dojezdech ukazovat rukou do směru zahýbání (jako na kole) a…. doufat.

Do stejné sorty křupanství se řadí neschopnost snížit rychlost v místě křížení a připojování tratí nebo nebezpečné dojíždění ke konci sjezdovky. Gejzír sněhu nahazující nástupní turniket lanovky prozrazuje skutečné pitomce.

Novinkou této sezóny se stali biootci a biomatky, kteří svým sotva narozeným potomkům přivázaným na břiše ukazují na lyžích v 3000 metrech nádheru hor. Neví, že děti mohou pobývat do 3 let spolu s matkami ve věznici, protože si v tomto věku nic nepamatují a tohle vystavování nebezpečí je zbytečné.

Na horách je třeba respektu a ohleduplnostu. Nikdo neovládá své lyže absolutně. Stačí brnknutí o zmrazek, náhlá změna podkladu ….a neštěstí chodí po lidech.

(autor je aktivní lyžař, bývalý instruktor lyžování)

 

Autor: Vilém Barák | úterý 16.4.2019 14:25 | karma článku: 26,73 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik