Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo kryje toky peněz okolo Velké ceny Brna?

Nikdo nemá zájem odkrýt karty ohledně peněz pro Velkou cenou Brna. Předchozí garnitura ve vedení města obsazená ANO, současná garnitura  ODS, ministerstvo školství vyhazující milióny z našich daní ani  jediní spravedliví Piráti.  

Dlouhodobě se zajímám o dění okolo Velké ceny Brna motocyklů (např. Kam se ztrácejí peníze z Grand Prix?; Jak jsem popsal v článku Kam jdou veřejné peníze u Velké ceny Brna? na zpravodajském serveru idnes.cz byl 7. listopadu 2018  (9:45) publikovaný článek s názvem  „Pořadatelé Velké ceny motocyklů žalují ministerstvo kvůli nízké dotaci“, autor Robin Krutil (rkr). Mluvčí ministerstva uvedla: „Spolek například v podkladech neuvedl, že obdržel 10 milionů od města Brna a dalších 20 milionů od Jihomoravského kraje. Žádost také obsahovala nezvykle nízké odhady komerčních příjmů z akce, ale například chybí také relevantní příjmy z parkovného nebo pronájmu prodejních stánků“.

Zde je třeba říci, že trestní oznámení pro podezření z uvedení nepravdivých údajů v žádosti o dotaci, Policie České republiky odložila, a to bez odůvodnění, takže není zřejmé, co ji k tomuto závěru, který je v přímém rozporu s informacemi poskytnutými MŠMT, vedlo.

Ministerstvo školství odmítlo vydat tuto žádost o dotaci s tím, že:“……že v rámci dotačního řízení evidujeme informace veřejné a neveřejné. Mezi veřejné patří například výše dotace konkrétnímu příjemci. Mezi neveřejné se řadí informace veřejnosti nedostupné s ohledem na ochranu práv žadatelů o dotaci, ochranu osobních údajů hodnotitelů atd. K podání bližších informací Vám můžeme doporučit oslovit přímo dotčenou organizaci“. 

Zajímavé, že MŠMT předtím zcela v pohodě zveřejnilo vady žádosti. Ve vztahu k výzvě na vydání podkladů se najednou domnívá, že je třeba chránit „osobní“ údaje města Brna a Jihomoravského kraje. Kterépak to jsou?

Žádost o informace o hospodaření Velké ceny byla Magistrátem města Brna (sekretariát primátorky Markéty Vaňkové za ODS) také odpinknuta s tím, že se nevztahuje k působnosti MMB, i když Brno je jeho členem a má být oslovena „dotčená organizace“, tedy Spolek 

I následovalo oslovení přímo na dotčené  organizace s žádostí o následující informace:

-           náklady za nájem závodní dráhy (identifikace pronajímatele),

-           náklady za nájem tribun (identifikace pronajímatele),

-           náklady za nájem parkovišť (identifikace pronajímatele),

-           náklady za nájem ostatních ploch (identifikace pronajímatele),

-           náklady na distribuci a prodej vstupenek,

-           náklady na nakupované služby a jejich popis,

-           výše úhrady promotérovi,

-           celkové platby společnosti Automotodrom Brno, a.s.,

-           popis dalších nákladů,

-           počet platících návštěvníků v jednotlivých dnech (prošlo ten den turnikety),

-           počet diváků vykázaných obecním úřadům pro poplatkovou povinnost,

-           počet prodaných vstupenek celkem,

-           počet rozdaných volných vstupenek  závodním stájím,

-           počet rozdaných volných vstupenek promotérovi,

-           počet rozdaných volných vstupenek ostatním,

-           příjmy z televizních a obdobných přenosů,

-           příjmy z reklam,

-           příjmy z prodeje vstupenek,

-           příjmy z parkovného,

-           příjmy z pronájmu ploch pro komerční využití (stánky občerstvení….),

-           popis ostatních příjmů,

-          popis vlastnictví pozemků a staveb v nemovitostí v areálu automotodromu a rozdělení na 

            vlastnictví Spolkem, ve správě od Brna, JMK nebo případně státu a jiných subjektů. 

Žádost odešla 29.3.2019 a dne 23.4.2019 po urgencích přišlo potvrzení přijetí. Do dnešního dne (29.5.) se stalo co? Nic.

Zajímavé je počínání i dalších přímých a nepřímých aktérů této kauzy. Ve snaze získat informace jsem oslovil Tomáše Koláčného, který je Pirátské straně členem republikového výboru a předsedou místního sdružení Brno. V červnu 2016 byl zvolen do Rady města Brna jako Radní pro oblast otevřenosti města a participace obyvatel, což je v konfrontaci s jeho postojem směšné. Dalo by se říci "kozel se stal zahradníkem".

Odvětil: „Není pravda, že město akci podporuje "masivně" náklady akce jsou cca 160 milionů a město na ně vynakládá ročně historicky 10 milionů (za rok 2018 pak 15 milionů). Všechny Vámi požadované informace jsou na rejstříku dostupné. Onen souhrnný informační materiál se jmenuje výroční zpráva a najdete jej (za rok 2017) zde: https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-firma?subjektId=913414. Za rok 2018 ještě není výroční zpráva schválená, bude nejpozději do konce dubna 2019.“. (Pozn.: údaje za rok 2018 doplněny nejsou). 

Schopnost považovat 10 mil. korun za „nemasivní“ částku je trochu šokující. Chtěl bych vidět, jak by se snažil, kdyby se jednalo o jeho vlastních 10 mil. korun. V politickém rozhodování je to asi nic.

Samozřejmě, že ve sbírce listin OR mnou požadované informace nejsou. Zvyk politiků odkazovat na něco, co neexistuje je pro diskusi s nimi signifikatní).

Za peníze, které na GP jako daňový poplatníky dávám, má existovat www rozebírající výdaje, příjmy, pohledávky, závazky, vztahy s dodavateli a pronajímateli do poslední koruny. Odkazovat na Sbírku listin je důkazem snahy utajit, co se při pořádání GP děje.

V této souvislosti vybírám z programu Pirátské strany:

Kontrolu moci a mocny´ch – politikům musí být vidět pod ruce. Občan má právo vědět, jak hospodaří jím volení zástupci s veřejnými penězi vybranými z daní nás všech.

Zjednodušení státu pomocí technologií – všechny úřady mají být kompletně dostupné online.

Obranu svobody – prosazujeme svobodný přístup občanů k informacím...

a potom, když jde o konkrétní věc tak konkrétní politiky této strany řekne občanovi (s prominutím)....jděte do háje. Možná si i myslí......ten je ale blbej, že těm našim kecům věří.

Česká televize vypátrala, že BIS od roku 2015 monitorovala (nemůže zatýkat a vyšetřovat, poznatky předává dalším orgánům a je na nich, co s nimi udělají) dění kolem Velké ceny Brna. Ve své výroční zprávě v souvislosti s Velkou cenou upozornila na problematické zapojení veřejných prostředků v ryze soukromém podniku.   

"Ovlivňování veřejného mínění a rozhodujících autorit ve snaze přesvědčit o nezbytnosti určitého projektu s využitím zkreslených, nepravdivých nebo neúplných informací se záměrem získat ekonomický prospěch na úkor státu považuje BIS za rostoucí problém. BIS popsala několik konkrétních příkladů, kdy stát musel takové formě nátlaku čelit.“ (Výroční zpráva BIS za rok 2016). Česká televize zná i některé detaily ze zjištění BIS, které varují před zneužíváním veřejných peněz pro soukromý byznys. Upozorňuje například na to, že analýza dokládající vysoké daňové zisky z motocyklové akce není nezávislou studií a že vznikla na politickou objednávku. Slouží tak regionálním politikům jako nátlakový argument pro vyšší dotace ze státního rozpočtu. (BIS prověřuje už tři roky hospodaření Automotodromu. Upozorňuje na zapojení veřejných peněz do soukromého projektu, ČT 2. 8. 2018 ).

No a jsme na konci příběhu, který dopadne jako vždycky. Brno poskytne na pořádání Velké ceny 15 mil. korun, Jihomoravský kraj 25 mil. korun a dle informací z 29.4.2019 vláda přidá dalších 65 mil. korun. Vše z našich daní.

Podmínkou je prý neziskovost a stejně tak nesmí dojít k nadhodnocení nákladů, které budou hrazeny v rámci této akce (sic!). Zkuste to někdo, ovčánci, zkontrolovat.

Ostatně se domnívám, že z peněz daňových poplatníků se každý rok zaplatí společnosti Dorna 100 mil. korun a ještě se jí nechá vydělat na reklamě a televizních přenosech. Velká cena Brna motocyklů  si nezaslouží ani korunu. Jak ostatně potvrzuje zpráva BIS, nějaké odhady nájemních auditorů o tom, co to státu přinese za ekonomické benefity jsou hlouposti.  

PS: Chce to silnou integritu osobností po tomhle všem nevolit protisystémové strany jako Okamůru na komouše. I když Zlobou vytrestáme jen sami sebe.

 

Autor: Vilém Barák | středa 29.5.2019 14:55 | karma článku: 27,99 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2681x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik