Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obnovou polních cest ke zlepšení krajiny

Voda z vodovodů většinou poteče i když obce obklopí prašné duny, z nichž budou trčet „šťagély“ uschlé kukuřice. Je ovšem otázkou, jaké kvality, protože již dnes je z velké části znečištěna a v roce 2016 proto stát změkčil normy. 

Čeští zemědělci hospodaří z 80 procent na pronajaté půdě, která má celkem 3,3 mil. vlastníků. A je velice pravdivé přísloví: "Prodej někomu skálu, za 10 let tam bude zahrada. Pronajmi někomu zahradu, za 10 let tam bude skála".

Na historických leteckých mapách z let 1950-1956 (https://kontaminace.cenia.cz/) jde sledovat, jak navzdory kolektivizaci vypadala dřívější krajina. Ještě lepší je pohled na letecké mapy Googlu nebo Seznamu na rozhraní Česka a Rakouska (doporučuji si nalézt např. Chvalovice). Pole u jižních sousedů mají daleko menší výměru a jejich rozčlenění zajišťuje biodiverzitu. Naše krajina postrádá remízky, větrolamy a meze. Rozsáhlé lány způsobují, že je ničena vodní a větrnou erozí (a zvířený prach dýcháme spolu v něm obsaženou chemií). Zkuste vyjít nad vesnici, jak tam duje vítr, jen to hvízdá kolem uší. A ten vítr odnáší třeba i naše vlastní pole po prarodičích, jehož cena se tím rapidně snižuje. Takže nejde o ideologii, ale o znehodnocování soukromého majetku.

Lán kde nesmí být nic, co tam nepatří, je v podstatě „zelenou pouští“. A čím je větší, tím je menší prostor pro život. Proto radikálně ubývá hmyzu včetně motýlů, ptactva i jiných drobných živočichů a myslivců je více než bažantů či zajíců. Zoufalost situace dokládá, že dva jinak zcela nepravděpodobní spojenci, Českomoravská myslivecká jednota a Česká společnost ornitologická, ruku v ruce organizují petici Vraťme život do krajiny (https://birdlife.cz/petice-za-krajinu/). V čínské provincii Sečuan vyhubily pesticidy a likvidace vegetace divoký hmyz. Včely jej nenahradí. Jabloně a hrušně proto opylují, květ po květu, tisíce lidí štětečky. Budeme si snad objednávat na opylování drony? Z tohoto důvodu  je užitečné ponechávat suché stromy, třeba i bez větví na místech, kde to bezpečnost (!) dovolí. Nebo alespoň, ať pokácené leží tam, kde dříve rostly a tvoří „hmyzhotel“. Jinak živého datla nebo roháče neuvidíme.  

Když konečně zaprší, krajina má nízkou schopnost zadržet vodu (a bahno se navalí do škarp) a vše vede ke koloběhu vysychání. Moderátoři stále používají fráze: „O víkendu bude krásně svítit slunce, až v neděli večer přijdou mraky“. Podle mě by zpráva měla znít: „O víkendu bude krásně, přijde stálý déšť“. Považujeme za samozřejmé, že po otočení kohoutku, poteče voda. I v nejdražších lokalitách Česka stojí jeden litr okolo 9 haléřů (90 korun za 1000 litrů, tj. jeden metr kubický), a to včetně vyčištění. V roce 2017 se spotřebovalo průměrně 88,7 litru na osobu a den, což je náklad cca 9 korun za den. Stejná voda v PET láhvi přijde na 4 až 5 korun litr za 1,5 litru. Pitná voda je příliš levná, výše uvedená cena by měla platit pouze do úrovně průměrné spotřeby 100 litrů na osobu a den. Nad tuto hranici, která jde překročit pouze zaléváním, napouštěním bazénů nebo havarijním únikem, by měla stát třeba 100 korun za 1 metr kubický.

Vodu můžeme přímo z hadice buď pít, nebo ji bez hlubšího smyslu nechat vytékat na trávník, kterému to v létě stejně nepomůže. A přitom to je podobný etický problém jako topit chlebem. I když část vyprodukovaných potravin, řepka a kukuřice se opravdu spaluje. Když už jsme u těch trávníků, drobná nedokonalost oku lahodí, jejich sekání každé 3 dny na „wimbledon“ je zbytečné. Zabijeme všechno, co v něm žije, a o to rychleji se změní ve žlutou plochu s tepelnými vlastnostmi asfaltového parkoviště.

Vlastníci půdy, hlavně obce mají nástroje jak rozčlenit širé lány. Stačí aby obecní zastupitelstva začala vypovídat pronájem historických cest i dalších částí vhodných parcel patřících obci a dosud užívaných k zemědělské velkovýrobě. Samozřejmě, že přes tyto cesty-pozemky by zemědělci nesměli jezdit a tím by byly donuceni rozčlenit lány. Na cestách mohou být vysázeny stromy, keře, vzniknout „meze“. V zájmu zachování života v krajině a omezení jejího ničení erozí.

Jestli se přidají soukromí vlastníci, jenom dobře. Je zločinem, že pozemkové úpravy v katastrech obcích probíhají, aniž by stát bral ohled na zlepšení krajiny. I když ministerstvo zemědělství v loňském roce pod tlakem veřejnosti slíbilo změnu přístupu.  

Zřizování remízků není pro obce něco bezprostředně užitečného, jako je chodník či kus silnice. Voda z vodovodů většinou poteče i když obce obklopí prašné duny, z nichž budou trčet „šťagély“ uschlé kukuřice. Je ovšem otázkou, jaké kvality, protože již dnes je z velké části znečištěna. Proto také v roce 2016 ministerstvo životního prostředí změkčilo normy na obsah cizorodých látek. Začíná mi to nápadně připomínat dění za komunistů před rokem 1989, kteří nebyli schopni řešit znečištění životního prostředí, tak z části údaje zatajovali, zčásti také změkčovali normy (a pražský tajemník Miroslav Štěpán mluvil o tom, že Západ se Československo snaží „uekologizovat“). Čištění pomocí aktivního uhlí je pouze na několika zdrojích a jeho cena se šplhá do stovek milionů korun. Potom bude ještě absurdnější zalévání trávníků a zahrádek vodou nákladně zbavovanou pesticidů a jiných svinstev. Zdražení vody v důsledků vynuceného nasazení této technologie je ale náš vlastní boj, my jsme si ji nechali znečistit jezeďáky. Politici jistě budou obviňovat zlé cizáky, protože státní se opět vydává za lepší než soukromé.

Anglický filozof Edmund Burke řekl: „Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné“.

(vyšlo v našem Panterovi)

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 12.8.2019 17:09 | karma článku: 16,81 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik