Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kostkový cukr není českým vynálezem, ale....

Vynálezce kostkového cukru Jacob Christoph Rad opravdu nebyl pro nás někým cizím, patří do naší historie, ale v úplně jiném smyslu, než si představuje český „echt“ nacionalista. Ono jde o to, co znamená „naší“.

Česká pošta vydala letos v březnu poštovní známku s názvem České vynálezy: Kostkový cukr. Jde o stejnou filatelistickou raritu a nesmysl, jako kdyby měl obrázek Hradčan popisku Pardubice.

Kostkový cukr vynalezl ředitel dačického (Dačice, něm. Datschitz, otázka je, jak se toto město nazývalo v době, kdy se událost udála)cukrovaru Jacob Christoph Rad. Narodil se 25. března 1799 ve švýcarském městečku Rheinfelden a zemřel 13. října 1871 ve Vídni. Jeho rodina pocházela z vesnice Brugg ve Švýcarsku. Vzdělání získal ve Vídni, kde se v roce 1839 oženil s Julianou Schill. Klíčová věta vedoucí k tomuto vynálezu, od Frau Rad, která se zranila při dělení cukrové homole, byla najisto pronesena v němčině a zněla „Jacob, mach etwas damit, du bist doch Direktor“ („Jacobe, udělej s tím něco, jsi ředitel“).

Podobné trapnosti jako Česká pošta se v roce 2008 dopustil v roli premiéra i Mirek Topolánek. Když na počátku českého předsednictví Evropské unii vysvětloval slogan „Evropě to osladíme“, vydával kostkový cukr za český vynález rodáků z Dačic.

Věc má daleko hlubší konsekvence a nezaslouží si odbýt pouhou poznámkou o snaze chlubit se cizím peřím. Jacob Christoph Rad opravdu nebyl pro nás někým cizím, patří do naší historie, ale v úplně jiném smyslu, než si představuje český „echt“ nacionalista. Ono jde o to, co znamená „naší“. Němčina, na rozdíl od češtiny, rozlišovala výraz „ein Böhme“ ve smyslu obyvatele území bez ohledu na řeč, ale také „ein Tscheche“, „ein Deutche“….., pro osoby mluvící česky, německy či dalšími jazyky.

Josef Jungmann do svého česko-německého slovníku vydávaného v letech 1834-1839 záměrně nezařadil ekvivalent pro obyvatele Regnum Boemiae (lat. Království českého) bez rozlišení řeči jakou mluvili. Situaci vystihuje v tomto kontextu nepřeložitelný výrok Josepha M. Thuna z roku 1845: "Ich bin weder Tscheche noch Deutsche, ich bin Böhme" (Nejsem Čech, ani Němec, jsem …..). Na přetahování o vynálezce kostkového cukru je vidět, že nám dodnes uniká význam slov „ich bin Böhme“. Zarputilá separace na Čechy a Němce způsobuje, že si při výkladu historie nevíme rady právě s podobnými typy osobností, které na zdejším území tvořily, pracovaly, podnikaly, bádaly. Někteří jsou opomíjeni, u jiných se snažíme přivlastnit si jejich zásluhy či počešťovat jména, což ostatně v případě pana Rada udělala i Česká pošta. Gregor Johann Mendel, zakladatel genetiky, Josef Ressel, vynálezce lodního šroubu, Jacob Christoph Rad, architekt Adolf Loos, to nebyli Češi, ale ani Němci, německy vyjádřeno, Böhmen, česky …nevím.

Akceptací jednoslovného anglického názvu státu Czechie, což v současnosti prosazují spolky jako Český olympijský výbor, by znamenalo završení snah českého nacionalismu a popření celé historie.

Snad 180 let po Jungmannovi někdo konečně i v češtině nalezne řešení a začne se měnit pohled na dějiny tohoto kousku země. Jazyk je totiž vodítkem k myšlení, ale i k nemyšlení.

(článek vyšel v Lidových novinách 30.10.2019)

 

 

 

Autor: Vilém Barák | středa 30.10.2019 18:40 | karma článku: 21,59 | přečteno: 987x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik