Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor Občana s Realitou

Občané jsou často rozhořčeni upozorněním ze strany obce na nutnost odklizení svých věcí z obecních pozemků. Zde je smyšlený rozhovor na toto téma mezi takto "postiženým" Občanem a Realitou.

Jakákoliv podobnost se skutečnými událostmi je čistě náhodná.

Občan: Přišla nám výzva. Jak to, že ten pozemek, kam jsem to složil, je obce? Matka, děda, strýc, jedna paní…., ti všichni povídali, že je to naše.

Realita: Každý si může vlastnictví nemovitostí ověřit na internetové stránce obce (sekce  Geoportál) nebo Českého úřadu katastrálního a zeměměřičského (ČÚZK).  Zcela zdarma a jednoduše

Občan: Jak to, že je to obce? Co je to za podvod? Jak jej získala? Ten pozemek (cesta, pás pozemku…) byl vždycky nás, lidí, co v místě vlastnili dům.

Realita: Kdo nesouhlasí s hranicemi pozemků (ověřenými výše), může podat žalobu k soudu. Obec nic nemusí řešit, dokud od něj nedostane obsílku. 

Občan: V minulosti nám ale zastupitelé… starosta, slíbil, že nám to prodá, daruje, můžeme si tam složit co chceme, můžeme tam parkovat……..

Realita: Minulé sliby neplatí. Platí pouze to, co je uvedeno v katastru nemovitostí (KN) nebo ve smlouvě, které je v souladu se zákonem (tedy řáděn napřed zveřejněná a následně projednaná a schválená na veřejném zastupitelstvu). Kdo s tím nesouhlasí, může jít k soudu, ale těžko uspěje.

Zápis v KN je právně velice silná věc. Každý by si měl v zájmu obrany před podvody zřídit v KN automatické sledování změn. Někdy totiž při ukradení nemovitosti ani soud nemusí pomoci. 

Občan: To co tam máme složeno, není nepořádek. Proč by to někomu vadilo?

Realita: Obec nemusí hrát hru vadí/nevadí a zkoumat, zda hromady na jejich pozemcích jsou oku lahodící nebo ne. Pěkné, nepěkné, pořád jde o zábor cizího majetku. Bez dovolení majitele nejde na jeho pozemku postavit ani sochu Koněva.

Občan: Místa je tam dost a není to na návsi. Proč by to vadilo?

Realita: Platí předchozí argument o zbytečnosti hodnocení uměleckého dojmu složených hromad. A že je někde místo? Sousedé ani obec také nemají co zkoumat, zda má občan na zahradě volný „plac“, že by si u něj něco složili. Nebo se máme podívat, kolik máš zbytečného místa na tvém dvoře či zahradě?

Občan: No tak tam je něco složené. Až to použiji, tak to bude pryč. To je pořád hrrr, hrrr.

Realita: Podle obecní vyhlášky (a ta odráží zákon) se platí od prvního dne záboru. Žádné až….. Kromě toho, zábor musí být předem nahlášen (od – do) a ze strany obce odsouhlasen. Jinak je nelegální. Tento mechanismus není buzerací, ale má podpořit pořádek v obci, aby vše bylo uklizeno co nejdříve. Pokud dochází k záboru bez dovolení obce, přichází v úvahu udělení mnohatisícových pokut podle přestupkového zákona (za zábor cizího pozemku, za vytvoření skládky….).

Občan: Sekám a zametám na obecním a dočkám se takového nevděku? Nechám to kolem svého zarůst, vajgl ani papírek nezvednu, ať si vše dělá obec.

Realita: Sečení a uklízení obecního je znak slušnosti a patriotismu, nemůže být spojováno s očekáváním tolerance k vlastním prohřeškům.

Občan: Když na mě vy takhle, tak si to tedy odklidím na své, „just“ to tam bude co nejdéle a pomstím se vám tím, že se budete na ten nepořádek dívat přes plot.

Realita: Na svém si většinou nikdo nepořádek nedělá a ono „just“ tedy trvá mnohonásobně kratší dobu, než když se jedná o obecní. Kromě toho, tohle uvažování je poněkud dětinské.

V Rakousku nejde nalézt „zahradní skládky“ podobné té, která dlouhá léta hyzdila začátek Vranovic u železniční trati. Snad pro nikoho není vzorem dvoreček Clentusových ze seriálu The Simsons, ale naopak Švýcarsko nebo právě naši bratranci v Rakousku. 

Všichni rozhořčení by si měli přečíst rozhodnutí MNV z roku 1971 o udělení pokuty za zabrání chodníky. A 4 Kčs za m2 a den bylo v té době sakra hodně peněz. 1 kg chleba stál 2,60 Kč, takže zhruba v přepočtu přes chleba přišel 1 m2 na 46 Kč za den, což je 16.845 Kč/m2 a rok.

 

 

Autor: Vilém Barák | úterý 7.1.2020 12:40 | karma článku: 10,99 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnují kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik