Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliardy pro pohádkové větrníky

Vláda Andreje Babiše se rozhodla v příštích 10 letech rozdat větrníkům 12 miliard korun. Prý chce dosáhnout zvýšení jejich výkonu do roku 2030 ze současných 340 MW na 1000 MW.

 

Nechybělo ani srovnání, že se jedná o výkon srovnatelný s blokem v JE Temelín. Takže sklapněme ústa otevřená úžasem a podívejme se na zprávu podrobněji.

Opět se operuje u tohoto tzv. alternativního zdroje s instalovaným výkonem místo s výkonem skutečným. 1 MW instalovaného výkonu představuje u větrníku cca 0,12 MW skutečného výkonu. Vysvětlení je triviální. Prostě nefouká pořád ani v optimální síle.  

Pomozme si Wikipedií: Podstatnou hodnotou, definující účinnost větrného zdroje je koeficient ročního využití k, definovaný jako poměr skutečně odvedeného výkonu k teoreticky možnému výkonu zdroje za rok. V českých podmínkách se k pohybuje v mezích 0,1–0,2, pro velmi větrné lokality dosahuje teoreticky až 0,28.

Statisticky podle dat ČSÚ za rok 2007 však dosahuje koeficient ročního využití větrných elektráren v ČR pouze 12,71 % (za rok 2005 to bylo pouze 11 %).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Větrná_energie

Potom náklady na vybudování reálného 1 MW, který bude opravdu svítit a topit, vystoupí na 333 mil. korun. Jak jsem k tomu dospěl? Náklady na vybudování instalovaného 1 MW činí 40 mil. korun, což při 12 % využití dává výše uvedenou částku pro pořízení reálného 1 MW. To je ale cena na úrovni nákladů  jaderného bloku. Nový zdroj s výkonem 1000 MW, o kterém se uvažuje v Dukovanech, má reálně (na základě zahraničních zkušeností) stát 300 mld. korun. I když odhad vlády je pouze 160 mld. Kč.

Jedinou výhodou je, že blbost s výstavbou větrníků se rozprostře v čase a na více drobnějších akcí. Tedy bude ji možné zastavit se ztrátou nanejvýš ve stamilionech korun. Na rozdíl od jednou rozjeté výstavby jaderného bloku, který se musí buď dokončit, ať to stojí co to stojí nebo nezbývá než utopené deseti či stamiliardové investice odepsat.

Nevím, proč se tato zařízení nesmyslně pojmenovávají jako větrné elektrárny. Kdyby je měl pohánět pouze vítr, žádná by nevznikla. Správně bychom měli hovořit o daňových elektrárnách. Nedělám si ale monopol na vhodné pojmenování něčeho, co je uváděno a udržováno v chodu jen a pouze penězi daňových poplatníků. To je to, co otáčí vrtulemi tohoto byznysu. Bez nich totiž nemohou fungovat.

Nebere se v úvahu ani „kvalita“ jimi vyráběné energie. Za 1 kilowathodinu domácnosti platí zhruba 5 až 6 korun a kdykoliv stisknete vypínač, vše funguje. Jakou částku bychom byli ochotni zaplatit za elektřinu dodávanou jen a pouze v době, kdy přiměřeně fouká nebo svítí slunce? Vše s nulovou jistotou dodávky. Byla by to koruna? Deset haléřů? Není cena takovéto energie spíše záporná?

Zelení tvrdí, že 80 procent všech lidí chce něco dělat s klimatickými změnami. Dobře tedy. Rozvodné společnosti jsou schopné dálkově zapínat a vypínat přívod elektřiny, což umožňuje těm, co chtějí zachránit svět, používat energii pouze z tzv. solárních a větrných elektráren. Ať si tedy zřídí „zelenou“ sazbu, kdy dodávky budou fungovat pouze za větru a svitu slunce.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=463886

Souhlasit se stavbou takového zdroje (když pominu zabíjení ptáků, vznikající hluk, prznění vzhledu krajiny) může jenom hloupý a sobecký člověk. Obce, které mají z větrníků slíbený nějaký příjem,  inkasují pouze daně druhých lidí.   

 

 

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 10.2.2020 15:20 | karma článku: 28,76 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2683x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik