Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žádné osvobození nebylo

Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo mluvit o osvobození? Odpověď zní, jak pro koho, jak k čemu. Záleží také na tom, co si kdo představuje pod pojmem svoboda. A není rozhodující, že většina obyvatel omezování svobody vítala.

Historická fakta, kde se stala jaká bitva, kdo tam bojoval, kdo koho zapíchl na hostině....jsou jen jedna, ale v čase se mění jejich interpretace. Jejich věrohodnost se snižuje v závislosti na tom, jak dlouhá doba od události uplynula. Takže nevíme, zda existoval Homér, praotec Čech, kolik vojáků přesně padlo na Bílé hoře.... A někdy jsou fakta zamlčována nebo nahrazována lží.

Starostům Novotnému a Hřibovi se podařilo vtáhnou do veřejné debaty fakta o Pražského povstání v roce 1945 Následně jim dali zapravdu historici, kteří "věděli" dlouho, jen neměli takový mediální hlas jako politici a zřejmě ani od odvahu. Logicky se proto objevila nová interpretace konce 2. světové války, naprosto odlišná od té, co učila "souška" učitelka před rokem 1989. 

8. května jsme si připomínali porážku nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Zněly i fráze o osvobození. Nastala ale skutečně svoboda, aby šlo mluvit o osvobození? Odpověď zní, jak pro koho, jak k čemu. Záleží také na tom, co si kdo představuje pod pojmem svoboda. A není vůbec rozhodující, že většina obyvatel Československa poválečný vývoj, včetně omezování tak vzývané svobody, schvalovala, dokonce vítala. 

Bezprostředně po ukončení bojů došlo k upření svobody třem milionům německy mluvících Čechů, kteří přišli v podstatě o veškerá občanská a majetková práva. Toto suché konstatování v sobě zahrnuje i velmi hnusné události jako označování lidí symboly, stejně jako se dělo dříve Židům, zákaz používání rodného jazyka, ukončení vyučování jejich dětem, zavedení nucených, či spíše otrockých prací, kdy každý Čech si mohl vyžádat "vlastního otroka", zbavení majetku, dlouhodobou internaci (záměrné vytvoření situace, aby sami chtěli odejít), násilí, vraždy. Německy mluvící obyvatelstvo, zbavené československého občanství na základě Benešova dekretu č. 33/1945 Sb., bylo vyhnáno ze svých domovů. Nejprve místními revolučními gardami a vojskem v rámci „divokého odsunu“, následně se do čistky naplno zapojila státní moc. Současně došlo ke konfiskaci nemovitého, průmyslového a až na malé výjimky i movitého majetku. Vše doprovázelo ponižování, fyzické násilí a vraždy. Počet mrtvých je na základě historického bádání odhadován na 15 000 až 30 000. Jakékoliv argumenty o tzv. oprávněné mstě jsou naprosto liché.

Za Rudou armádou přicházely jednotky SMERŠ a NKVD, které začaly na území Československa zatýkat předválečné ruské emigranty. Historické prameny hovoří asi o 300 unesených. (Někteří badatelé hovoří o 1500 unesených).

V říjnu 1945 se dočkala „závanu svobody“ i na další skupina obyvatel, tentokrát Čechů. Jen měli tu smůlu, že byli bohatší. V platnost vstoupily Benešovy dekrety o tzv. znárodnění bank, pojišťoven, dolů, hutí, chemického a potravinářského průmyslu. Ve strategických odvětvích byly zabavovány všechny podniky, u ostatních platila hranice od 500 až do 150 zaměstnanců.  Etatizace postihla 67 procent hospodářství Československa, což je naprosto nesrovnatelný rozsah s Francií nebo Velkou Británii. I když Benešovy dekrety slibovaly majetkové náhrady, samozřejmě s vyloučením Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů, bylo naprosto zřejmé, že stát nemůže takto vzniklé nároky zaplatit. Opět se tedy jednalo od prvopočátku o konfiskaci, zbavení majetku bez náhrady. Další, poúnorové znárodnění provedené komunisty bylo již v podstatě zbytečné. Edvard Beneš, jako jejich nejlepší agent, se vypořádal s buržoazií za ně.  

Svoboda nepanovala ani v politické oblasti. V Československu vznikla tzv. Národní fronta Čechů a Slováků, nucené spojenectví jediných povolených politických stran. Největší potenciální konkurenti se dočkali zákazu činnosti, ostatním byla znemožněna existence.

Z výše uvedeného je zřejmé, že za dobu nesvobody nenastala až 25. únoru 1948.  Jenže, přiznat něco takového, ale znamená zpochybnit:

konstrukci restituční hranice,

vyhnání německy mluvících Čechů a konfiskaci jejich majetku,

předúnorové krádeže nazývané znárodněním.

Proto se tzv. třetí republika dodnes vydává za „tak nějak“ demokratickou i když historici ji dnes již opatrně označují za "protototalitní".

Když 8. května 1945 nenastala svoboda, nemůžeme hovořit o osvobození. Používáním tohoto slova v souvislosti s koncem 2. světové války se mění jeho význam v nehorší tradici popsané Georgem Orwellem na svévoli, možnost dělat jiným lidem špatné věci, na kolektivní zvůli neomezovanou mravy, etikou a zákony. 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 11.5.2020 20:12 | karma článku: 24,69 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,82 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik