Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkování, to zas bude ostuda

K přípravě vakcinace v Česku jde říci, že v podstatě žádná není a dnes vznášené úvahy se měly objevovat tak před půl rokem. Jde o směs nápadů Hurvínků, "echt" českých byrokratů a průkopníků slepých českých uliček. 

Aplikace vakcín proti pandaviru začíná hýbat veřejným míněním. A možná s ním bude hýbat, jak říkal Jindřich Šídlo nejen v roce 2021, ale i 2022, 2023, 2024, 2025..... Protože si místní politici neví s problémem rady, opět se do role hromosvodu nevole snažili nastrčit Evropskou unii. Jak se to liší od postoje nizozemského premiéra Marka Rutteho, který řekl: "Kdybych v pandemii řídil Nizozemsko bezchybně, mohl bych komentovat kroky Evropské komise. Ale není to ten případ". Reagoval tak na dotaz, zda se i on přidá ke kritice, kterou český premiér Andrej Babiš a několik dalších politiků v lednu obvinili, že nezajistila dost vakcín. Prostě nejsem schopen zařídit všechno, řekl Mark Rutte o pandemii otevřeně Nizozemcům. A ti ho opět zvolili premiérem | Hospodářské noviny (iHNed.cz) (21.3.2021)  

Samozřejmě, že se tématu s radostí ujímají milovníci šíření dezinformací. Vzhledem k prokázané nedůvěryhodnosti  vlády těmto fejkům věří ta stejná skupina lidí, pro kterou Trump vyhrál volby a byly mu ukradeny.   

Nejčastěji je kladená otázka, jak to že Izrael již k dnešnímu dni (5.1.2021) naočkoval přes jeden milion obyvatel. Možná následující historka není jenom vtip. V oceánu vybuchla bomba obrovské ničivé síly. Svět má do týdne zmizet pod vodou. Papež vyzývá k modlitbám, americký prezident k nákupu zbraní. Hlavní rabín prohlásí: „Máte sedm dní, abyste se naučili se žít pod vodou."

Co stojí za izraelským zázrakem popisují třeba Hospodářské noviny (5.1.2021),Za izraelským očkovacím úspěchem stojí pojišťovny a smělý vládní plán (Martin Ehl). Když si text přečtete a domyslíte na místní poměry, tak se zděsíte ještě víc, než jste.

Izrael prostě přeplatil ostatní zájemce o vakcínu, podle zákulisních zpráv o 100 procent. Co by toto chování udělalo se soudržnosti Unií, kdyby Německo a Francie přeplatilo dotační žebráky z Východu? Angela Merkel naopak donutila ministra zdravotnictví, aby nákup vakcíny delegoval na Unii, kde probíhá způsobem „všichni společně“. Jednalo se o obrovský akt solidarity ale neslyším žádný potlesk. Kolik místních politických čučkařů by bylo tohoto gesta mocno? Kdyby neexistoval společný nákup v rámci Unie, tak se Česko dostane k vakcíně daleko, daleko později než je to mu dnes.

Při uzavírání smluv na nákup vakcín, které ještě nebyly schváleny, šlo v podstatě o ruletu. Diskuse pokračují Brusel neobjednal víc vakcíny kvůli Východoevropanům a Francii, píší Němci - iDNES.cz. V článku mě zaujalo následující geniální tvrzení.

Když kupujete základní zboží, pokud nevíte, který dodavatel pouze slibuje a kdo nakonec dodrží slovo, objednáte od každého tolik, aby to v každém případě dostačovalo".

V téhle logice měla Unie objednat od každého, kdo sliboval vyrábět vakcínu 1 miliardu dávek (pokud je třeba 2 očkování). Jenže panáček zapomněl, že když objednáš, musíš odebrat ale hlavně zaplatit. Takže nesmysl.

No a 15.4.2021 vyšlo na povrch, jak stát nezvládl objednávání vakcín. Proč máme málo vakcín. Prymula prozradil, jak se bál Pfizeru - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Unie mohl vsadit jenom na jednoho výrobce nebo objednávky rozložit na více „koňů, a tak jak se to i stalo. První v cíli byl Pfizer/BioNTech. Objednávka Unie činí 300 a 300 milionů dávek, nejvíce na světě. Druhá várka byla předjednána od listopadu 2020 a potvrzena na začátku ledna 2021, poté coPfizer/BioNTech potvrdil zahájení výroby vakcíny od února 2021 v Marburgu (Německo). Dne 6.1.2021 byla schválena Moderna, následovat bude AstraZeneca. Na všechny jejich vakcíny má Unie objednávky, včetně dalších 5 výrobců, ale někteří asi přijdou s "křížkem po funuse", resp. doufám, že to nebude tak doslova. Nezapomínejme také, že vakcínaPfizer/BioNTech se musí skladovat při minus 70°C, což klade nároky na logistiku a zvyšuje náklady.  Prostě všechny vakcíny nemohli být od jednoho výrobce. Mimochodem, firmě BioNTech Unie darovala 100 mil. eur na rozjezd výroby v Belgii, což umožňuje zásobovat trh v Evropě. Východním členům Unie (Česko v tom nebylo) se podle německé televize ZDF cena vakcíny od Pfizeru zdála příliš vysoká (15 eur) oproti například AstraZeneca (2 eura). Byly prý okolo toho nějaké rozmíšky a proto zřejmě dochází k rozložení v čase a množství tak jak je vidíme. Ostatně, na podzim 2020 byla Komise kritizována, že údajně nakupuje příliš draze, a to i ze strany MF Dnes nacházející se ve svěřeneckém fondu Andreje Babiše. 

Dne  23.3.2021 Hospodářské noviny odhalili, že stát objednal pouze 81,1 procent vakcín z kontingentu, které pro Česko měla Unie vyhrazeny. Česko mohlo mít mnohem víc vakcín, ale řeklo ne. Vláda vědomě zajistila méně dávek než téměř všechny ostatní země EU | Hospodářské noviny (iHNed.cz)

V každém případě, schvalování nákupu, které probíhalo od srpna do listopadu 2020 jde na vrub členských států Unie. To by bylo křiku o svévoli úředníků, kdyby bez ptaní sami o své vůli nakoupili vakcíny. Nic není dokonalé a i my jsme Evropská unie. Ostatně, Andrej Babiš odsouhlasil, tedy dopředu věděl o pečlivosti při postupu schvalování, o centrálním nákupu vakcín, kolik dávek se kdy do Česka dostane. Opět se na něm dohodli v říjnu 2020 lídři Unie, což  ("je zapotřebí důkladný povolovací a monitorovací proces") a ani to jinak nešlo. I tak bude obtížné některé lidi přesvědčit, že vakcína byla posuzována nestraně a je bezpečná. Jakékoliv "manadžerské" hrr, hrr, i když k tomu by neměl Andrej Babiš odvahu, by poskytla munici odpíračům očkování. Jestli je takový hrdina, tak ať jako ve Velké Británii rozhodne o použití vakcín bez schválení lékovým úřadem Unie. (o objednávání vakcín zde

Jinak ani Německo není schopno rychle očkovat. Z vakcín dodaných na konci roku 2020 spotřebovalo asi 20 procent (k 5.1.2021). V Česku je situace ještě tragikomičtější. Ta troška vakcín co přišla 26.12.2020 (9750) a 30.12.2020 (23 400) se neproočkovala ani dnes 5.1.2021 (z 30 150 vakcín spotřebováno 13 000). Doprava mimo Prahu do krajů trvala 8 dnů, jako kdyby ji rozváželi na oslech.

Zde je rekapitulace nákupu vakcín a nepřípravy Česka na očkování:

Kde udělali Češi chybu? EU ke strategii i očkovací kampani vyzývala měsíce - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Zda Velká Británie přeplacením ceny získala také přednostní dodávky vakcín se zatím neví. Její dřívější aplikaci si zajistila tím, že využila možnosti pustit vakcínu k použití před schválením lékového úřadu Unie. Nikoliv tedy tím, že nebyla „brzděna byrokracií Unie“. Mohla to totiž udělat každá členská země, ale náhradu škody by nesla sama, po jejím schválení ji nese výrobce. Kromě toho Velká Británie využila práce lékového úřadu, neboť do 31.12.2020 byla ve struktuře Unie, i když již nebyla jejím členem.

K přípravě vakcinace v Česku jde říci, že v podstatě žádná neexistuje a dnes vznášené úvahy Andreje Babiše a ministrů zdravotnictví (již si nepamatuji ani jejich jména, jak rychle se střídají) se měly objevovat tak před půl rokem. Jde o směs nápadů Hurvínků, "echt" českých byrokratů a průkopníků slepých českých uliček. Žádná snaha se poučit ve světě, zase chceme být mistři světa (nebo někdo na tom chce "čerpat") a dopadne to jako vždycky.

Jen namátkou. Ve Velké Británii již vesele běželo očkování a Češi začali řešit „výzkumný“ úkol, jestli se může/nemůže očkovat nakažený pandavirem a jak se předtím musí adepti na očkování otestovat, nejlépe PCR testem, kde je výsledek znám reálně po 24 hodinách. Nikdo se nezeptal v Británii ani v Izraeli, jak se k tomu staví a jaká mají pro tuto situaci pravidla. 

Ve středu 6.1.2021 večer, ministr zdravotnictví Jan Blatný představil plán očkování. Jenže ďábel vězí nejen v detailu, ale i v praxi. Ne nechci jenom rýpat. Níže uvedené otázky a návrhy mají za cíl upozornit na rizika a problémy. 

IT podpora

Měl vzniknout „….systém, do nějž zájemce o očkování zadá své údaje včetně zdravotního stavu, rezervační systém tato data přelouská a na jejich základě určí termín vakcinace“. On nějaký takový IT systém existuje?

Zde je článek o tom, že IT systém se začal pipravovat teprve v prosinci  2020 (22.12.) před vánoci.

Statisícům seniorů pošleme dopis, říká Dzurilla - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Vlastní rezervace na antigenní testování se odehrává na jakýchsi "zbastlených" systémech typu, co „testovací místo, to jiný pes“. Jak bude systém chráně proti hackerům? Nějakou dobu to bude nejcennější cíl, jehož havárie může položit stát. Není lepší spíše decentralizace třeba na krajské úrovni? Na antigenní testy jsem se rezervoval ve FN Bohunice na tomto systému Rezervační kalendář - Fakultní nemocnice Brno - Fakultní ... | Reservatic, a musím říci, že jsem z něho nebyl unesen. Přitom a tomto systému bude postaveno řízení očkování (sic!) (uf, uf!). Data lidí, kteří míří na očkování, půjdou přes malou firmu z Ostravy - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz) 

Výsledek po spuštění systému 15.1.2021 je zde:

Rezervace očkování je plná zbytečných chyb. Způsobila i pád celého systému - iDNES.cz 

můj popis snahy o registraci a rezervaci maminky Metál pro ty, co se zaregistrují, zarezervují a podle toho naočkují - Blog iDNES.cz

a tady (z 29.1.2021).

Proč nejde očkování? V nemocnici popsali, jak to Babišův tým připravil - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Jaké údaje se budou zadávat?

Povolání se bude prý ověřovat potvrzením od zaměstnavatele (sic!). A k čemu bude "hen taký" údaj dobrý? To bud očkavanec lítat po firmě a shánět potvrzení? 

Kdo tam zadá údaje o zdravotním stavu? Dojmy laika „je mě je blbě“ budou jako sloužit pro vytváření pořadí?  

Kde je ten laik vezme?  Bude je opisovat z lékařských zpráv?

Co ti, co nevládnou počítači a nikoho nemají nebo na ně blízcí kašlou? Níže je rozbor problému.

Komentář: Zavolejte jim! Naočkovat osmdesátileté není problém pro ajťáky - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Co a kdo bude ověřovat? Takže první v pořadí budou celebritky, polobritky a britky spolu s papaláši?

Všechno je to nesmysl, kvůli plynulosti jediným kritériem musí být věk a osobní data jenom pro identifikaci. Žádné zaměstnání atd. Rizikové skupiny musí jít přes obvodní lékaře nebo mobilní týmy.

Logistika 

Kam se vakcíny dovezou a jaké jsou kde skladovací kapacity na minus 70°C? Když se vakcína nechá „povolit“ má velice omezenou trvanlivost. Jak se bude distribuovat?

Nechci aby to vyznělo jako ve filmu Na samotě u lesa (to máte cihly, písek, vápno...), ale jsou k dispozici jehly, injekční stříkačky? 12.1.2021 se objevili první zprávy o nedodání jehel a dalšího souvisejícího materiálu.

Do očkování proti covidu se nejspíš zapojí také lékárny. Lékařům by mohly ulehčit přípravou vakcíny | Hospodářské noviny (iHNed.cz) 

Jak se najde dostatek lidí, aby se vakcína vypotřebovala? Co se stane, když objednaní nepřijdou? Existují komunikační nástroje (aplikace, skupiny prezentované komunikačními kanály vlády), aby se nazvali lidé, kteří nejsou objednáni, ale je potřeba vakcínu vypotřebovat?  Budou se svolávat tlampači a obecním rozhlasem? Jak se naloží s těmito "mimořádně" naočkovanými v IT systému?

Zkoušel někdo toto simulovat včetně logistiky (ano vládo, existují na to postupy a počítačové programy)? Kolik se toho vyleje do kanálu? V Izraeli je ztrátovost vakcín 0,1 procenta. 

Jak a kam se (jednoduše, rychle) zaevidují ti, co byli naočkováni, už jenom kvůli druhé dávce? Bude to jako trasování, kdy tetky na hygieně olizovali(jí) inkoustové tužky a vše evidují v sešitech s oslíma ušima? Andrej Babiš během 5.1.2020 přiznal, že neví kolik lidí bylo naočkováno.

Existuje IT nástroj pro evidenci zásob vakcín (personálu, očkovanců, očkovaných) na očkovacích místech a skladech? Na toto by si měla veřejnost dát pozor a mít o tom denní přehled. Aby se nestalo, že díky organizační neschopnosti se vakcíny budou vyhazovat nebo bude odmítány jejich dodávky do Česka (a potom se bude dštít síra na Unii), protože to „nezvládáme“.

Bude možné a co se proto udělá, aby se lidé mohli nechat naočkovat v zahraničí, aby nemuseli čekat na vládou slibovaný červenec?

Kdo bude vakcíny „píchat“? Kdo má na to „papír“ a je přitom volný? Jak dlouho vydrží pracovat, za jak dlouho musí být vystřídán? Kdo ho bude střídat? Kdo bude pomáhat s organizací příchodu-odchodu a dalšími pomocnými věcmi? Proč to musí být policisté, hasiči? Byli osloveni případní dobrovolníci k této práci? Kdo byl na PCR nebo antigenních testech, vidí logistiku v praxi, kolik administrativy je s tím spojeno (přemýšlel někdo nad její zefektivnění?), počet lidí pro obsluhu i propustnost pracovišť.

Lidi by měli 30 minut sedět a vyčkat, zda se nedostaví alergická reakce. Kde si sednou a vyčkají? Když se jim udělá zle, kdo jim poskytne pomoc?

Organizace

Je opravdu ujasněna posloupnost očkovacích skupin? Já jenom, že zažíváme první "hot-čehý".

"V pátek (8.1.2021) pak ministr Jan Blatný vydal pokyn, aby prozatím byli očkováni jen lidé pracující na covid odděleních. Kromě nich mají nárok na vakcínu klienti a zaměstnanci domovů pro seniory.

Zdravotníkům, kteří si už rezervovali termíny na očkování, ale nová pravidla nesplňují, se rezervace budou rušit SMS zprávou".

Přehledně: Kdy a pro kolik lidí přijdou další dávky vakcíny (SeznamZprávy.cz)

Ve výše uvedeném článku jsou také uvedeny plánované dodávky vakcín do Česka. Uvidíme, jak se tato prognóza bude rovnat s realitou a hlavně, zda se bude stíhat očkování.   

Jaké bude mít očkovací certifikát fyzické ochranné prvky a bude jeho falšování bráno jako falšování úředních dokumentů? (Již se objevují informace, že dle navrženého vzoru jde certifikát zhotovit do 2 hodin včetně QR kódu). 

Jak je zajištěno, že odpírači se nebudou očkovat a bude to jako u biomatek, kdy zvláště obvodní lékaři mohou na vyžádání vydávat nepravdivá prohlášení o očkování? Vyhodnocuje někdo, jak velký to může být problém, co by to způsobilo?  Sleduje někdo diskuse na asociálních sítích a zachytává nápady jak obejít systém? 

Připravuje někdo doplňkovou informační kampaň jak se chovat po očkování (kdy jde očekávat imunitu, existuje hrozba roznášení bez příznaků.....)?

Nesmysl. Vše musí probíhat ve velkoočkovacích centrech, kde bude zastupitelnost lidí a možnost vybavit ji technikou. A znovu se vracím k nutnosti využít zahraniční zkušenosti. Státe, domluv stáž v Izraeli, posaď ho na letadlo a ať on-line informuje, jak to tam dělají. Nevymýšlejte vymyšlené. 

Analytický závěr příprav na vakcinaci zní,. Členové české vlády denně pětkrát padají na kolena, tlučou hlavou o zem a modlí se, aby vakcíny od výrobců nedošly, protože by se ukázalo, že očkovat "nemožno".

 

PS: Žádné "my" nemohlo schválit 6 dávek z ampule pro 5 jak tvrdí Andrej Babiš, udělal to SÚKL, který je nezávislý na hnutí, vládě i premiérovi. A kromě toho, přišli na to již v Júesej a Izraeli.

 

 

 

Autor: Vilém Barák | úterý 5.1.2021 18:49 | karma článku: 41,80 | přečteno: 5138x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1792x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,54 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,61 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 15,85 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3097x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,83 | Přečteno: 796x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3150x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,95 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2804x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik