Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sputnik V, dezinformační vehikl Ruska

Evropští politici se zapřahají do vehiklu ruské dezinformační kampaně. Jako oslíci s mrkví na provázku před čenichem, běží za Sputnikem tak jak je vodí Kreml. Bez ověření účinnosti od EMA je sputnik jen cosi z rozvojového světa. 

V dějinách válek i diplomacie nalezneme řadu dezinformačních kampaní. Jednu z nich právě zažíváme a jmenuje se Sputnik V (dále jen sputnik). Stejně jako ruská vakcína proti koronaviru. Ruské trollí farmy a ideoví spolupracovníci Kremlu vytváří dojem, jako kdyby se jednalo o zázračný lék doktora Galéna na bílou nemoc nebo šlo o penicilín v roce 1944. Kdo se bojí britské a jihoafrické varianty koronaviru, obratem dostane od ruské propagandy ujištění, že účinkuje i proti těmto mutacím. Slíbit jde všechno, že? Do operace se náruživě zapojil také ing. Zeman, naočkovaný kupodivu západní vakcínou. Už jenom to, že ke komunikaci používá server „Parlamentní listy“, vypovídá o jeho pokleslá úrovni. Dno ale nevidět, příště nám svá moudra bude sdělovat přímo přes ruské weby Aeronet a Sputnik (jaká to shoda) nebo Novosti a TASS. Možná by SÚKL měl jeho chování šetřit jako možné vedlejší účinky očkování po vakcíně Pfizer.

Ještě před rokem měl podle odborníků výzkum probíhat pět až deset let. Dnes jsou k dispozici čtyři očkovací látky západních firem schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA). Jde o Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a na obzoru je další od společnosti Movavax. Můžeme si být jisti, že tyto farmaceutické společnosti udělají maximum pro co nejrychlejší výrobu. Včetně zapojení kapacit konkurentů, kteří ve vývoji neuspěli. Například Sanofi bude od července tohoto roku vyrábět v německém Frankfurtu přípravek firmy Pfizer/BioNTech. Když nic jiného, motivací jim je zisk a růst reputace. Proč je vakcín v Česku nedostatek  (15.4.2021). Proč máme málo vakcín. Prymula prozradil, jak se bál Pfizeru - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz). Ohledně bezpečnosti vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. První bylo aplikováno 25 000 000 dávek, z toho se objevilo 86 možných nežádoucích účinku a 18 úmrtí (možných). U druhé 6 případů na 7 000 000 dávek. V Česku je za rok 25 000 případů trombóz. Užívání hormonální antikoncepce je spojeno s rizikem 1 až 2 případů trombózy na 10 000 žen. Více v Přišli za mnou pacienti s příznaky trombózy po vakcíně proti covidu. Očkování bych přesto doporučil, říká český hematolog | Hospodářské noviny (iHNed.cz) (15.4.2021). Vývoj vakcín, jejich otestování, vyhodnocení účinků, odladění a náběh výroby, to vše proběhlo zázračně rychle. Asi pětkrát rychleji než se v Česku vyřídí povolení na stavbu obyčejného bytového domu.  

Diskuse o ruské vakcíně jsou naprostou ztrátou času. Sputnik je pouze jedna z mnoha zdánlivě účinných "látek". Proto „zkratky“ při posuzování ze strany EMA nejsou na místě. Že sputnik údajně používá 46, převážně států třetího světa? Někde také používají homeopatika, jinde si mažou šlapky hořčicí, léčí AIDS ořechy a dělají i jiné, daleko horší věci. Prostě naše západní civilizace má určité postupy a není ještě tak špatně, aby se zřekla svých principů. Neumírá 50 procent nakažených a neodpadávalo maso od kostí, ani nejsme ve stavu, kdy žádná jiná vakcína neexistuje. Stačí mít hadr na hubě, neshlukovat se, nechodit na pokoutní pařby a počty nakažených jdou dolů. Dne 27.4.2021 vyšlo najevo, že u pandavirem sužovaná Brazílie odmítla ruskou šmakuládu Jihoamerický obr válčí s covidem. Sputnik kvůli tajnostem odmítl - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz). Důvode bylo, podle zprávy z 28.4.2021, chyba v konstrukci vakcíny Proč Brazílie odmítla Sputnik V? Obsahuje živý virus schopný replikace - Novinky.cz. Dne 13. května 2021 byl uveřejněn článek o výhradách vědecké komunity Výsledky třetí fáze testů Sputniku vzbuzují vážné obavy, uvádějí vědci - iDNES.cz.

V případě sputniku byla Ruskem podána žádost až 4. března 2021, a to ještě probíhá pouze proces, kde se má vyjasňovat, co má výrobce poskytnout za podklady. Rychlost posouzení EMA vždy závisí na žadateli, který v případě sputniku nepředal všechny podklady. Je na něm, jak rychle bude reagovat na případné dotazy, požadavky k doplnění či nejasnosti. V podstatě si můžeme být jisti, že Rusi nejenže nejsou schopni splnit podmínky certifikace, ale oni to ani nechtějí udělat. Prostě jim stačí prudit, že EMA z ideologických důvodů nechce dát jejich vakcíně zelenou a nese vinu za mrtvé.  

Nejasnosti šířené ruskou stranou by měly být varováním.  Tým spojený s Gamalejovým institutem, který měl přípravek vyvíjet, prý žádost o registraci již před měsíci odeslal, ale EMA na ni údajně nereagovala. Stejně argumentovali i zástupci vládního Ruského fondu přímých investic, který institut financuje. Kde je nějaká slušnost a omluva spolu s dementování předchozích lživých zpráv o podání žádosti k registraci?

Každá vakcína musí prokázat bezpečnosti a účinnosti. K tomu jsou potřeba výsledky ze tří fází klinických zkoušek podle západních standardů. Ty mimochodem neproběhly. Ohledně bezpečnosti snad (ale pouze snad) jde laicky odpozorovat, že se neobjevily zprávy o vedlejších účincích. Tvrdá data ale chybí.

Dobře, lidé byli naočkování sputnikem, řekněme, že se jim nic nestalo. Jsou ale chránění před infekcí pandaviru? Druhým hlavním parametrem u schvalování léků nebo vakcín je prokázání účinnosti a tady jsme bez řádných podkladů opět v neznámu. Jestliže si na pouti koupíte zázračný přípravek na růst vlasů a „háro“ se po použití neobjeví, nic se neděje. V případě očkování a vzbuzeného pocitu, že jste vůči nemoci imunní, to je jaksi problém. Proto nechápu, proč kdokoliv operuje s účinnosti sputniku ve výši 91 procent, když nebyla ověřena. Kromě toho, když není ověřena účinnost, jak by se mohlo po očkování sputnikem vystavovat potvrzení? Jak by se mohl takový člověk účastnit hromadných akcí? 

A zde jsou informace z rozhovoru pro Hospodářské noviny, který poskytl Hans-Georg Eichler, vedoucí lékař EMA, který koordinuje práci vědeckých výborů (”Rozhodnutí je jen na nás.” Evropští vědci posuzují, zda je ruská vakcína Sputnik V bezpečná. Klinické studie ale ještě neviděli | Hospodářské noviny (iHNed.cz), HN 10.3.2021 Markéta Řeháková). 

„Ruský výrobce nám řekl, že velké klinické studie udělali. Ale my jsem je ještě neviděli. Musí se týkat nejen výroby, ale i vývoje. Musíme si být jistí, že způsob jak data vznikají, například v klinických studiích, je dostatečně průkazný a reflektuje skutečnou situaci“. Prostě je nutné mít jistotu, zda si někdo výsledky nevymýšlí a jen tak nezapisuje do pěkně vypadajícího formuláře. Vzpomeňme si na ruským státem organizované falšování výsledků dopingových kontrol. EMA prostě musí ověřit, zda předkladatel s daty nepodváděl.

Součástí klinických studií je i kontrola očkovaných pacientů pomocí dotazníků a provádění vyšetření, zda vakcína neměla vliv na činnost tělesných orgánů. A zde jsou výhrady vědecké komunity, podle níž zveřejněná data u některých účastníků byla totožná a informace o vývoji vakcíny nebyly transparentní.

O účinnosti sputniku byl publikovaný desetistránkový článek v lékařském časopise The Lancet. Fajn. Jenom poznamenávám, že EMA zkoumá původní podklady, které zpravidla mají deseti či statisíce stran a určitě se nemůže spolehnout na nějaký desetistránkový „výcuc“ obsahující „předžvýkané“ údaje. Bez ohledu, jak slovutní byli oni dva vědci, kteří napsali na článek v Lancetu recenze. Tak v podstatě zní stanovisko EMA, resp. doktora Eichlera. Ostatně uvedený článek v časopise Lancet čeká na objasnění. Jeho existence se používá k propagandě sputniku, přitom svoji práci ohodnotili ti, co jej sami vyvíjeli. Ve veřejném prostoru chybí vysvětlení, jakou hraje roli, co vlastně znamenal ve vědeckém výzkumu nebo vývoji vakcíny. Takže žádné Lancet uvádí a tedy garantuje. Ne, neuvádí, uvádí to autoři článku z Ruska a pro EMA to nemá valného významu (podle vyjádření dr. Eichlera).

Dokud nebyla ověřena účinnost sputniku, je jen něco jako velbloudí moč ze země třetího světa. Bez EMA žádná vakcína neexistuje, tou se stává až schválením.

Zajímavá je zkušenost ze Slovenska (8.4.2021, idnes.cz). Slovensko porušilo kontrakt na Sputnik, tvrdí Rusko. Zásilku chce zpátky - iDNES.cz

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve čtyřiceti zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje jen název. Není prokázaná srovnatelnost a konzistentnost různých šarží vyrobených na různých místech. Ve vícero případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi,“ uvedl ústav v prohlášení. Zmíněné rozdílné vlastnosti jednotlivých dávek Sputniku V se podle ŠÚKL týkají například složení a způsobu výroby vakcíny. Slovensko podle něj získalo vakcínu, která není shodná s látkou, již by měla posoudit EMA. Ústav také dodal, že výrobce vakcíny neposkytl asi 80 procent požadovaných údajů v souvislosti se Sputnikem V.

Rusko chce po Slovensku vakcíny vrátit. "RDIF podle agentury TASS sdělil, že slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) porušil smlouvu tím, že zadal testování zásilky vakcín dodaných na Slovensko laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie, přestože tato síť laboratoří je dostupná".

Ponoukají Slovensko, aby ve schvalovacím procesu obešlo Unii vlastním rozhodnutím, ale jak rozbory provedla slovenská laboratoř, domáhají se unijní laboratoře. 30.4.2021 byla zveřejněna smlouva na nákup sputničoku a poskytla další zajímavé informace Výhody jen pro Rusko, lži Matoviče. Slováci znají obsah smlouvy o Sputniku - iDNES.cz.

Zde je rozhovor (HN 12.4.2021) ve věci s Irenou Storovou, šéfovou SÚKL. O Sputniku víme velmi málo. Zda se tu s ním bude očkovat, má v rukou jen ministr zdravotnictví, říká šéfka lékového ústavu | Hospodářské noviny (iHNed.cz)

Nový český ministr zdravotnictví Petr Arenberger (od 7.4.2021) začal plnit zadání rezidenta z Lán a hledat způsob, jak dostat sputnik do země. Pustil se do úvah o očkování v rámci klinické studie. Jeho nápad ihned odmítly kapacity z oboru. Argumenty jsou shrnuty v tomto článku.  Testování Sputniku v Česku nedává smysl, je to manévr, míní odborníci - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz) Snad zbývá jenom dodat. Proč dělat klinickou studii, kdy Rusové tvrdí, že všechny podklady mají k dispozici? Studie musí financovat výrobce. V posledku, v Česku není pro rozsáhlé klinické studie know-how ani zázemí.   

Ruské auto bychom si nekoupili a co ruského používají oligarchové a politická věrchuška? Odhaduji to tak na zlato v zubech, které ale byly zhotovených dentisty v západní Evropě a naftu či benzín v nádržích jejich mercedesů a BMW. Všechno ostatní, od obleků, kravat, košil, botů a již zpomínaných aut pochází ze Západu. Existují důvodné pochybnosti o schopnosti ruských producentů dodržovat výrobní praxi běžnou v západních zemích. Od toho musí výrobce předložit vzorky každé šarže, kterou chce dodat na trh zemí Evropské unie. Proto třeba nabídka ze SAE (nabídka podepsané ruským jménem, v ceně 22 USD místo 3,5 USD) na dodávky vakcín AstraZeneca od výrobce v Indii byla nesmyslná. I kdyby se nejednalo o podvod, šlo podle všeho o šarži mimo dohled EMA, která nemůže být v Unii distribuována. Ke kontrole výrobní praxe slouží předem nehlášené inspekce kvality vývoje a výroby jak ve výrobě, laboratořích, kde probíhal vývoj, ale i místa, kde probíhaly klinické studie.

Shrnuto a sečteno. Vyjádření evropské Komise o možnosti využití všech bezpečných vakcín bylo pouze nadbytečnou zdvořilostní frází. Pokud se nezřekneme našich zásad, Sputnik nikdy nemůže obdržet osvědčení Unie, souhlas Státního ústavu pro kontrolu léčiv ani výjimku českého ministerstva zdravotnictví. Rusi jsou schopni velkého humbuku, ale objektivně jim chybí zkušenosti s procesem certifikace u EMA a nejsou schopni doložit podklady podle západních standardů.

V poslední době se množí informace o budoucí licenční výrobě sputniku, který mají jediný cíl. Dezinformovat a legitimovat jej u veřejného mínění Západu. Jednou jde o Itálii, jindy ve Španělsku, Francii, Německu (15.3.2021 bez uvedení firmy, která by se k tomu propůjčila) Rakousku. Ohledně Itálie byla prý dohoda podepsána mezi Ruským fondem přímých investic (RDIF) a italsko-švýcarskou farmaceutickou firmou ADIENNE Pharma & Biotech. Zprávu vypustila do světa Rusko-italská obchodní komora, po právní stránce také soukromá firma. Opravdu je zbytečné se ve věci babrat, že nikdo z centrální ani regionální vlády o věci neví. Je otázkou, kde se tato zpráva vůbec vzala a jakou má relevanci? Proč si západní výrobci údajně vybrali Gamalejův institut a neusilují o výrobu skutečných vakcín, které prošly posouzením EMA? Proč chtějí čekat na nejistý výsledek zkoumání EMA? Prý má dojít k licenční výrobě v Srbsku, Iránu, Číně (která mimochodem objednala 300 milionů vakcín společností  Pfizer/BioNTech). Proč o výrobu sputniku neusilují firmy ve Spojených státech, které mají daleko lepší technologické možnosti než takové Srbsko? Jde o spiknutí farmaceutických firem nebo zákaz americké vlády? Z těchto otázek je zřejmá absurdita podobného paranoidně konspiračního uvažování. Možná je sputnik opravdu geniální substance s naprosto jednoduchou výrobou a transfer technologie je na úrovni předání výkresu lisu na borovicové šišky. Výborně, klobouk dolů, co nevidět začne hromadná výroba, ziskovost bude obrovská a dostaví se samá pozitiva. Pro srovnání, od oznámení neúspěchu při vývoji vakcíny firmou Sanofi (1/2021) do zahájení plánované výroby vakcíny  Pfizer/BioNTech (7/2021), má uplynout 7 měsíců.  Ponížení národa! Francii se nedaří s vakcínou, Sanofi bude vyrábět pro Pfizer - iDNES.cz

Celý problém bude v realitě a tyto zprávy o licenční výrobě jsou mutací obvyklých ruských dezinformací. "Licenční" výroba je podmíněna schválením sputniku ze strany EMA. Protože souhlasné stanovisko EMA určitě nehrozí (neschopnost a také neochota dodat podklady), Rusku stačí opakovat obvinění, že agentura schválně blokuje sputnik a kdyby "neblokovala" už by se vyráběl (dodával) v dostatečné množství (samozřejmě jde o dezinformaci, Rusko neplní v tomto ohledu ani své exportní závazky) a zachraňoval životy. Sputnik V je nástroj ruského vlivu. Zkušenosti ze světa ukazují na pochyby o účinnosti i schopnosti vyrobit a dodat slíbené množství | Hospodářské noviny (iHNed.cz)

Stejný princip panuje i u dovozu sputniku. Sputnik není registrován u EMA (z vůle a neschopnosti Ruska ani nebude), nemůže se tedy aplikovat, proto se nedováží. Jenže, kdyby se volně dovážel, zjistilo by se, že výrobní kapacity jsou mizivé a naprosto neodpovídají slibům Ruska rozdávaným na všechny strany. 

Zvláštní místo v evropském zápase o vakcíny má rakouský premiér Sebastian Kurz. Napřed na sebe před měsícem (7.2.2021) upoutal pozornost zprávou o možné výrobě sputniku v Rakousku. Nedávno zase uvedl, „že Rakousko, Dánsko a další členové skupiny Chytří první hybatelé se v budoucnu už nebudou spoléhat na EU a společně s Izraelem hodlají v příštích letech vyrábět očkovací látky druhé generace pro další mutace koronaviru a také společně zkoumat možnosti léčby“.

Neměli bychom to přehánět s obdivem k našim rakouským bratrancům. Pravda, co se týká dálnic a obecně dopravní infrastruktury, pořádku, čistoty, prosperity můžeme jenom stát s otevřenou hubou. Jenže všeho s mírou. Sebastian Kurz je soft model populisty (na rozdíl od hard verze jako Donald Trump) vytvářející dojem těkavé aktivity, že se něco dělá. Ve své orientaci na Rusko si nezadá ani s ing. Zemanem. V tomto případě se snaží přiživit (parazitovat) na pověsti Izraele jako vědecké velmoci, kterou mu ale nelze upřít. Jenže ani ten není všemocný. Již v dubnu 2020 se objevily informace, že izraelští vědci jsou blízko k použitelné vakcíně, jelikož navázali na již v minulosti probíhající vývoj. Rok se sešel s rokem a očkování v Izraeli proběhlo vakcínami, které používáme i v Česku. To je vědecká realita a neřídí se přáním politiků. Pokud se ovšem nejmenujete Lysenko nebo Lepešinská.  

Při bližším pohledu na Rakousko lze konstatovat, že manýry našich bratranců k nám naštěstí ještě nedorazily. Bývalá rakouská ministryně zahraničí za Svobodné Karin Kneissl (ano ta, jíž byl Vladimir Putin na svatbě v roce 2018) míří do dozorčí rady společnosti Rosněfť. Potká se tam s někdejším německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Patron Sebastiana Kurze, exkancléř Wolfgang Schüssel, je členem dozorčí rady ropné společnosti Lukoil. Další exkancléř socialista Alfred Gusenbauer, je členem správní rady spolku Dialog civilizací někdejšího šéfa ruské železnice Vladimira Jakunina, přítele ing. Zemana, exkancléř Christian Kern (2016 až 2017) je v dozorčí radě ruské státní železnice. Exministr financí Hans Jörg Schelling, je od roku 2019 členem dozorčí rady plynovodu Nord Stream 2. Rakousko má na východě stejně investic jako ekonomicky daleko silnější Německo. Je to dáno postavením Rakouska jako neutrální země, sídla řady mezinárodních institucí a tedy i rejdiště špionů krycích firem východních rozvědek. Velký vliv má i propojení byznysu a politiky, kdy podniky mají politické krytí a zpolitizování státní správy.  Z metropole špionů pro důchod do Kremlu. Vysloužilé rakouské politiky vyplácí Rusko | Hospodářské noviny (iHNed.cz) Ondřej Souku, HN 15.3.2021.

Nestandardním otevřením dveří pro sputnik bychom nic nezískali. Z dostupných údajů plyne, že jeho výroba vázne. Od srpna 2020 jím byla naočkována pouze nízká procenta obyvatel Ruska (kteří se do očkovacích center pro sputnik nijak nehrnou) a exportní dodávky existují leda tak na papíře. Deník Kommersant připomněl, že k polovině dubna se nechalo očkovat okolo sedmi milionů lidí, což představuje 4,8 procenta obyvatel Ruska. Na provokace tvrdě odpovíme, varoval Putin Západ. Vrbětice nezmínil - iDNES.cz

Sliby 300 000 dávek a dalších 150 000 měsíčně (15.4.2021) při denním počtu očkovaných v Česku 50 000 jsou úplně směšné. Zvláště, když se jedná pouze o sliby. I když věřme, že Kreml touží o pokoření Západu prostřednictvím slibů vývozu před ochranou domácí populace. Přirovnal bych to "danajskému daru" obilí v roce 1947. Mužici v SSSR neměli co jíst, ale tímto gestem se protototalitní III. republika (1945-1948) dostávalo na dráhu satelitu (sputniku) Kremlu. V Česku probíhá vakcinace a (plané) sliby dodávek 20.000 kusů čehosi ze země třetího světa nic neurychlí.

Zajímavá je zde role Romana Prymuly, donedávna poradce premiéra, dnes poradce ing. Zemana. S hranou bezelstností naprostého laika navrhl, aby se v Česku použily ruské a čínské vakcíny. Mimo jiné by to veřejnost spolehlivě odradilo od očkování. Možné vysvětlení jsou jenom dvě. Buď byl naprosto indisponován a svoji odbornost uvedl do stavu „vypnuto“. Nebo hrál politicko-podnikatelskou hru podobně jako „pán z Lán a jeho pozadí“ u výstavby bloku v Dukovanech. Jenže v případě Romana Prymuly víme, že nemá bezpečnostní prověrku, a na rozdíl od svého patrona, což je pozitivní fakt, ani indemnitu před trestním stíháním.             

Evropští politici se sami zapřahají do vehiklu ruské dezinformační kampaně. Podobně jako osli, kteří mají před čenichem mrkev zavěšenou na provázku, běží za Sputnikem tak jak je vodí Kreml. Rusko navzdory nemohoucnosti cokoliv vyrobit a dodat v dostatečném objemu, stabilní kvalitě a s řádnými podklady slibuje záchranu světa. Střezme se i náznaků „bratrské pomoci“ z Ruska. Nikdy to nedopadlo dobře. 

Autor: Vilém Barák | pátek 12.3.2021 14:23 | karma článku: 27,32 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik