Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč mají zahraniční nepřátelé Západu domácí podporu?

Názory části veřejnosti kopírují postoje Ruska a Číny v jejich hybridní válce proti Západu, jehož jsme součástí. Proč se do těchto snah poškodit Česko jeho vlastní občané dobrovolně, nadšeně a podle všeho i nezištně zapojují? 

Ve veřejném prostoru, na asociálních sítích, v diskusích pod články na internetu… se objevují negativní názory na Ukrajinu, NATO, Evropskou unii, bezpečnostní složky, obecně politickou a zahraniční orientaci České republiky. Rusko je vychvalováno a obdivováno. Četnost těchto útoků se stupňuje s každou krizí, jako jsme byli svědky v případě kauzy Vrbětice (bližší rozbor) nebo při každém průjezdu konvoje US Army.

Vzhledem k tomu, že tyto názory kopírují postoje Ruska a Číny v jejich hybridní válce proti Západu, za jehož součást se považuji, je klíčovou otázkou, proč se do těchto snah cizí moci poškodit Česko jeho vlastní občané dobrovolně, nadšeně a podle všeho z velké části i nezištně zapojují. Hybridní válka je  neskonale levnější náhražkou války skutečné. První fázi je "pruzení", tedy snaha o rozhádání dané země se spojenci, ale i různých skupin občanů uvnitř státu. Cílem je oslabení země tak i smluvního celku (Unie, NATO). Vrcholným kouskem je "obsazení", ve smyslu podřízení. Území státu, na nějž je útočeno, není nutno vojensky dobývat. Úplně ideální je "přepólovat" obyvatelstvo nebo stačí "přeprogramovat" vedoucí politiky, pokud jsou schopni potlačit mínění obyvatelstva. Toho jsme svědky v Maďarsku. Hypoteticky taková země může "pokojně", "z vůle lidu" vystoupit jak z Unie, tak i z NATO, vstoupit do Euroasijské dohody a integrovat se s Ruskem, Běloruskem a dalšími postsovětskými státy ekonomicky a vojensky. Není třeba ji dobývat a obsazovat. Potom není vyloučena ani žádost o nějaký nový "dočasný" pobyt ruských vojsk.      

Samozřejmé námitky zní, nakolik je kopírování názorů nepřátel Západu (tedy i tohoto státu) legitimní politický postoj přípustný ve svobodné společnosti. Proč by nemohl nastat odchod ze svazku kolektivní obrany a z prostoru volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu. I kdyby to mělo znamenat snížená HDP o 30 procent (což směle prosazoval Václav Klaus, ml.)? Zda lpění na západních hodnotách neznamená pouhé přepólování bolševické propagandy, nové dělení společnosti na "samozvance" či "zaprodance", kteří si neváží výhod euroatlantické civilizace a podkopávají důvěru v Unie a NATO. 

Přemýšlel jsem o tom a je to jinak. Nepřátelé Západů (pro další výklad budu používat toto označení) se dovolávají svobody slova demokracie jen potud, pokud se jim to hodí k zakroucení krkem jak demokracii, tak svobodě slova. To je jejich hlavní rozpoznávací znamení. S udržením svobody a demokracie souvisí členství Česka v Unii jako civilizačním projektu (oproti směřování k nějaké Středoasijské dohodě) a účast v NATO. Základní axiom zní, že voliči nejsou oprávněni zrušit demokratickými volbami demokracii ani omezit svobodu nad rámec Ústavy a Listiny základních práv a svobod.

Mimochodem, Listina základních práv a svobod obsahuje čl. 23, který zní: “Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny“.

V podstatě, kdyby stejně jako nepřátelé Západu jednali dnes liberální demokraté (jde jenom o pracovní název), tak by jim zatnuli tipec, prostě zrušili jim možnost se vyjadřovat a zrušili extremistické strany typu Okamůristů a Trikolóry, aby se nemohli účastnit voleb.

Rusko podporuje jakékoliv štěpení a společenské spory. Kdyby se Morava chtěla odtrhnout, objeví se z jeho strany podpora moravanství, pokud vláda přijde s omezením chovu psů (jako že by to bylo velice příhodné), ruské a čínské servery budou bojovat za právo na chov psa. Bez ohledu na situaci při uplatňování stejných práv v Rusku a Číně.

Je otázkou, co je vejce a co slepice. Zda zahraniční dezinformace vyvolávají civilizační pnutí nebo existující pnutí zahraniční nepřátelé zesilují a tohoto zesílení využívají místní dezinformátoři. Spíše jde o mix obou důvodů. 

Pokud chci něco dělat, resp. řešit, musím vědět, proti čemu, nebo proti komu stojím. Zcela otevřeně a bez servítků. Při dopadení nepřátelského agenta naverbovaného z domácího prostředí bezpečnostní složky také zkoumají jeho motivaci, zázemí. Zjišťují, zda pracoval za peníze, kvůli vydírání, z ideových pohnutek….., kde, resp. v jakém prostředí byl získán. Cílem je poučit se a najít něco, co by mohlo být do budoucna varováním. Není mi ale známa žádná studie o motivacích lidí z protisystémové scény, která by se snažila odpovědět na otázky, co je k tomu vede.

Stát, vysoké školy, bezpečnostní složky by měly analyzovat, proč ideoví souputníci Ruska tak dobrovolně a s nadšením dělají svou práci. V Rusku by nechtěli žít, ale chtějí, aby to tady bylo jako v Rusku. Nebo o co jim vlastně jde? Čeho chtějí dosáhnout?

Ať mi někdo vysvětlí jedno. Rusko nedisponuje žádnou "soft power", jde o totalitu, kde veřejně můžete prezentovat jen názor, který je v souladu s propagandou. Nikdo si není jist svým majetkem, s vysokou mírou korupce, stát, který nic zajímavého nevyrábí (co má kdo doma z Ruska?), s nízkou životní úrovní, i úrovní zdravotnictví, bydlení, sociálními službami, nízkým věkem dožití, nemají pro svět žádné filmy, hudbu, literaturu, nikdo tam nejezdí za turistikou. Tak proč? V čem je přitažlivé?

Pokud chci s někým bojovat, a jako že jsme s Ruskem a tedy logicky i s jeho pěšáčky v hybridní válce, musím poznat jeho motivaci, její hloubku, silná a slabá místa. Abychom mohli nalézt odpovědi na příklonu k Rusku, musíme nalézt a položit správné otázky, které takto nabízím k diskusi: 

snaha utéci před někým a utéci k někomu,

nostalgie k režimu před rokem 1989, která se transformuje do obdivu k Rusku,

odpor-nepřátelství k současnému režimu, které vyústilo do přátelství k Rusku (nepřítel mého nepřítele je mým přítelem),

panslovanství (co je ale cílem?),

přesvědčení, že Česko nikoho nepotřebuje (Západ ani Východ; nostalgie po vybájené síle a bohatství 1. republiky; ozvěna konceptu Eduarda Miloševiče Beneše, Československa jako mostu mezi Východem a Západem, jak to dopadlo je známo, po mostě se šlape),  

snaha patřit k někomu verbálně silnému, obdiv k síle,

příklon na stranu slabšího, lítost k outsiderovi  (Rusko je slabší),

zklamání ze života (neuspokojivý partnerský život, ignorace ze strany dětí),

špatný zdravotní stav vedoucí k nenávisti vůči celému světu,

obdiv k představě konzervativního modelu společnosti, odpor k LGBT, feminismu, gerdner, Mee to, Black Lives Matter, 

obdiv k macho jednání Vladimira Putina, představa idylických starých dobrých časů, kdy bylo možné „svobodně“ zmlátit ženu, nějaké to osahávání  se neřešilo, sexuální narážky a křupanské "vtípky" patřily k tzv. mužství, lihová náhražka s klamavým názvem „rum“ tekl v hospodě proudem, žena když doma  „pyskovala“, pár schytala, ženy měly automaticky příjmení s koncovkou -ová,

obdiv k úspěchům Číny, rychlým stavbám železnic, velkých staveb, skleněných hor mrakodrapů bez „obtěžujících“ diskusí, komu patří dané políčko a jaké on má představy o jeho využití,  

Další možné odpovědi, proč se někteří z nás stali nepřátelé Západu:

po roce 89 přišli o pozice (příjem)?

po roce 89 přišli o vliv (o to, že se jich lidi báli)?

režimem po roce 89 se cítí přehlíženi (nemají hlas, nikdo o nich neví, nezmiňuje se o nich)?

režimem po roce 89 se cítí poškozeni (přišli o práci, mají exekuce......)?

mudrlanti, co vše ví lépe než jiní, chtějí si udělat obrázek na vše sami, proti všem, přitom nemají znalosti ani vzdělání, ale o to větší přesvědčení o své výjimečnosti?

následek myšlenkové indukce (snaha postavit se z principu proti převládajícímu myšlenkovému proudu)?,

snaha být zajímavý?,

získat náhradní pocit důležitosti po ztrátě formální důležitosti (pozici v zaměstnání…)?, 

hloupost, podlehnutí dezinformacím?

snaha provokovat (trollit)?

podporováni (peněžně, pozváními…) Ruskem?

Proč taková nenávist vůči Západu. Co chtějí od Ruska získat? Jak by to v Česku mělo vypadat jinak? Proč píši na diskusní fóra...fandím Putinovi?

Na některé otázky bylo v některých studiích odpovídáno, ale podle mě není ucelená studie na toto téma. Je velice citlivé zkoumat, proč jsou někteří občani nepřátelští, tj. přiznat, že o některých spoluobčanech musíme uvažovat jako o protivnících.

 

Jak se bránit dezinformacím?

Další kapitolou je otázka co s tím dělat a zda se s tím dá vůbec něco dělat?

  1. Lež by měla být trestána minimálně možností dosažení výroku soudu, že se jednalo o lež, resp. určitá osoba je lhář. Existují totiž dezinformace šířené přímo z úrovně českého státu. Příkladem je tvrzení náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého při jarní pandavirové krizi, že nemocnice v Chebu je blokována pacienty z Německa (měl představu, že by měli být vyhnání jako v roce 1945), Německo nám pomůže pouze s pacienty, kteří nemají britskou mutaci a je ochotno převzít pouze 10 pacientů. Nic z toho nebyla pravda. Dokonce i Andrej Babiš řekl: "Pan náměstek Černý nemluví pravdu."? Blíže zde. Existuje bezpočet dalších případů, kdy úředníci, mluvčí a politici lžou. Pravomocné soudní rozhodnutí o tom, že se dotyčný dopustil lži by mělo být překážkou výkonu funkce dle služebního zákona.
  2. Pro potírání dezinformací je třeba založit novou bezpečnostní instituci, která by koordinovala boj, a to i s využitím dobrovolníků. Hybridní válku s Ruskem bojují pouze dobrovolníci, a ti jak známo, ve střetu s profesionální armádou, nic moc nezmohou. Úkoly:

  • monitorování dezinformací a poskytování jejich souhrnu,
  • simulace důsledků nepřátelských názorů pro bezpečnost a ekonomickou úroveň Česka a jejich předkládání veřejnosti,
  • okamžitá reakce k vyvracení i za účasti dobrovolníků,
  • rozsáhlejší a dlouhodobější témata by mohla svěřit na základě dohody do správy jiné instituci,
  • vypracování výroční zprávy (kdo, z jakých zdrojů, jaká témata…).

 

      3. regulace asociálních sítí

  • zákaz sběru, obchodu a využití osobních údajů,
  • odpovědnost za publikovaný obsah,

Podrobněji zde.

PS: Z diskuse do 15:57 je vidět, že žádný z protivníků Západu (tedy i Česka) nemá odvahu zde vyjevit své důvody a argumenty. Omezují se jen na výkřiky.... Tak směle do toho.

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 21.6.2021 12:57 | karma článku: 25,00 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 34,61 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,53 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,61 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 15,85 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3097x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,83 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 745x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3150x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,94 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2804x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,05
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik