Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Afganistán, válka na „slepo“

Po 20 letech války v Afganistánu o něm zhola nic neví nejen západní veřejnost, ale ani armády a vládní složky. Příčinou odchodu je neschopnosti Západu, včetně Česka, nikoliv však vojenská, ale na poli poznání.

 Evakuační lety českých vojenských speciálů z Afganistánu přiměly politiky k vzájemnému poplácávání po ramenou. Některé komentátory naplnily dokonce takovou hrdostí, že volají po natočení dobrodružného filmu, napsání knihy a besedách ve školách. Útěkem se ale války  nevyhrávají a hrdinství spolu s improvizací je potřeba tam, kde napřed někdo něco „podělá“.

Vojenská akce proti Afganistánu byla v říjnu 2001 zahájena ze dvou důvodů. Eliminovat Talibán jako hrozbu pro mezinárodní bezpečnost a vyhnat z jeho území Al-Kajdu, odpovědnou za teroristické útoky provedené 11. září téhož roku ve Spojených státech. V listopadu 2001 bylo v podstatě hotovo a mohlo začít plnění sekundárních cílů operace Trvalá svoboda. Ty spočívaly v rekonstrukci země, ochraně obyvatel, výcviku bezpečnostních složek a vytvářením místní správy. Primárně nešlo o nějaký vývoz demokracie, jak se snaží šířit ruská propaganda. 

Obsadit území daného státu, dobýt hlavní město a porazit jeho armádu však nestačí. Výjezdy vojáků do krajiny v plechových krabicích, odkud se vrací na uzavřenou základnu k hamburgeru a chlazené coca-cole, nikam nevedou. Je třeba poznat strukturu společnosti a získat místní lidi. Ostatně tohle psal již Niccolo Machiavelli. Dnes je na Afganistán upřen zájem médií a nutkání vyjádřit svůj názor pociťuje i ten, kdo pouze prolétal okolo v dopravním letadle. Jenže po 20 letech války o něm neví zhola nic nejen západní veřejnost, ale ani armády a další složky, které zde měly plnit výše uvedené úkoly. Příčinou odchodu z Afganistánu je neschopnosti Západu, včetně Česka, nikoliv však vojenská, ale na poli poznání. Západ porazila jeho vlastní neschopnost, nikoliv Talibán.

Celá válka nebo lépe řečeno operace, byla vedena bez vhledu do afgánské společnosti. Existují stovky nezodpovězených otázek a každá odpověď evokuje deset dalších. A o tom to je. Proč a jak Afgánci bojují, jakou mají motivaci, kdo a jak zde velí? Komu a čemu patří jejich loajalita a jak je silná či proměnlivá? Co je to Talibán, jakou má strukturu, hierarchii, monolitičnost a kolik má vůbec bojovníků? Jak moc jej tmelí paštunský nacionalismus a jak se proti němu staví jiná etnika? Proč obyvatelé podporují Taliban a je to vůbec Talibán, co podporují? Kde bojovníci získávali výzbroj, výstroj, potraviny, kde měli zázemí k odpočinku a k ošetření? Jaké jsou vztahy mezi Tádžiky, Uzbeky, Paštuny, Hazáry, Ajmaky, Turkmeny, sunity či menšinovými šíity? Jak fungují vztahy mezi vůdci kmenů, klanů, vládci údolí a jednotlivých vesnic, kteří mají různé zájmy, bez ohledu na to, k jakému etniku, kmenu, klanu nebo víře patří? Nebo taková maličkost. Kde se v afgánské pustině vezme osamocený chlap. Odkud jde, kam míří, proč je na cestě? Západ nebyl schopen klíčovým lidem v Afganistánu jako jsou stařešinové, vůdcové kmenů...., (a kdo je zde vůbec opravdu klíčový?), nabídnout to po čem touží a o co usilují? S cílem získat vesnické stařešiny na svou strany, jim v minulosti zpravodajské jednotky poskytovaly viagru. To byla snad jediná kreativní akce v celé válce.

Z poznání afgánské společnosti by šlo odvodit, jak ji infiltrovat, jakým způsobem postavit kmeny proti sobě, jakou zvolit strategii i taktiku boje a na co se zaměřit. Proč v Afganistánu nevytvořit loutkové státy, který by dlouhodobě „zaměstnávaly“ Talibán nebo jiné nepřátele Západu? Nic, nic, nic.

Dnes se „najednou“ veřejně mluví bezbřehé korupci v afgánské armádě, rozkradení zásob, výzbroje, střeliva, mnoha měsíčním nevyplácení žoldu, dezercích, fiktivních jednotkách, na něž byly inkasovány peníze. List Washington Post v prosinci roku 2019 otiskl sérii článků vycházející ze zprávy Úřadu zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR), který měl vyšetřovat, jak Spojené státy válku v této zemi vedly a jak se využily stovky miliard. Závěr: „Americké veřejnosti se neustále lhalo“. Výše uvedené texty měly i nějakou projekci do českých médií, ale ta neodpovídala závažnosti zjištění. Ještě jedna zpráva na doplnění. Afgánskému zdravotnictví prý dnes hrozí zhroucení, protože bylo za sta procent financováno ze zahraniční (americké) pomoci. Takže 20 let se nějaký stát vychovává k absolutní závislosti na donátorech a současně probíhají jednání o odchodu donátorů. Můj ty světe. Myslím si, že aféra Afganistán je pro USA stejný předěl jako aféra Watergate. A pokud Američané celou věc nebudou takto vnímat, následně vyšetřovat, trestat, napravovat mechanismy fungování vlády, tak je se Západem opravdu zle. Znamenalo by to, že Spojené státy jsou rozložené, ztratily schopnost sebereflexe a nápravy chyb.

Zeptám se, tohle všechno v Česku nikdo nevědě? A když to věděl, co čekal, kam tato situace povede? Poslanci výboru pro obranu a bezpečnost chtěli nedávno po Armádě ČR analýzu, proč Talibán tak rychle zvítězil. Naprosto směšné. Měli roky na to, aby se zajímali o způsob boje s Talibánem i o fungování místní vlády, armády a policie. Jeden z mnoha dalších, kteří „byli u toho“ a najednou chtějí analýzy, byl generálmajor Bohuslav Dvořák, který velel vedle kontingentu české armády ISAF-KAIA po čtyři měsíce také koaličním silám na kábulském letišti.

Právě zpětná reflexe by nás dovedla k poznání, že tudy cesta nevede a v Afganistánu se musí bojovat jinak než pytli peněz. Třeba cílenými operacemi dronů, které by sekali hlavičky příliš ambiciózních džihádistů, aby zde nevzniklo nové hnízdo světového terorismu. A že 20 let je moc dlouho? Američané  jsou v Německu 76 let. (Roman Joch, Smrt afgánské svobody, Lidové noviny 21.8.2021)   

Bylo jasné, že za daného stavu vše muselo skončit tak jak to skončilo. V roce 1990 se Československo pyšnilo vojenskými chemiky. Dnes se v médiích občas objeví fantasmagorie o českých komických silách. Proč místo toho nenabídnout v NATO výsledky práce historiků, kulturních specialistů, lingvistů, etnografů, kteří by se pokoušeli pronikat do společnosti a myšlení nepřátel?

Ministr obrany USA Robert McNamara zadal v roce 1967 vypracování zprávy o válce ve Vietnamu. Její průnik do médií se stal námětem filmu Stevena Spielberga (Akta Pentagon: Skrytá válka). Jenže kde hledat v Česku myšlenky, když nejsou. Kdo se snažil získat od Armády ČR analýzy týkající se této země a materiály, které její příslušníci používají v průběhu přípravy na vyslání do Afghánistánu, dočkal se výmluv na utajení. Žádné výstupy tohoto druhu podle všeho nikdy neexistovaly, zpravodajská činnost se rovnala nule. Co je to ale za vojsko, lhostejno zda americké nebo české, které je někde za plotem základny a neví nic o těch, proti nimž bojuje. Ne, není to neúcta k zraněným a 14 mrtvým vojákům. Naopak, zakrývat afgánskou epizodu siláckými řečmi nebo mlčení, to znamená znevážit jejich oběť.

V demokratických zemích dostává armáda úkoly od politiků, ale zde se vedla válka bez zadání, zpětné kontroly a “na slepo“. Zdůrazňuji, není to chyba armády. Jde o první případ takového konfliktu v novodobé historii Česka, tak si vezměme ponaučení. Třeba prostřednictvím práce parlamentní vyšetřovací komise. Ostatně, jak to vypadá v Mali?

(článek vyšel v MF Dnes 18. září 2021)

 

PS: Vzhledem k tomu, že diskusní příspěvky pod články nic nepřináší a slouží k excitaci svárů a nenávisti, rozhodl jsem se diskusi neotevírat.

Pokud někdo nesouhlasí, ať si dá práci, napíše a publikuje vlastní polemický text.

 

Autor: Vilém Barák | čtvrtek 23.9.2021 17:09 | karma článku: 18,02 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1501x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,53 | Přečteno: 652x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,61 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 15,85 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3097x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,83 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 606x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 744x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3150x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,71 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2804x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,02
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik