Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko pouze vymýšlí záminky k válce

Jaké vojenské podoby útoku se vlastně Rusko obává? Opakování operace Barbarossa z roku 1941, tedy pozemního útoku na Moskvu. Leteckého nebo jaderného úderu a následného politického podřízení? Nic z toho není reálné.

Rusko na konci minulého roku zveřejnilo požadavky vůči Západu. Ukrajina nesmí do NATO, a to má ukončit vojenské aktivity nejen na jejím území, ale i ve východní Evropě, v oblasti Kavkazu a ve střední Asii. Ve východní Evropě odmítá Moskva nárůst počtu vojáků oproti roku 1997, tedy oproti době, kdy východoevropské země ještě nebyly v Alianci. Pařížská deklarace z roku 1997 o vzájemných vztazích, spolupráci a bezpečnosti mezi NATO a Ruskem, na kterou by dnes chtěl Kreml navazovat, vznikla za určité mezinárodní situace, která dnes neexistuje. I když proruští tro(t)llové občas tvrdí, že v ní existuje závazek nerozmisťování stálých jednotek na území nových členů Aliance, není tomu tak. Dokonce to dnes netvrdí ani Kreml.

Ze strany NATO dlouhodobě panuje status quo a najednou Rusko přichází s těmito jasně nesplnitelnými požadavky. Nebo co tak strašného bylo spouštěčem těchto požadavků? Jeho předchozí mlčení je důkazem, že nejde o nic jiného než o náhlý nárůst agresivity. Důvod, proč je válka téměř jistá spočívá v tom, že Rusko překročilo hranici, za kterou není cesta zpátky. Nesplnění jeho ultimát by vedlo ke ztrátě tváře kremelské věrchušky. Za další, probíhá ekonomické „naklepávání“ Unie v podobě omezení dodávek plynu. Ano, plnění pouze dlouhodobých kontraktů, nulový prodej na okamžitém trhu, prázdné podzemní zásobníky pronajaté Gazpromu (ano, my hlupáci ve víře v normalitu Rusko mu jej pronajali) je vědomým nepřátelským aktem. Tohle si celá Unie bude pamatovat a Rusko ztratilo ekonomický kredit. Podruhé něco takového nejde opakovat, takže současná unikátní situace prostě musí být ze strany Ruska využita k vojenské akci.     

Ultimáta Západu jsou doprovázeny rétorikou, že jde o zvýšení bezpečnosti Ruska a odstranění hrozeb. Kreml se zcela určitě vytasí s nějakou působivou mapkou znázorňující obklíčení Matky Rusi. I kdybychom si udělali kolečka a puntíky ve školním atlase, kde všude se nachází základny Spojených států, jak o tom mluvil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, nic to neznamená.

Jaké vojenské podoby útoku se vlastně Rusko obává? Opakování operace Barbarossa z roku 1941? Tedy pozemního tažení na Moskvu, Petrohrad a další města s cílem obsazení jeho území a svržení současné vlády. Leteckého úderu, kdy následná vzdušná převaha by vedla k vojenskému a tedy i politickému podřízení Ruska? Jaderného úderu, který by eliminoval vojenské kapacity Ruska a vydal jej diktátu útočníka? Omezeného pozemního útoku a odtržení některých oblastí „správně“ zorganizovaným referendem po vzoru ruské operace na Krymu v roce 2014? Do úvahy přichází území, které Rusko uchvátilo v v roce 1945. Například část dřívějšího východního Pruska s centrem Königsberg, dnes tzv. oblast Kaliningradu nebo na Japonsku získaný jižní Sachalin a část Kurilských ostrovů.   

S ohledem na popsané hypotetické hrozby, je otázkou, zda se na základnách Aliance kolem Ruska nachází k tomu potřebná pozemní výzbroj a vojsko nebo vhodná letecká či raketová technika. Samozřejmě, že nenachází. Bod na propagandistické mapě se může vyznačit i na místě radarové stanice s minimem personálu, ale pořád bude vypadat efektně. Prapory rychlé reakce v Pobaltí, zahrnující pár tisíc vojáků, jsou vlastně živým štítem. Nikdo nepředpokládá, že by dokázaly Litvu, Lotyšsko a Estonsko reálně ubránit. Jsou tam rozmístěny, aby případný útok zasáhl i vojska dalších států NATO, což by politicky usnadnilo aktivaci článku o kolektivní obraně ve smyslu Severoatlantické smlouvy.

Z Kremlu zaznívají demagogické argumenty, že po rozmístění raket na Ukrajině se zkrátí doba jejich letu do Moskvy na sedm minut. Kdo může vůbec takový nesmysl vypustit z úst? Vytvořím si neexistující hrozbu a ta má sloužit k "ospravedlnění" agrese. Střely s jadernými hlavicemi nejsou rozmístěny ani na území východních členů NATO na Ukrajině jakbysmet. Kromě toho, ta má ke vstupu do Severoatlantické aliance hodně daleko. Ruské spekulace o době letu rakety z jejího území do Moskvy jsou tedy fantasmagorií.

Možná by stálo za to problém obrátit a vyznačit na rozsáhlém ruském území jeho jednotky a základny rozmístěné jako hrozba sousedním zemím. Potom základny Spojených států třeba v Itálii jde chápat jako součást infrastruktury kolektivní obrany NATO proti Rusku. Itálie, ale ani Norsko, Dánsko a další země by samy o sobě vzdorovat nemohly. Země Unie bohužel mají problém se společnou obrnou politikou a také nemohou prosazovat vůči světu své společné zájmy. Proč? Protože zájmy jednotlivých zemí se navzájem negují. Například Polsko a Litva považuje Rusko za hrozbu, Maďaři a Řecko za kamaráda. K tomu přistupuje politická malost a sobeckost, což je zásadní překážka zbrojní unifikace. Každá země by nejraději pro armádu opatřovala „vlastní unikátní“ zbraně. Jak kdyby si každý kraj v Česku chtěl vyzbrojovat armádní posádky v místě vyráběnou technikou. Když jednotlivé státy zjistí, že tank, bojové vozidlo nebo protiletadlový komplet v odpovídajících parametrech nevyrobí, chtějí alespoň participaci domácího průmyslu na dodávkách. Opět si pomohu příměrem. Bylo by racionální, aby pro dovážené automobily platilo pravidlo, že 40 procent dílů se musí vyrobit v Česku? Vyřazení osvědčeného dodavatele a jeho nahrazení někým bez zkušeností, historie spolupráce, někdy i pochybné schopnosti něco vyrobit (co asi mohlo Turecko dodávat pro F-35?) se samozřejmě promítá do ceny zakázky i zpomalení dodávek. Výjimka z unijních pravidel volného trhu a poskytování veřejných podpor je ve zbrojní oblasti ke škodě všech. Tohle by mělo být téma českého předsednictví Unii od 1.7.2022. Ta by se měla chovat v oblasti vyzbrojování jako jeden celek.   

Základny Spojených států nejsou nějaký cizorodý prvek sloužící k přípravě útoku, ale naše vlastní zařízení v tom smyslu, že NATO jsme my sami. Po pravdě, v Evropě jsou americké základny příliš vzdálené od území Polska a Pobaltí. Zvláště, když průjezd vojenských sil přes Česko a jejich zásobování na potenciálním východním bojišti je kvůli naší neschopnosti budovat dálnice a silnice (a udržovat je v provozuschopném stavu) v podstatě nemožný. Stejně tak je základna USA na japonské Okinawě obrané zařízení proti ruským jednotkám rozmístěným na dálném Východě, okolo Vladivostoku, na Sachalinu. A nesmíme zapomínat ani na agresivitu Severní Koreje.

V podstatě všechny tyto argumenty jsou zbytečné. V době jaderných zbraní není existence jakýchkoliv základen přínosná. Chce Kreml tvrdit, že by na obranu proti tankovým brigádám (ty ale u jeho hranic nejsou), které by si razily cestu k Moskvě, nepoužil atomové zbraně? V podstatě ani hypotetické zkrácení doby letu raket do Moskvy na 7 minut by se nedotklo jaderných ponorek ukrytých pod hladinou světových oceánů. Takový útok na Rusko by měl za následek odpálení zde instalovaných strategických raket. S jednorázovou eliminací odvetných kapacit se za současného stavu techniky a bez nějaké skokové změny, která druhá strana nezachytí, nedá počítat. Logika „vzájemného“ zničení byla paradoxně základem míru mezi Spojenými státy a Sovětským svazem za doby „studené války“.

Rusko není nikým ohrožováno a v podstatě ani nemůže být napadeno. Vůči Ukrajině a dalším okolním státům není v roli oběti, ale agresora. Důvod předkládání ultimát Spojeným státům a NATO tedy vězí úplně v něčem jiném než v obavách o bezpečnost. Možná Vladimír Putin ztratil racionální pohled na realitu při pobytu v nějaké facebookové jeskyni s českými tro(t)lly. To by ztratil soudnost každý. Nebo příslušníci ruských silových struktur došli k závěru, že válku se Západem mohou vyhrát, protože ten není ochoten použít na svoji obranu jaderné zbraně. Třeba kvůli ohledům na čistotu ovzduší a ve snaze chránit přírodu. Potom je se svobodným světem amen.    

(článek ve zkrácené podobě vyšel v Lidových novinách 5.1.2022)

Autor: Vilém Barák | čtvrtek 6.1.2022 13:41 | karma článku: 26,07 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2689x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,78
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik