Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co získáme, když přestaneme podporovat Ukrajinu?

Proč zastánci tzv. upřednostnění českých občanů nemají odvahu říci vše naplno? Kdyby ukončení podpory Ukrajiny a podvolení se Putinovi vedlo k nižším cenám plynu, pohonných hmot, chleba a rohlíků, byli by spokojeni? 

Hodně lidí nesouhlasí s tvrzením, že Rusko je ve válce se Západem. Po formální stránce není ve válce ani s Ukrajinou, alespoň jí nevyhlásilo, jak se to dělalo za starých dobrý časů. Rusko proti svým nepřátelům vede speciální operaci a škodí kde jen může. Na Ukrajině, kterou jsme nechali na pospas a kde mu jakž tak stačí síly, vraždí a ničí. Na Západ chráněný NATO si  vojensky netroufá, tak zde šíří lži a snaží se jej politicky i ekonomicky destabilizovat. Místo raket a bomb používá energetické suroviny, ale je to ta stejná válka. I sanace škod po nějak příliš rychlém pádu Sberbank můžeme přičíst k válečným ztrátám. Snad již probíhá šetření, co se v bance dělo před zahájením války 24.2.2022.  

Vše co se v ekonomice děje, je důsledek přípravy Ruska na válku nebo souvisí s jejím průběhem. Rusko na podzim roku 2021 cíleně vyvolalo nedostatek zemního plynu, tím že zastavilo jeho prodeje  na spotovém trhu a plnilo pouze dlouhodobé kontrakty. Následně Unie zjistila, že si Gazprom objednal (zablokoval) kapacitu evropských zásobníků plynu, ale nenaplnil je. V reakci nastal růst cen energií a dostavily se první krachy překupníků s energiemi. Ruský útok proti Ukrajině, zahájený 24. února 2022, změnil nervozitu trhů na hysterii. Současně měl i reálné hospodářské dopady. Vedl k ukončení výroby podniků na Ukrajině, přerušení silniční a železniční dopravy a blokádě přístavů ruským loďstvem.

Rusko využívá našeho zvyku na život v přepychu. Jeho omezení u některých lidí vyvolává nepříčetnost a ti se stávají bojovníky za Rusko. Dnešní ekonomické problémy a válka na Ukrajině představují dvě strany téže mince, ale hodně lidí to není schopno pochopit. Místo demonstrací za vojenskou pomoc Ukrajině. Její vítězství může zastavit nastupující ekonomický marasmus, protože s velkou pravděpodobností by Putin ztratil „flek“. Mocenské pohyby v Kremlu mohou vést i rozpadu Ruska a nově vzniklé subjekty by se mohly přetrhnout, aby dodaly co je potřeba. Místo podpory války však ruští kolaboranti útočí proti vlastnímu státu. V důsledku všech těchto okolností se schyluje k velké hospodářské krizi. Existují dvě možnosti, jak na problémy reagovat.

První řešení jde shrnout slovem podvolení v podobě zastavení vojenské, humanitární, ekonomické podpory Ukrajiny, zablokování dopravy zbraní přes území Česka a slibu Putinovi, že na úrovni Unie žádné další sankce nedovolíme přijmout. Můžeme jít ještě dál než Maďarsko a Německo. Přestaňme sankce dodržovat, požádejme Rusko o návod, jak učit historii a ať nám dodá dvě stě soch Koněvů a tři sta druhoválečných tanků pro vybudování nových ruských imperiálních svatyní. Vedle těch, které dodnes hyzdí Česko (tanky na pomnících v Česku, třeba na 30 km u D2, kde si jej hýčká obec Starovičky). Pomozme Rusku s odbytem v „Malorusku“ náhle objeveného obilí, zaveďme na školách ruštinu jako povinný cizí jazyk, vystupme z Unie, NATO a pozvěme k nám ruská vojska. Kdyby tato taktika spojená se škemráním u Putina vedla k levnějšímu plynu, pohonným hmotám, rohlíkům a chlebu, byli by proruští příznivci spokojeni? Naplnilo by se tímto volání po upřednostnění českých občanů? Každá zmínka o tom, věnujme se našim občanům tak zakrývá myšlenku, prodejme Ukrajinu, ale svoji suverenitu za plyn. Proč se v roce 1940 nedomluvili Angličané s Adolfem Hitlerem?  Ano, košile bližší než kabát, ale jde vůbec na kolaborantských cenách surovin z Ruska založit dlouhodobou perspektivu? Případ Běloruska ukazuje, že nikoliv. Spolupráce není pro Rusko nikdy dostatečné a požadavky agresora se stupňují až do úplného podřízení (pohlcení).    

Druhá cesta je začít opravdu pomáhat Ukrajině k porážce Ruska. V Unii jsou státy, jako Německo, Francie, Itálie, které k válce na Ukrajině přistupují jako k bojům někde v africkém Kongu. Je třeba veřejně, na úrovní vrcholných politiků mluvit o jejich kolaboraci s Ruskem a vystavit je obecné hanbě. Nejen Maďarsko, ale i Německo nerespektuje evropské civilizační hodnoty. Že by to znamenalo roztržku v jednotě Západu? Vždyť neexistuje, jenom se všichni ostýchají o tom mluvit. Berlín také nese lví podíl na energetické závislosti Evropy na Rusku, která Česko přivádí k hospodářskému kolapsu. A ještě má tolik drzosti, sabotovat snahu o nápravu jeho omylů pomocí vojenských prostředků. V podstatě zažíváme reinkarnaci paktu Molotov-Ribbentrop v podobě porozumění Scholz-Putin o tom, že Ukrajina patří Rusku. Po analýze všech veřejně vyřčených a nesplněných slibů kancléře Olafa Scholze je zřejmé, že na 99 procent by Německo (stejně jako Turecko), nesplnilo článek 5 smlouvy NATO. O nějaké společné obraně si Polsko či Pobaltí může nechat jenom zdát. Aliance je po smrti, jako vojenská síla připadají do úvahy pouze Velká Británie a Spojené státy. Ostatní členové jsou pouze do počtu nebo spíše na obtíž.

Západ vůči válce na Ukrajině uplatňuje taktiku Homera Simsona, který se v ringu nechal mlátit do hlavy tak dlouho, až soupeř odpadl. Mohl sám uvolnil koridory do ukrajinských přístavů a chránit lodě i přístavy před odstřelování i snahou o ruské vylodění. Třetí svět by viděl, že jeho osud, potravinová bezpečnost, není Západu lhostejná. Místo toho vše nechal na libovůli Putina a tureckého „sultána“. Nejhorší, že stejnou pasivitu ordinuje nedostatečnou vojenskou podporou i Ukrajině. Zřejmě čeká, až Rusku dojdou rakety, dělostřelecké náboje a kulky na zabíjení civilistů.

Autor: Vilém Barák | pátek 2.9.2022 11:04 | karma článku: 26,12 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik