Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vykopejme příkopy mezi normálními lidmi a ruskými kolaboranty

Nebojme se pohrdání vůči těm, co chtějí kapitulovat před Ruskem, vůči lidem, co chtějí slibu levnějšího plynu dosáhnout jednáním s novodobým Hitlerem, lidem, kteří by za pár korun prodali nejen babičku, ale i národní suverenitu.

Někteří politici omlouvali účastníky proruských demonstrací na Václavském náměstí tím, že mají  obavy z budoucnosti, z cen energií, zdražování. Takto by se dalo uvažovat pouze o první akci tohoto druhu 3. září. U všech dalších bylo dopředu jasné, kdo je kdo, co se bude říkat, o co půjde. Je na zamyšlení, jak na situaci reagovat, kromě uspořádání shromáždění v pozitivním duchu, proti strachu a nenávisti, jako 30. října. Slušní lidé nesmí zůstat pasivní, nebo jak vyhrožuje jedna z hlav ruských protestů „převezmeme tuto zemi“.   

 

Poznej svého protivníka

Pokud někdo chce s něčím bojovat, musí to poznat. Dlouhodobě chybí studie důvodů, proč občané Česka šíří ruské dezinformace. Co je k tomu motivuje? Věří jim sami? Proč to dělají, když by (asi) v ruském ráji žít nechtěli? Jde o zástupný argument obecné nespokojenosti (nepřítel mého nepřítele je můj přítel)? Ta zloba je tak velká, že by chtěli v Česku ruský režim? Nespokojenosti s čím? Co se s tím dá dělat?

Sociologický ústav AV v minulém roce vypracoval studii o důvodech odmítání očkování proti pandaviru. V případě příklonu k Rusku mi jakýkoliv materiál chybí. Nechápu, proč na tom nepracuje Akademie věd, vysoké školy, analytici BIS či policie? (Zde jsou nastíněny otázky a možné příčiny). Třeba ale z takové studie vyplyne, že škála motivací je tak rozdílná, že nejde nic dělat. Pořád lepší než nedělat nic.

 

Dejme lidem pocit hrdosti

Na kamarádovi názorně vidím, jak podvědomě hledá. Na začátku války na Ukrajině měl pro tuto zemi jenom pohrdání (korupce, vše rozkradou, zbraně prodají…) a najednou po úspěších ofenzívy má pro ni (někdy) i slova chvály. Veďme válečnou rétoriku, v případě Česka nehrozí, že takto vybuzená veřejnost bude chtít obsadit třeba Slovensko.  Představujme zbraně, co byly dodány na Ukrajinu, popisujme jak byly použity. Tak jako tank Tomáš, zaslaný na Ukrajinu iniciativou Dárek pro Putina. Mě by se ale líbilo spíše jméno Tumáš ……Putine. Proti legendě o nutnosti se přikrčit a uzavřít dohodu za každou cenu je nutné nasadit jinou legendou. O hrdinných Češích, co pomohli jak hostům z Ukrajiny, tak armádě Ukrajiny. Síla a vojenské úspěchy umožní lidem, kteří si myslí, že Unie řeší samé nesmysly, jako LGBT, genderovou rovnost, opět se ztotožnit s většinovou společností.

Carské Rusko, bolševický Sovětský svaz (SSSR), Putinovské Rusko jsou jedno a totéž. Vládce stojící nad zákonem, který vlastní celou zemi a jemuž jsou lidé otroky. Proto je zbytečné do rozpadu SSSR v roce 1991 mluvit o Ukrajincích v souvislosti s rokem 1968. V srpnu 1968 jsme kapitulovali a ruský imperiální režim, jehož je Putin hrdým následovníkem, naši zemi 20 let přímo okupoval. Od roku 1948 nás ruští bolševici hospodářsky i surovinově drancovali, udržovali komunistický režim, který má na rukou krev stovek lidí a desítky tisíc zmařených lidských životů. Vězněných, vyhozených z práce, ze škol. Ve většině rodin se dodnes předávají historky o tom, jak v roce 1945 byli naši předci okradeni, tu o bicykl, hodinky, krávu, koně, jak s východní armádou táhly vozy naložené lupem (třeba obrazy z kostelů jak dokládá naše rodinná paměť), jak se babičky, matky, dcery musely ukrývat, aby se vyhnuly znásilnění.

Západ od roku 1945 balancoval ve vztahu k Rusku na hraně konvenční a následně jaderné války. I když po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nepřátelství opadlo (např. v hollywoodských filmech se omezil výskyt ruských padouchů), všichni věděli, že jediných kdo připadá v úvahu jako nepřítel, je Rusko. Stejně tak jsme to věděli i my i když nikdo takto nemluvil.  

Dnes máme možnost Rusku, které je pohrobkem Sovětského svazu, k čemuž se hrdě hlásí, vše vrátit i s úroky, vybojovat válku, co se neodehrála v roce 1968. Odstraňme pomníky „osvobození“, což bylo ve skutečnosti obsazení Československa při Stalinově tažení k dobytí Evropy. Pes svoje teritorium „obchcává“, Rusi na znamení „toto je naše" staví pomníky. Přesněji, aby lidem ještě více ohnuli páteř, donutili porobené národy, mezi nimi i Česko, stavět pomníky, ruské imperiální svatyně, kde se občané ještě chodili klanět okupantům. Dávno měly být odstraněné někam do muzea ruského fašismu. Jako v Pobaltí. Jde o bezpečnostní riziko recidivy a shlukování extremistů. Ze stejných důvodů byla po úmrtí nacisty Rudolfa Hesse, zbourána berlínská věznice Spandau.

Neutralita neexistuje. Rakousko a Švýcarsko si tento luxus mohou dovolit, protože jsou obklopeny a chráněny členy NATO. Finsko a Švédsko jsou nedaleko Ruska, takže nebezpečnou hru s neutralitou ukončily a vstupují do NATO. Ukrajina byla neutrální a jak dopadla? Nějaké řeč, co je nám po válce na Ukrajině, proto svědčí o minimálním intelektuálním rozhledu. I my jsme od Putina dostali v roce 2021 jasná ultimáta a bez NATO bychom jako bezbranný králíček čekali, až si pro nás Rusko přijde. Ukrajina bojuje i za nás, a čím více vyřazených Rusů, tím méně jich může zaútočit dál do Evropy.      

Rusku nefunguje Pozemní vojsko, Letectvo ani Námořnictvo, takže došlo k vyřazení i čtvrté bojové složky ruské armády, kterou byl Strach. Strach, který ruská armáda jak se v praxi na Ukrajině ukázalo neopodstatněně, naháněla minimálně od roku 1989. Putinovi proto nezbývá, než všechno vsadit na poslední bojovou sílu, Pátou kolonu. Nachází se za frontovými liniemi, přímo na území jeho protivníků. Zde se Rusku daří verbovat vojáky, kteří jsou oproti mobilizovaným Rusům skutečně Putinovi oddaní. Ke všemu za něj bojují za něj převážně zadarmo (až na Vrábela), a nechtějí jako Čuvaši své rubliky. Nebo dělají jen "pomocné" práce, jsou jen užitečný „idioty“ volajícími třeba po míru. Jako zbraně používají naprosto cokoliv. Pomluvy, lži, polopravdy, výzvy k ukončení dodávek zbraní bránící se Ukrajině, řeči o nutnosti jednat a o míru (za situace, kdy ruské hordy boří, ničí, mučí, vraždí, podpalují, kradou, drancují, znásilňují, deportují, provádí genocidu), manipulace s dodávkami energetických surovin, vyvolávání sociální nespokojenosti, stávky…..

Ani sám Putin se nevyhýbá snaze osobně vést hybridní válku. V diskusi tzv. Vajdajského klubu letos 27. října (odkaz na stránku TASS.ru v originále), kromě mnoha lží a nesmyslů (třeba vyzval k "budování symfonie lidské civilizace" nebo dal k lepšímu džouk "Rusko prostě brání své právo na existenci a svobodný rozvoj", slíbil "Zároveň se my sami nestaneme novým hegemonem" nebo "Smyslem současného okamžiku je, že všechny země mají možnost zvolit si vlastní, originální cestu rozvoje" či "Nový řád musí být založen na právu a právu, svobodný a spravedlivý").

vzkázal do Evropy:

"Bojujte za vyšší mzdy. <... > Nevěřte, že Rusko je váš nepřítel nebo dokonce váš protivník. Rusko je tvůj přítel." ("???????? ?? ????????? ?????????? ?????. <...> ?? ?????? ????, ??? ?????? ???????? ????? ?????? ??? ???? ???????????. ?????? - ??? ????").

 

Nebojme se dát najevo pohrdání

Žijeme v právním státě, demokracii. To ale neznamená, že názorům ohrožující naši bezpečnost, svobodu a demokracii budeme naslouchat či dokonce je respektovat. Ano, nejvíce se svobodou a demokracií ohání flastenci, kteří by těmto institucím, tak jako komunisti, zakroutili krkem. Ostatně je to názorně vidět na úrovni demokracie v espédé. To jim nebrání se tvářit jako novodobí disidenti nebo oběti politických perzekucí.

Nebojme se dát najevo pohrdání vůči těm, co chtějí kapitulovat před Ruskem, vůči lidem, co chtějí slibu levnějšího plynu (ničeho více by se ve své malomyslnosti nedočkali) dosáhnout jednáním s novodobým Hitlerem, lidem, kteří by za pár korun prodali nejen vlastní babičku, ale i národní suverenitu. Klidně podporovatele Ruska nazývejme kolaboranty, zbabělci. Tím nabouráme jejich aureolu tzv. vlastenců, udělejme z nich flastence. Ano, jak jsem viděli na proruských demonstracích, ruští kolaboranti nejvíce mávají českými vlajkami. Třeba se alespoň malá část z nich zastydí a začne přemýšlet, proč podporuje vraždění na Ukrajině a proč obdivuje ruský režim, který představuje bezprostřední ohrožení bezpečnosti Česka.

Žádné zasypávání příkopů, naopak jejich hloubení. Žádné vysvětlování, apel na morálku, etiku, poukazování na ruská zvěrstva na Ukrajině, totiž nefunguje. Nikoho nepřesvědčíme, nepřetáhneme na svoji stranu. Tak je nechme na druhé straně příkopu.

 

Dejme "na papír", že jsme ve válce

Je potřeba formálně vyjádřit a popsat situaci, v jaké se nacházíme, a to nejlépe zákonem. Politici mohou vykládat, že proti nám útočí Rusko (a mají pravdu), premiér Petr Fiala řekne, že musíme přijmout válečný rozpočet na rok 2023 (a je to pravda), ale nemá to ten správný mediální dopad. A představitelé bezpečnostních složek, kteří jsou útoky Ruska a jeho Páté kolony naprosto frustrováni, zase o nich z důvodu utajení nesmí veřejně mluvit. Kdo chce ale vidí.

Proto je zcela na místě zákonem definovat nějakou formu krizového stavu a napadení ze strany nepřátelského státu, v tomto případě Ruska, ať již v oblasti energetické, kybernetické a informační bezpečnosti. Ať rozhodne Sněmovna zákonem nebo na základě zákonného zmocnění česká vláda, že Rusko je nepřátelská země (či „ne přátelská“, tak jak Rusko označuje Česko), a to by znamenalo následující:

- žádná víza a ukončení víz a povolení k pobytu občanům Ruska,

- zákaz pobývání občanů Ruska na území Česka,

- zákaz působení médií nepřátelského státu,

- zákaz používání symbolů nepřátelského státu,

- zákaz a trestání vyjadřování podpory nepřátelského státu,

- zákaz cest a práce (tzv. sportovci) českých občanů do nepřátelského státu

- zmrazení majetku nepřátelského státu a jeho občanů (k uvolnění by došlo až po prokázání, že se dotyčný nepodílí na válce nebo potlačování lidských práv; jak třeba zjistila skupina Belingcat, zatímco muž programuje dráhu raket a střel s plochou dráhou letu proti Ukrajině, „pořádala jeho žena v Paříži módní přehlídku“ (irozhlas.cz, Jakub Lucký mluví s Christem Grozevem, šéfem investigativní skupiny Bellingcat),

- ztráta soudní ochrany "práv" institucí a občanů nepřátelského státu

- přezkoumávání působení firem v Rusku (vše co tam kdo ještě vyrábí je vhodné pro válečné úsilí           Ruska, ať to jsou boty, oblečení, podvlékačky, konzervy, polévky v sáčku…...). 

Západ, myšleno včetně Ukrajiny, je ekonomicky i vojensky daleko silnější než Rusko. Porazit nás  může jedině nejednotnost a bázlivost. Dovolím si příměr. Do 18. století bojovali regimenty tváří v tvář. Zvláště při útoku jízdy hrála zásadní roli schopnost vydržet s nervy. Stačí si představit si ryk a dusot koňských kopyt, mohutné jezdce v sedle se šavlemi v rukou. Přesto jízda proti správně mířeným salvám pěšáků neměla šanci. Pokud ale někdo ze strachu opustil řadu a otočil se k boji zády, zemřel a s ním i jeho spolubojovníci. Stejně je to v tomto případě. Pokud se začneme, my jako jednotlivci (voliči) a tím pádem i evropské státy, uzavírat do sebe, otáčet se zády s tím, že válka na Ukrajině není naše věc, nic tím nezískáme. Zdánlivě zvolíme mír za cenu hanby (někdo ani tu nebude pociťovat), ale dřív nebo později dostaneme válku. Jestliže dnes dopustíme, aby Ukrajina padla, dříve nebo později budeme cílem ruských výhružek, vydírání a nakonec i okupace. Francie a Německo za východní Evropu bojovat nebudou.    

 

Autor: Vilém Barák | středa 2.11.2022 14:50 | karma článku: 30,99 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 37,10 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,73 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,85 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3098x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 797x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,95 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2805x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,33
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik