Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa je bezpečnostní apendix Spojených států

Kdo by měl mít největší zájem chránit ropná pole na Blízkém východě a tankery v Hormuzkém průlivu? Odpověď zní, to Unie je závislá na dovozu ropy a dnes i zkapalněného zemního plynu. Jenže, nedělá pořádek ani na vlastním dvorku.

Skupina zemí vyvážejících ropu OPEC se 5. října tohoto roku rozhodla snížit těžbu o dva miliony barelů denně. Ceny začaly růst, k velké radosti Ruska, které z prodeje surovin financuje válku na Ukrajině. Hlavním hráčem v OPEC je Saudská Arábie a americký prezident Joe Biden prohlásil, že za své rozhodnutí ponese důsledky. V americké administrativě panuje přesvědčení, že Saudové hrají ve prospěch Ruska a nastal čas na přehodnocení vztahů. Demokratičtí senátoři dokonce nabádají ke stažení protiraketových prostředků chránící jejich ropný průmysl. Až potud jde o šum, který ani nevnímáme. Jenže my v Evropě si nevidíme na špičku nosu. Spojené státy jsou v energetických surovinách soběstačné. Klidně mohou opět aktivovat zákon o zákazu jejich vývozu a stáhnout vojáky na domovské základny.

Kdo by měl mít největší zájem chránit ropná pole na Blízkém východě a bezpečnost tankerů v Hormuzkém průlivu? Odpověď zní, to Unie je životně závislá na dovozu ropy a dnes i zkapalněného zemního plynu. Ona by měla mít po světě vojenské základny, na mořích bojové skupiny s letadlovými loděmi a chránit dopravu zboží i surovin. Jenže, nedělá pořádek ani na vlastním dvorku. Ukrajinská válka se vede v Evropě, a hlavním tahounem pomoci napadené zemi jsou opět Spojené státy se skóre 52 miliard USD. Zachraňovali Evropu za 1. i 2. světové války, při rozpadu Jugoslávie (kde se Evropani pasivně dívali, jak probíhají etnické čistky) a dnes opět. Evropské země poskytly stěží polovinu této částky, i když mají zhruba stejnou ekonomickou sílu a vyšší počet obyvatel.  Ukrajina přitom potřebuje na udržení chodu státu i důchodového a sociálního systému mrzkých 5 miliard euro měsíčně. Ani tyto peníze, když už ne zbraně, není Unie schopna poskytnout a vykoupit se tak ze své nemohoucnosti.

Francouzský prezident Emanuel Macron řekl, že bezpečnost Evropy nesmí být závislá na rozhodování amerických voličů. Přesně tak to ale je. Při představě znovuzvolení Donalda Trumpa, podle vlastních slov stabilního génia, člověka drtí strach. Jenže úplně stejně děsivě působí varianta, že bezpečnost Evropy závisí na Francii a Německu. Není těžké si domyslet důsledky. Ruská vojska by se u hranic Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska, na území bývalé Ukrajiny a Moldavska, připravovala k dalšímu tažení do východní Evropy. Buďme rádi za entuziasmus, se kterým Spojené státy dělají světového policajta a za to, že žijeme na správné straně hranice.

Ve světle války na Ukrajině je směšné i evropské magické zaklínadlo 2 procent HDP výdajů na obranu. V dnešní situaci nic neřeší, prostě je to málo. Představme si, že by Rusko chtělo tak jako na Ukrajině zlikvidovat náš energetický systém a zdemolovat města. Jak a čím bychom se bránili? Nehledě na to, že tohoto problému jsou si vědomy i vojensky nesrovnatelně připravenější Spojené státy. Zjistily, že by nebyly schopné bránit všechny potenciální cíle. My v Evropě máme úplně holé ruce (nanejvýš hole v ruce) a mávání papírem o splnění „závazku k NATO“ rakety nezastaví. Ostatně, protiraketová obrana nefunguje nikdy na sto procent a problém se musí řešit u protivníka, v místě odpalování, skladování, přepravy a výroby.

Západ, včetně Spojených států, v ukrajinské války dělá jenom vynucené tahy, stále „chytá kočku za ocas“. Již několik měsíců se mu jako bumerang vrací strategie nedopustit porážku Ruska. Co je ale pro západní politiky nepříjemností, pro Ukrajinu znamená více mrtvých. Napřed nechtěli dodat žádné zbraně. Když Rusové drtili ukrajinskou armádu děly, konečně poskytli raketomety HIMARS a moderní houfnice ráže 155 mm. Od 10. října Rusko ničí Ukrajinu ve raketami, střelami s plochou dráhou letu a výbušnými drony. V reakci na to se objevily sliby rychlých dodávek zbraní protivzdušné obrany. A co dál? Až se budou do nitra Ukrajiny valit muzeální tanky T-55 a T-62 a za nimi poběží milion Rusů, sice bosých a s rezatými kalašnikovy, ale po vzoru z 2. světové války motivovaných kadyrovci a wagnerovci střelbou do týla, tak budeme rychle, rychle dodávat moderní tanky a letadla? Kdyby Ukrajina dostala moderní zbraně a další pomoc v rozsahu, tak je stačí absorbovat do svých vojenských sil, mohlo být s Rusem již hotovo.

(vyšlo 5.11. v MFDnes)

Autor: Vilém Barák | sobota 5.11.2022 17:39 | karma článku: 17,61 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2674x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik