Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční poselství

Zkusme věřit v pravdu a dobro, dívejme se na svět pozitivně, brzděme naši domýšlivost, nechtějme se mstít za problémy v našich životech podporou Ruska. Otevřeme svá srdce a pomáhejme. Je to krásné.  

Když v únoru tohoto roku Rusko vojensky napadlo Ukrajinu své domy a byty opustilo asi deset milionů Ukrajinců, z toho kolem šesti milionů lidí, většinou žen a dětí hledalo pomoc a bezpečí v zahraničí. Lidé napříč Evropou nabídli pomoc a připravovali ubytování pro válečné uprchlíky. Uklidili, vybavili a připravili jsme do té doby neobydlené prostory fary. První běženci k nám přicestovali už začátkem března a postupně docházelo k obměně. Koncem dubna k nám došly tři ženy s šesti dětmi, přičemž nejmladší bylo jen tři měsíce staré. Před tím, než Putin spustil „speciální operaci“ si žily spokojeně, měly domy, práci a hospodářství a nevěřily, že by na ně Rusko zaútočilo. Julia vzpomínala na začátek války: „Když jsme poslouchali v televizi asi dva dny před začátkem války našeho prezidenta, že se na nás Rusko chystá zaútočit, tak jsme si mysleli, že se zbláznil! Za dva dny už k nám proudily ruské tanky a začaly létat rakety. Ze strachu o své děti jsme sbalily nejnutnější věci a jely pryč. Vůbec jsme nevěděly kam. Ale hlavně pryč, do bezpečí. Tři dny jsme cestovaly s šesti dětmi mnoha přestupy a nevěděly jsme ani kam a bylo nám úplně jedno kam. Po třech dnech cestování jsme se dostaly do Olomouce, následně do Brna, pak nás hasiči převezli do azylového centra v Kunčicích u Starého Města (Jeseníky). Za pomoci kamarádky Oleny jsme nakonec po měsíci žití v provizorní ubytovně našly bezpeční a teplo na místní faře. Za to chceme moc poděkovat. Všechny zde máme práci, děti školu, ale stesk po domově a touha podpořit své muže je silnější než bezpečí u vás.“

Návrat

Všechny tři rodiny odjely 16. listopadu domů. Zaměstnavatelé Táni a Margarity je požádali o návrat do práce a Julie zde nechtěla zůstat sama. Rozhodly se navzdory tomu, že Rusko od 10. října provádí raketové útoky s cílem zbavit lidi na Ukrajině elektřiny, pitné vody a tepla. Po útěku ruských hord z Chersonu odpálilo 15. listopadu na civilní infrastrukturu 100 střel. V půli listopadu teploty u nich doma klesaly na - 5°C. V zimě mráz dosahuje - 30 °C.

Spolu s vytlačením ruských okupantů od Izjumu ustalo přímé odstřelovaní jejich vesnice. I když nebezpečí stále hrozí. Bydlí totiž u železnice, která může přilákat nějakou raketu. Když jsem s nimi poprvé mluvil o návratu, říkaly, že vodu vezmou ze studny, topit budou dřevem a elektřina snad někdy půjde. Proto jsme jim nakoupili hlavně svíčky, které jsou na Ukrajině nedostatkové (z informací Julie, se kterou jsme ve spojení víme, že neustále dochází k výpadkům proudu, internetu). Jak za tohoto stavu funguje zdravotnictví a další služby je ve hvězdách.

Vedle zájmu zaměstnavatelů, stesku po rodné zemi, obav o své domy (opravdu nebydlí v zemljankách, jak jsem od některých slyšel) a hospodářství (Rita s mužem mají ještě 80 včelstev), svoji roli hrála i další věc. Všechny v Česku sice byly zaměstnané, ale…. Například Margarita, měla na Ukrajině odpovědnou práci na železnici, která ji chyběla. Jak poznamenala, když udělá chybu, čeká ji vězení. Podobně se cítila i Táňa, laboratorní technik, hlídající kvalitu produkce v zemědělském podniku. Neměli bychom se proto nad nikoho povyšovat. Nikdy nevíme, co dělá, co umí a kolik vystudoval škol. Ostatně každý, kdo poctivě pracuje, si zaslouží úctu, a ne aby se nad ním ohrnoval nos. Ať je to sečení trávy, prodej buřtů nebo práce na stavbě.

Vydrželi bychom totéž?

Pro mě jsou Táňa, Margarita, Julie a jim podobné hrdinky. Ženské, které nikdy nebyly za hranicemi Ukrajiny, bez znalosti cizí řeči, cestovaly samy s malými dětmi přes půl Evropy. Nevěděly, kam jedou, co je čeká a mohly jen doufat v pomoc cizích lidí. Kolik z nás by toho bylo schopno? Bez pasů, po hodinovém balení, protože už slyšíte střelbu z děl a na mobilu čtete zprávy o zvěrstvech blížících se okupantů. Představte si sebe nebo své blízké. Vezmete děti do jedné ruky, kabelu do druhé a odjedete teď hned třeba do Bulharska? A po cestě se díváte na právě prolétající střelu s plochou dráhou letu a nevíte, jestli druhá nepadne k vám na nástupiště. Nic z toho, co zažily, nesmí být v 21. století tolerováno bez trestu.    

Získáme a nic neztratíme

Pro mě osobně je podpora Ukrajiny, vedle hlediska lidskosti a humanity, nejlepší investicí do obrany i budoucnosti Česka. Čím více bude Rusko oslabeno, tím se Evropa, a tedy i Česko stane bezpečnější. Takže ne naivní nadšení, ale vlastní sobecký zájem, je hnacím motorem podpory Ukrajiny. Péčí o ženy a děti umožňujeme, aby ukrajinští vojáci a vojačky, mohli s plným nasazením bojovat. Že to něco stojí? 100 000 válečných uprchlíků pracuje a vrací tak počáteční pomoc. Podle statistik služby českého státu čerpají podprůměrně. Počítat ale v tomto případě dáti/dal je stejné, jako počítat kolik mě stojí voda, kterou sousedovi hasím dům. Je to nechutné a zbabělé. Staré „sovětské“ zbraně za 4,4 miliardy korun, které Česko darovalo Ukrajině, nám z 80 procent proplatila Unie. Stydím se, že to nebyl v plné výši dar. Další vojenský materiál za 40 miliard korun vyvezly na Ukrajinu české obchodní firmy. Takže ano, i Česko na této válce vydělává. Zažíváme sice ekonomické problémy, ale ty postihly celý svět. Byly vyvolány Putinem a jeho válkou a nikdo před nimi není imunní. Stačí se podívat na ruského kolaboranta Maďarsko. Potápí se do hospodářských problémů a od Evropské unie, na niž štěká, současně škemrá peníze. Přitom Orbán ví, že z Kremlu nic podobného nedostane, a bájný levný plyn a ropu již vůbec ne.

Názor nemění realitu

Pořád jsem si kladl otázku, proč se v názorech ohledně války na Ukrajině, ale i dalších věcech tak moc lišíme. Pochopil jsem při adventním setkání v neděli 27. listopadu. Před rozsvěcením vánočního stromku na návsi mluvil starosta naší obce a děkan spravující místní farnost. Jejich projevy, až na pár výjimek, od samého začátku nikdo neposlouchal. Lidé v hloučcích, otočení zády k řečníkům, se naprosto volně bavili mezi sebou. Kakofonie hlasů, hukot davu, bylo to děsivé. Jak vidět, nikdo není hoden pozornosti. Na rozdíl od babylónského zmatení jazyků mluvíme sice stejnou řečí, ale nenasloucháme si. Proto má každý svoji pravdu, etiku, morálku. Jenže vražda je vraždou, ruská agrese agresí, mučení mučením, genocida genocidou, ruská bída bídou, a to úplně nezávisle na názoru kohokoliv z nás.

Buďme hrdi, že jsme jako již mnohokrát v našich dějinách nekapitulovali a oponujeme zlu, že se můžeme Rusku „odvděčit“ za totalitní nákazu z roku 1945, za okupaci v roce 1968, za čtyřicetileté hospodářské rabování naší země. Zkusme věřit v pravdu a dobro, dívejme se na svět pozitivně, brzděme naši domýšlivost, nechtějme se mstít za problémy v našich životech podporou Ruska. Otevřeme svá srdce a pomáhejme. Je to krásné.  

 

Autor: Vilém Barák | sobota 24.12.2022 12:56 | karma článku: 28,23 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 37,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,73 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,85 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3098x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 797x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,95 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2805x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,33
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik