Bonduelle a další firmy podnikáním v Rusku podporují vraždění na Ukrajině

5. 01. 2023 14:16:14
Výrobky západních firem pouhou přítomností na ruském trhu utvrzují ruskou veřejnost, že se nic zvláštního neděje a vše je jako dříve. Rusi si tak mohou říkat, klídek, pohoda, že i výrobci hrášku nám musí dodávat zboží.

Společnost Bonduelle, známá svým hráškem a kukuřicí v konzervách, navzdory ruské invazi na Ukrajinu pokračuje svém byznysu v Rusku. Zaměstnává zde 1000 lidí, provozuje tři továrny a dosahuje pět procent obratu celé firmy (150 milionů eur).

Na sítích se objevila zpráva, že Bonduelle měla poslat balíčky ruským okupantům a ještě jim popřát rychlé vítězství. Firma to popírá.

I kdyby zpráva nebyla pravdou, její vinu na podpoře ruské agrese to vůbec nemění. Všechny zahraniční firmy působící po 24. únoru 2022 nebo obchodující s Ruskem jsou pomahači jeho vojenské agrese. Ani nemusí posílat ruským hordám na frontu hrášek. Stačí, když si jej mohou nakoupit ruští vojenští zásobovači. Jak jsem již napsal.....Tkaničky do vojenských bot, knoflíky nebo zipy k uniformách, podvlékačky, spací pytle, kterými by se ruští vojáci zahřáli, lopaty, rýče, sloužící k vykopání úkrytů způsobující, že ukrajinské dělostřelectvo zlikviduje méně okupantů, satelitní navigace, triedry pomáhající v orientaci ruským velitelům na frontě, náhradní díly pro automobily dopravující zásoby na frontu, konzervované či sušené jídlo, to vše posiluje Rusko v jeho válečném tažení.

Jsou i další způsoby, jak tyto firmy podporují vraždění na Ukrajině. Jak? Platí v Rusku daně, z nichž Putin nakupuje zbraně, platí vojenský žold a pořizuje auta Lada, ovce, kozly a zelí pro pozůstalé po mohylizovaných Rusech. Prostě do toho svého hrášku a kukuřice mohou rovnou přidávat krev Ukrajinců. Ostatně takto popsali i sami Ukrajinci.

Hlavně ale, výrobky západních firem pouhou přítomností na ruském trhu utvrzují ruskou veřejnost, že se nic zvláštního neděje a vše je jako dříve, před 24.únorem 2022. Rusi si tak mohou říkat, klídek, pohoda, jsme tak důležití, výrobci hrášku (čokolády, sušenek...) nám musí dodávat zboží. I když jsme jim na Západ zastavili plyn a na Ukrajině bojujeme s jejich armádami (s NATO, jak tvrdí ruská propaganda), lezou před námi po kolenou, jen aby něco prodali. Jinak by totiž chudobou museli jíst křečky (opět, jak to tvrdí ruská propaganda). Prostě stejné, jako když v ruské televizi ukazují demonstrace ruských kolaborantů na Václavském náměstí (vidíte jak nás Rusy mají rádi) nebo udělají dokument o ruské tankové obludě u Staroviček (uctívají stejné hodnoty, které teď šíříme na Ukrajině, jako my Rusové). Propagandě se hodí vše.

Na stránkách Yaleovy univerzity se nachází seznam potřebných, kteří z tohoto důvodu hrozící chudoby „musí“ v Rusku podnikat. Určitě se tyto firmy chlubí, že jsou Zelená továrna, dbají na Udržitelnost, Recyklaci a Ekologii. Jde třeba dohledat na na stránce společnosti Mondelez, což je také jedna z firem, co potřebuje podnikat v Rusku. (Pro přiblížení, jde o výrobce sladkostí pod značkami Milka, Cadbury a Toblerone, sušenek Oreo, LU a belVita (u nás BeBe Dobré ráno), slaných krekrů TUC, bonbónů a žvýkaček Halls a Trident, rozpustných nápojů Tang nebo sýrů Philadelphia. Do portfolia produktů na českém a slovenském trhu patří Opavia Zlaté, Brumík, Fidorka, Figaro, Kolonáda, Miňonky nebo Tatranky).

Prostě greenwashing, etnowashing, samý washing, jako kdyby se bez těchto firem přestala Země otáčet. Korporátní stránky se hemží mladistvými "manadžery" v o tři čísla menších sáčcích a se špičatými botičkami, zubícími se slečnami a všichni jsou absolutně šťastni. Určitě se nechlubí, že díky jejich pomoci Rusku se podařilo rozbořit na Ukrajině nějaký dům navíc či zabít více civilistů a vojáků. Jen by mě ale zajímalo, zda pomocí procesů ISO také sledují, kromě třídění odpadu v korporátní kuchyňce, zda hrášek, kukuřice, obilí zpracovávané v jejich fabrikách v Rusku nepochází z rabování na Ukrajině.

Je také zajímavé, jak se korporátní kecy snažící obhájit neobhajitelné podobají rétorice kremelských šašků jako Peskov, Lavrov, Solovjov, Rogozin a kopírují jejich zvrácenou logiku. Třeba ředitel společnosti Bonduelle, Guillaume DeBrosse prohlásil: „Cílem naší firmy je lidem poskytovat jídlo. Nejsme ve válce proti obyvatelům Ruska, Kazachstánu nebo Střední Asie. Chceme se na druhou stranu ujistit, že budeme moci jako producenti nezbytných výroků pokračovat v naší potravinové misi,“ a “ ...... že firma dodržuje všechny sankce zavedené proti Rusku v reakci na invazi na Ukrajině“. Ha, mise, čelenž, odpovědnost ........OMG, Lavrov by to neřekl lépe.

V důsledku odchodu společnosti Bonduelle z Ruska mohlo vzniknout krásných 1000 nezaměstnaných přímo z výroby a mnoho dalších u subdodavatelů. Spolu s absencí konzerv s charakteristickým logem v ochodech, nahrazených něčím jako Putinoelle, hráškem zavařeným v krabičce od nábojů (jak to Rusi umí), by to přimělo alespoň některé z takto postižených Rusů přemýšlet, jestli něco není se "speciální operací" špatně a jestli je Putin netáhne do propasti (slušně napsáno).

Teď je pouze na spotřebitelích, zda dosahování 5 % obratu v Rusku se Bonduelle vyplatí nebo ne.

Přeji hnusnou chuť.

Autor: Vilém Barák | čtvrtek 5.1.2023 14:16 | karma článku: 17.80 | přečteno: 371x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 430 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 502 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...