Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švédský krok k propasti (dle mínění Ruska)

Na webu ruského velvyslanectví ve Švédsku byl minulý týden uveřejněn výhružný dopis v souvislosti s jeho vstupem do NATO. Zajímavé, že argumentace je naprosto identická s vyjadřováním místní proruské scény.

Na webu ruského velvyslanectví ve Švédsku byl minulý týden uveřejněn výhružný dopis jeho obyvatelům (originál zde, doporučuji přeložit  přes deepl.com) v souvislosti se vstupem do NATO. Obsah není nic nového a zapadá do dnešní ruské rétoriky.

Velice mě však zaujaly argumentační figury použité ve švédském textu, které jsou naprosto identické s vyjadřováním místní proruské scény v Česku. Z pamfletu je zřejmé, že naše ruská scéna je napojena na jeden ideový vzor.

Zde jsou poznámky v textu.

Rusko: A každý, kdo se odváží veřejně vyjádřit opačný názor, riskuje, že na vlastní kůži pocítí, jak selektivně funguje hlavní švédská chlouba - demokracie a svoboda projevu. Nesouhlasíte? Pak jste vinni ze šíření "ruské propagandy".

Vyznění: Znakem svobody slova jsou pouze proruské názory. Pokud je ale vyslovíte, jste nejmučenější mučedník, novodobý disident, již vás vezou v dobytčáku do gulagů. Pardon, gulagy jsou v Rusku, tak někam jinam. Tohle drze tvrdí zástupce země, kde otec dostal dva roky vězení za to, že jeho dcera namalovala obrázek, kde je maminka s dítětem s napřaženou rukou proti raketám.

Rusko: Zřejmě se obávali, že výsledek referenda nebude odpovídat nebo nebude v souladu s očekáváním "partnerů" na druhé straně Atlantiku.

Vyznění: Je třeba o všem rozhodovat v referendech (přímá demokracie zničila mimochodem antické Řecko), protože vytváří nejlepší příležitost pro Rusko, jak rozeštvat společnost. Nikoliv diskuse v parlamentu ale je potřeba problémy dostat do ulic k davům. A co není rozhodnuto v referendu, je podle Ruska nedemokratické. To drze tvrdí zástupce země, kde není žádná demokracie. 

Rusko: Velvyslanectví dostává stále více dopisů od obyčejných Švédů, kteří odsuzují transatlantické ambice Stockholmu a vyjadřují solidaritu s Ruskem.  

Vyznění: Názor „obyčejných“ lidí je jiný než názor těch, co vládnou, je vás více, takže se berte a perte o svůj názor, svolávejte demonstrace, dělejte nátlakové akce.

Rusko: Švédsko postupně, krok za krokem, zbavováno své zahraničněpolitické suverenity a připravováno na poslušnou přeměnu v další americkou kolonii.

Vyznění: Rusko lze mít pouze rád, jiná možnost neexistuje. Nesympatie k Rusku jsou výsledkem americké kolonizace, nikoliv samostatného rozhodnutí lidí nebo státu (voličů daného státu).

Rusko: rozkaz z Washingtonu - zahoďte předstírání nezávislosti, potřebujeme, aby se celá severní Evropa stala "novou frontou NATO proti Rusku".

Vyznění: Lidé ani státy se nerozhodují samostatně, ale na rozkaz Spojených států. Tohle drze tvrdí zástupce země, která neuznává státní suverenitu jiných zemí a vede genocidní válku proti Ukrajině kvůli tomu, aby ji poroučela. Tohle drze tvrdí zástupce země, která se na konci roku 2021 pokoušela dávat ultimáta východní Evropě, tedy i Česku.

Rusko: Demokracie? Je nepopiratelným faktem, že loutkový režim (pozn. na Ukrajině) se dostal k moci nezákonným, Západem organizovaným státním převratem.

Vyznění: O demokracii chce drze poučovat zástupce země, kde žádná demokracie není a nejvyšší führer se k moci dostal ve zmanipulovaných volbách. Ostatně, potom co dělají v jiné zemi je |Rusku úplné prd.

Rusko: Právní stát a dodržování lidských práv? To mohou být jen stěží charakteristiky země, jejíž orgány více než osm let systematicky vyhlazovaly obyvatelstvo Donbasu, zakázaly výuku ruského jazyka, povolily nacistické pochody v hlavním městě a přejmenovaly ulice po banderovských zločincích.

Vyznění: O právním státu a dodržování lidských práv chce drze poučovat zástupce země, kde právní stát a dodržování lidských práv neexistuje. Tvrzení, že Ukrajina více než osm let systematicky vyhlazovala obyvatelstvo Donbasu, byla zakázána výuku ruského jazyka je prostě ruská lež (již ne geobbelsovská). Byla totiž zrovnoprávněna. Rusko nepředložilo za celou dobu žádné důkazy o nějakém „vyhlazování“, zahraniční novináři nic takového nezaznamenali, prostě nikdo toto tvrzení nedoložil. Ruská propaganda by si nedala ujít žádný důkaz a protože jej nemá, musí „vařit jenom z vody“.

Nacistické pochody v hlavním městě a přejmenovávání ulic po banderovských zločincích? Rusku je po tom, co dělají v jiném státě naprosté prd.

Ostatně, ať se podívají na neonacistickou scénu v samotném Rusku (doporučuji také cestopisy po Rusku od F.R. Hrabala-Krondaka) a to, že všude v Rusku jsou ulice pojmenované po hromadných vrazích sovětské historie počínaje Leninem, Stalinem, Kalininem, Molotovem, Dzeržinskim (známý jako Kravavý Felix nebo také Železný Felix, strůjce mnoha masových vražd a bolševických represálií během Ruské občanské války v letech 1917 až 1922, během nichž zahynulo několik set tisíc lidí, zakladatel systému gulagů a tajné policie ČEKA, GPU, OGPU, NKVD, KGB, FSB). Velký železný pomník stál na Lubjance před budovou KGB a v roce 1991 byl stržen jako symbol komunismu. V roce 2012 však vedení města Moskvy rozhodlo, že bude obnoven jako kulturní památka). A nespočetnými zástupy katů a katíčku konče. V Rusku jsou pouze kati a oběti. A samozřejmě všude jsou busty a pamětní desky těmto vrahům. Podle sociologického centra Levada v roce 2017 ke Stalinovi vzhlíželo s obdivem 46 % Rusů, v roce 2022 již 56 % Rusů se shodlo, že „Stalin byl velký vůdce“. Neví, v jaké zemi roste takto obliba třeba Adolfa Hitlera.  

V malém ale o tom konkrétněji. Např. ve městě Nalčik, Kabardino-balkarská republika na Kavkaze, jsou dodnes pojmenovány ulice pro gen. Kozlovovi, gen. Zacharovovi, po 11. střelecké divizi NKVD, kteří mají vinu na vraždění nebo je přímo prováděli vraždění obyvatel Horní Balkárie v tzv. Čerekském masakru. Ona 11. střelecká divize NKVD místo boje s nacisty utekla do hor a zda masakrovala bezbranné civilní obyvatelstvo (F.R. Hrabal-Krondak, Cesta na konec světa a zpět 3, str. 291-297).

Na návrh na přejmenování ulic městská správa v roce 2017 reagovala následovně: „není přípustné přejmenování objektů, který již předtím obdržel pojmenování podle vynikající osobnosti“. A to přesto, že po důkladném prošetřování v letech 1990-1992, samotné ruské orgány v letech uznaly toto vraždění za akt genocidy. A takových míst je v Rusku bezpočet.

Ostatně 64. motostřelecká brigáda obdržela od Putina za vraždění v Buči čestný název gardová a její velitel podplukovník Azatbek Omurbekov byl za své aktivity na Ukrajině oceněn vyznamenáním Hrdina Ruské federace za „odvahu a hrdinství“. Vítejte v Rusku.   

Rusko: Sponzorování kyjevského režimu a podpora protiruských sankcí už stála Švédy spoustu peněz: nebývalou inflaci, růst cen a znehodnocení národní měny.

Vyznění: Nikoliv ruský útok na Ukrajinu 24.2.2022, ale pomoc  Ukrajině, sankce proti Rusku způsobují takové problémy, že za to nestojí a je nejlepší s tím skončit.   

Rusko: NATO se prohlašovalo za "obrannou alianci", ale zároveň se neustále rozšiřovalo na východ a nyní stojí v blízkosti ruských hranic.

Vyznění: Rusko nikdy, ale nikdy nechápe příčinu a následek. Díky jeho agresivitě všichni chtějí do NATO.

Situaci vystihuje jeden vtip. Ptá se Rus Švýcara. Jaké to je žít v obklíčení NATO. Ten mu odpoví, když nejsi debil, není problém.

Rusko: noví členové nepřátelského bloku se stanou legitimním cílem odvetných opatření Ruska, včetně vojenských.

Vyznění: Žádný stát NATO není s Ruskem ve válečném stavu, dokonce nemá ani přerušené diplomatické styky. Přesto Rusko všem zemím NATO vyhrožuje vojenským útokem.

Rusko: Na Ukrajině prostě nezbude žádný bojovník a velení bloku se rozhodne do konfliktu plně vstoupit. V takovém případě by byli Švédové nepochybně zataženi a posláni zemřít za cizí zájmy.

Vyznění: Státy NATO budou nuceny bojovat za cizí zájmy, proto do NATO nelezte nebo z něj vystupte.

Zde je souhrn, co obvykle v proruských článcích chybí a v něm je také proklik na na text o dějinách Ukrajiny od skutečného historika. 

                                                        

 

Autor: Vilém Barák | neděle 2.4.2023 12:42 | karma článku: 15,87 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2685x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik