Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve válce mlčí Múzy i stadiony

Letos v únoru Jihomoravský kraj rozeslal školám pozvánku na 57. ročník regionálního kola soutěže v recitaci a zpěvu děl ruských autorů ARS POETICA - Puškinův památník. Bude se konat v Brně na konci dubna.

Jak se k recitaci a zpěvu děl ruských autorů postavit? Ruské hordy na Ukrajině nerespektují konvence vedení války, vraždí, ničí, rabují, mučí, znásilňují, deportují, kradou děti rodičům, zavírají lidi do novodobých koncentráků nebo je nechávají prostě zmizet. Na okupovaných územích provádí předem naplánovanou genocidu, potírají ukrajinské politické a sociální instituce, kulturu, školství, jazyk, národní cítění, náboženství, likvidují elity. Kremelští pohůnci v ruských médiích bezostyšně vyzývají k topení ukrajinských dětí, vymazání Ukrajiny spolu s jejími obyvateli z mapy světa, k nasazení jaderných zbraní jak ve válečném tažení, tak proti státům Západu. Na základě toho poslanecké sbory mnoha zemí, včetně Česka a Evropského parlamentu označily Rusko za teroristický stát. Na ruského prezident Vladimír Putin vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu zatykač. Za této situace se má pořádat oslava ruské kultury?

Zajisté lze snést plno námitek, že kultura není totéž co stát, nelze ji míchat s politikou a podobně. Ruská kultůra….. Tisíce stran ruských literárních děl pojednávají pouze o jedno, jak je Rusko k ničemu a nedá se tam žít.

M. A. Bulgakov: "Rusové nejsou národ, ale dobytek, hulváti, divoká horda, vrahouni a zloději."

M. A. Gorkij: "Charakteristickým rysem Rusů, je jejich sadistická krutost."

S. T. Aksakov: Jak těžké těžké žít v Rusku, ve smradlavém centru fyzického a morálního rozkladu, podlosti, lži a zlodějství.

I. S. Turgeněv: "Rus je největší a nejdrzejší lhář na celém světě."

I. S. Šmelev: "Rusko je národ, který nenávidí svobodu, zbožňuje otroctví, má rád okovy na svých rukou a nohou, je špinavý fyzicky a morálně, kdykoliv připraven kohokoli utlačovat."

F. M. Dostojevský: "Rusové jsou národ, který kočuje po Evropě a hledá, co je možné zdemolovat, zničit a to jen pro zábavu."

 A. I. Solženicyn: “My víme, že lžou, oni vědí, že lžou, oni ví, že my víme, že lžou, my víme, že oni ví, že my víme, že lžou, ale stejně lžou.”

V roce 1844 Karel Havlíček Borovský prohlásil "Odjel jsem do Ruska jako Slovan a vrátil jsem se jako Čech. Je to země bídy, zmaru, chlastu a rozsáhlých literárních děl o zmaru, bídě a chlastu". Byl to velice bystrý muž.

Ostatně, ruská literatura představovala pouze náhražku za svobodnou politickou činnost, která v carském a bolševickém Rusku nebyla přípustná.   

Stejné argumenty jako ohledně kultury používá v oblasti sportu předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, když prosazuje účast Rusů a Bělorusů na olympiádě. Člověk si říká, jestli on se spíše nejmenuje Wagner. Určitě ale bude za zásluhy o maření izolace Ruska pohřben na Rudém náměstí u kremelské zdi.

Nejsem rusofob, s našimi hosty z Ukrajiny se bavím rusky. Kdyby situace nebyla tak tragická, bylo by následující historka humorná. Holky si telefonovali s manželem (otcem), který je na frontě. On se jich ptal, jak s námi mluví. Že rusky. Tak se naštval, ať se s námi baví ukrajinsky. Chvíli se o „problému“ na dálku přeli, aby po deseti minutách zjistili, že se všichni hádají...rusky. Jsou totiž z Dnipra na východě Ukrajiny.

Dnes a recitace děl ruských autorů? Se stejnou logikou bychom 9. května mohli opět jako v mnohokrát minulosti vítat pod tankovým monstrem u Staroviček (u D2) ruský motorkářský gang tzv. Nočních vlků. Vždyť by šlo jenom o připomenutí „osvobození“ v roce 1945. A potom vám paní napíše, že jí Noční vlci ani Alexandrovci nic neudělali. "Vo co go", že?

Ano, světe div se, od roku 1975 dodnes, jako někde v ruské střední Asii, stojí na pylonu tank, který si hýčká obecní zastupitelstvo Staroviček. A všude okolo něj jsou symboly, pod kterými dnes Rusko vraždí na Ukrajině. Přitom jde o prázdnou normalizační lež. Tank byl vyroben až po válce a nepřipomíná nějakou reálnou bitvu, ale podrobení Československa ruskou okupací. 

Jak zpíval Karel Kryl, Inter arma silent Musae. Ve válce mlčí Múzy a já dodávám, i stadiony. Akce Puškinův památník, i při nejlepší víře pořadatelů, poslouží pouze k dezolátské proruské propagandě. Daleko více než recitace děl ruských autorů kultuře prospěje, když zmíněný tank u Staroviček i dalších devět jeho bratříčků rozlezlých po celém Česku půjde do šrotu. A nejlépe, když tisíce místních pomníků, ve skutečnosti ruských teritoriálních značek „zde je naše“, zamíří z veřejného prostoru do muzeí a na vojenské hřbitovy.

Rusové zakryli ruiny vybombardovaného divadla v Mariupolu, kde zahynuly stovky lidí, plachtami s portréty Puškina, Tolstého, Gogola. Také v dříve obsazeném Chersonu byly billboardy s Puškinem znamením, že jim město patří. Není přípustné, aby se dávná ruská kultura, sport nebo připomínání konce 2. světové války staly fíkovým listem přikrývajícím ruské vraždění na Ukrajině.

 

Autor: Vilém Barák | úterý 11.4.2023 19:23 | karma článku: 17,79 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik