Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nicmochři z České národní banky

Nazval bych osazenstvo ČNB slovem, které se odedávna používalo v naší rodině. Jenže výraz čučkaři zprofanoval jakýsi Miloš Zeman, takže musím použít slovo jiné, nicmochr. ČNB v podstatě bez kontroly užívá svoji moc k naší škodě.  

České národní bance (ČNB) se oproti jiným státním institucím dostává jen malého zájmu veřejnosti i odborných oponentů. Moudra, které vytrubuje ze své slonovinové věže stojící zdánlivě mimo systém, si nikdo nedovolí zpochybňovat.

Vraťme se do historie. V letech 1995-2000 pomřely malé banky a korunu všemu nasadil krach hyeny ve světe financí, Investiční a poštovní banky. Zaměstnanci padlých ústavů věděli, že se půjčují peníze nevratně, znali „kouzla“ zakrývající hospodářské výsledky i kolik je v účetnictví nedobytných úvěrů bez krytí opravnými položkami. „Cifršpioni“ z centrální banky však při dohlídkách nic neviděli, neslyšeli, necítili. Sanování bankovní krize si vyžádalo zhruba 150 miliard korun.

Od listopadu 2013 do dubna 2017 centrální banka prováděla tzv. měnové intervence. Doslova z ničeho vyrobila 2050 miliard korun a za ně nakupovala převážně eura. Uměle vyvolaný pokles české měny k 27 korunám za euro měl dopovat exportéry a zabránit zhodnocení, posílení peněz (deflaci). Centrální bankéři vydávali kurs pod 27 korun za euro málem za konec světa. Přitom dnes je euro o více jak tři koruny levnější a nic se neděje. Ztráta ČNB za rok 2022 ve výši 411,8 miliardy korun je jedním z následků minulých měnových kejklů. Samotný prodělek ani jeho výše sice na nic nemá vliv, ilustruje ale, že dnešní „peníze“ jsou naprosto nezávislé na realitě. Jak ostatně v minulosti tvrdili centrální bankéři, intervence lze provádět donekonečna a nekonečným množstvím korun. Proč se potom z vyrobených 2050 miliard korun nezaplatil státní dluh nebo se za ně nenakoupilo zlato? Na konci roku 2019 šlo za tuto částku pořídit 1836 tun. A zlaťáčky se mohly rozdat občanům. Pro představu, Francie pro prohrané válce s Pruskem v roce 1870 v rámci reparací předala vítězi 1617 tun žlutého kovu. Nebo to navzdory siláckým řečem centrálních bankéřů takto nejde dělat?      

Měnové intervence mají myšlenkové kořeny v perverzní nauce o tzv. inflačním cílování, podle které je výborné, když jsou peníze znehodnocovány tempem dvě procenta ročně. To ale nemá žádnou oporu v ekonomické vědě. Centrální bance ukládá ústava dbát o cenovou stabilitu, což v dlouhodobém horizontu znamená inflaci 0 procent (sic!). Představme si, jak absurdně by nám připadal plán vlády zajistit určité procento vražd nebo dopravních nehod. A ještě by se ze Strakovy akademie ozývalo, že to pozitivně ovlivňuje zločinnost a silniční dopravu. Nebo koho by těšilo každoroční snížení platu o 2 procenta? Jak se musel cítit doktor Semmelweis, když jeho kolegové přicházeli z pitevny k rodičkám s nemytýma rukama? Viděl ženy umírat na horečku omladnic a věděl, jak tomu zabránit. Stejně zoufalé je sledovat důsledky počínání centrální banky, kterému nikdo neoponuje.

Za období od 3/2021 do 3/2023 dosáhla v Česku složená míra inflace 31,5 procenta. Velký díl viny na tom nese centrální banka, její dlouhodobé nafukování peněžní zásoby a neochota zvýšit základní úrokovou sazbu nad 7 procent. Pro srovnání. Vláda nachystala za velkého křiku občanstva rozpočtové škrty a růst zdanění ve výši zhruba 70 miliard korun. Přitom dnešní úspory domácností ve výši 5,4 bilionu korun mají kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun. 

Ještě jedna věc je zásadní. Když v roce 2013 hrozilo, že dojde o pár desetinek procenta k deflaci (tedy, že si lidé polepší), došlo k hysterické reakci ČNB. Když dnes řádí dvouciferná inflace, tak nicmochři z centrální banky, i když mají ústavou uloženou povinnost konat, nic nedělají. 

V současnosti je více než 60 % firemních úvěrů poskytováno v eurech. Pouze ryze sobecké zájmy členů bankovní rady nezmenšit si rozhodovací rybník a zůstat "důležití", brání v přechodu Česka na euro. Doufejme, že firmy mají dobré kursové zajištění, protože při propadu koruny (její kurs nejde bránit donekonečna) se úvěry v eurech znatelně prodraží. A tak ČNB spolu s vládou svým "nicnedělání" zadělává na další finanční krizi. 

Velice málo ekonomů si dovolí mít jiný názor na měnovou politiku než aparát ČNB. Když už, tak mluví opatrně, v mírných náznacích. Důvodem je, že do bankovní rady jsou jmenováni lidé zevnitř ČNB a kandidáti zvenku musí Na Příkopě získat neformální posvěcení. Kam toto zacyklení dospělo ukazuje vyjádření Jana Kubíčka. Pronesl jej v souvislosti se svým nástupem do bankovní rady 13. února tohoto roku. Na otázku: „Tušíte už alespoň trochu, řekněme, k jakému křídlu byste se mohl připojit, nebo co bude to, co budete zvažovat ve chvíli, kdy se bude hlasovat o nastavení úrokových sazeb?“ odpověděl: „Budu vycházet z podkladů, které nám všem připravuje odborný aparát“. Jde o děsivou absenci ekonomických názorů. To může výstupy z útrob ČNB „podškrábnout“ i vrátný, s daleko menším platem.

 

 

Autor: Vilém Barák | úterý 2.5.2023 20:01 | karma článku: 23,08 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2687x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik