Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nemožnosti snížit náklady na úředníky

Snížení nákladů státu na úředníky je možné pouze snížením jejich počtu. A snížení počtu úředníků je reálně možné pouze zrušením agend (práce), kterou vykonávají.

Na dotaz, kdo by se měl nejvíce podílet na úsporách současného šetřivého balíčku, nejvyšší počet dotázaných, 44 procent, uvedl státní aparát a úředníky. Pro informaci, jde o cca 70 000 lidí, když vezmeme v úvahu pouze skutečně obsazená místa a pomineme teoretické tabulkové počty.

Dalších 410 000 osob jsou učitelé, vojáci, policisté, hasiči, zaměstnanci soudů, státních zastupitelství. Nejsou v tom ale zaměstnanci samospráv (obcí a krajů), kteří vykonávají státní správu v přenesené působnosti a dále zaměstnancích obcí a krajů vykonávající pouze samostatnou působnost samosprávy, prostě pracují pro obce a města.

Snížení nákladů státu na úředníky je možné pouze snížením jejich počtu. A snížení počtu úředníků je reálně možné pouze zrušením agend (práce), kterou vykonávají. Zde dám příklad. Dříve jste mohli pozemek rozdělit a odprodat jednoduchým způsobem. Geometr vyhotovil geometrický plán dělení pozemku. Do smlouvy se uvedlo označení nového pozemku, přiložil se zmíněný geometrický plán a kupec bez dalšího získal část vašeho pozemku. Jenže došlo k „zlepšení“. K tomu, aby bylo rozdělení pozemku zapsáno do katastru nemovitostí již nestačí geometrický plán, ale musíte mít souhlas místně příslušného Stavebního úřadu. Dohlíží prý na to, abyste jako kupující měli na svůj pozemek přístup z veřejné komunikace. Dříve stačila obezřetnost kupujícího, která je ale dnes nahrazena bdělostí úředníků. Takže, aby se tato agenda zrušila a úředník se mohl teoreticky propustit, je třeba novelizovat zákon. No a zde jsme u jádra pudla. Když vyrukujete s tímto návrhem, objeví se plno protiargumentů, že jde sice o chvályhodné snížení byrokracie, což je samozřejmě potřeba, ale toto je užitečná ochrana kupujících a rušit právě tuto agendu není správné. A tak se to má se vším. Když  budete na náměstích nebo v hospodě poslouchat populisty slibující snížení výdajů na státní úředníky, vždy se ptejte „a jaké agendy se zruší“.

Když jsme u vládního balíčku, nejde přejít rušení poboček České pošty. Před ohlášením plánu se všichni kasali, jak ČP není potřeba, že existují různé kurýrní služby firem DPD, PPL, GLS, DHL, Fedex, úložné boxy...... Za posledních 5 let se snížily tržby ČP o 40 procent. Posíláme dopisy s přáním k Vánocům a Velikonocům. Když házím do schránky 25 zásilek s nalepenými známkami na motivy Ježiška nebo housátek, jsem za exota. Kdo dnes posílá přání z dovolené, k narozeninám a dalším životním jubileím? Dnes přijde nanejvýš přiblblá řetězová sms nebo možná telefonát.

Firmy mají datové schránky (DS) a na začátku tohoto roku stát zřídil dalších 2 miliony pro podnikatele, spolky, SVJ. Každý si ji také může zřídit a ušetřit čas. Czech Point je i na obecních úřadech, před bankovní identitu se dostanete ve státních systémech skoro kamkoliv. Kvůli složenkám, SIPO není třeba stát na poště ve frontách. V Brně, Praze a dalších městech nechybí bankomaty, takže důchod může jít na bankovní účet. Každý může platit z/na účetu, jako moje maminka, která má 84 let.

Redukce poštovních služeb prostě byla nevyhnutelná a dále bude pokračovat. Snižování počtu zásilek zvýší náklady na jejich doručování a tak pořád dokola. Prostě 1+1=2 a nějaký křik s tím nic neudělá. Tvrdit, že 1+1=3, to není jiný názor, ale blbost.

      

Autor: Vilém Barák | úterý 16.5.2023 15:18 | karma článku: 17,64 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik