Proveďme odluku státu od sportu

5. 06. 2023 14:00:33
Proveďme odluku státu od sportu. Začněme u spolku Český olympijský výbor, pokračujme přes armádní Dukly, pořadatele různých mistrovství, turnajů, závodů až k pronájmům městských stadionů za 1 korunu.

Agresí Ruska proti Ukrajině se opět dostalo na přetřes politické zneužívání sportu. Jedni chtějí vyloučit ruské sportovce olympijských her a mezinárodních soutěží, protože by byli reklamou na válku, vraždění a genocidu. Druzí, včetně předsedy olympijského hnutí Thomase Bacha, tvrdí, že do sportu politika nepatří a ohání se "lidským právem" Rusů sportovat. Přitom pomíjí základní lidské právo Ukrajinců, nebýt zabíjen. mrzačen, vyháněn, deportován. Další skupina poukazuje na to, že kromě Ruska i další státy vedly nebo povedou války, pravda neexistuje a není tedy možné určit kdo je padouch. Jak to tak vypadá, ve jménu humanity si diváci na nadcházejících olympiádách užijí vlajek a dresů ruských sportovců s portréty mezinárodně hledaného Putina, zvastikami (Z) a s Rusáky v hledištích, řevem vychvalující vraždění na Ukrajině.

Střet těchto argumentů ukazuje na absurdní postavení sportu ve společnosti i na jeho vnitřní vyprázdněnost. Situace dospěla do stádia, aby stát dal od vrcholového sportu ruce pryč. Nepatří do něj politika, ale ani politiky přidělované peníze. Kdo opravdu chce, bude sportovat i bez státních peněz. Zrušme Národní sportovní agenturu. Proveďme odluku státu od sportu, ať veřejná podpora míří pouze dětem do klubů na nejnižší úrovni (i když, zde začínají podvůdky, sprosťárny, nesoudnost rodičů a trenérů). Začněme u spolku Český olympijský výbor, pokračujme přes armádní Dukly, pořadatele různých mistrovství, turnajů, závodů až k fiktivním pronájmům městských stadionů za 1 korunu.

Vrcholový sport společnosti nic nepřináší, hodnotu (cenu) má pouze pro konkrétní jednotlivce. Děti ani dospělí po olympiádě nebo nějakém mistrovství světa určitě nezačnou sportovat a shazovat tukové prstence. Což bylo potvrzeno i výzkumy třeba po olympiádě v Londýně. Státní podporou sportu se pouze přidělává práce orgánům činným v trestním řízení. Co akce, to nová trestní kauza.

Pořád si něco namlouváme o šlechtění ducha i těla. Přitom ani na nejhorších politických demonstracích dezolátů není tolik zloby, sprostoty, verbálního a někdy i skutečného násilí jako na sportovních stadionech. Rodiče již u žáčků sprostě nadávají rozhodčím i soupeřům. Zápasy se kupují za kastl limonád, bečku piva, pečené prase. Čím výše, tím úplatky narůstají. Korupce je tak rozšířená, že kdo z bafuňářů nemá na policii spis, nic ve sportu neznamená. Ne, vrcholový sport je hnusnou černou dírou, kde mizí státní peníze.

Ohledně obrany státních dotací do sportu se používá argumentace ad absurdum, tedy aby se zastavila podpora i kultury, vzniku filmů, neziskovek pomáhajících v Česku i zahraničí atd. Jenže, nic z toho není pro společnost tak škodlivé, z hlediska podpory korupce, násilí, vulgárnosti, jako sport. A jak se píše pod článkem v diskusi. Ještě jsme nezažili, aby příznivce Dvořáka a Haydna museli rozdělovat těžkooděnci a diváci v divadle podpalovali sedačky či je házeli na jeviště.

Co ale považuji za nejhorší, že i my v liberální, demokratickém Západě sport dosud vnímáme stejně jako v totalitním Rusku nebo Číně, tedy jako nástroj osobní nebo nacionalistické sebeprezentace. Známé je „my jsme vyhráli“ nebo „v hokeji a fotbale nic neznamenáme......“. Kdo nic neumí, nic není, nic neznamená, o to více se chce ztotožnit s nějakým idolem. Jaképak „my“? Sportovci „jedou na sebe“. Za 10 milionů korun budou tvrdit, že jim kouření pomáhá při tréninku. Je to naprosto správné a pochopitelné. Svému sportování obětují zdraví, vzdělání, prostě život, tak jej žije běžná populace. Řeči o reprezentaci klubu či vlasti jsou jenom marketingové řeči, jak se v lísat do přízně veřejnosti a získat peníze. Nebo snad fotbalisté a hokejisté nemění kluby podle zásady kdo dá více?

Sport určitě nezlepšuje reputaci a propagaci Česka v zahraničí, kteráž to hloupost zazněla třeba při přijetí baseballistů na Úřadu vlády po návratu z World Baseball Classic. Například dálnice z Vídně končí od roku 2019 před hranicemi Česka. Stavba D 52 navazující směrem do Brna se od roku 2015 nepohnula ani o píď. A tak v koloně míjíte bývalou celnici počmáranou sprejery, zarostlou metrovým plevelem a pokračujete přes Mikulov po rozbité silnici lemované odpadky (fotodokumentace, co vidí návštěvník ze Západu). Jak nízké IQ musí mít člověk, kterému jakýkoliv sportovní úspěch tohle vymaže z mysli?

Ostatně, kdyby ruský tým mohl hrát na probíhajícím mistrovství světa v hokeji a tam zvítězil. Změnilo by to nějak dnešní mezinárodní reputaci Ruska?

Autor: Vilém Barák | pondělí 5.6.2023 14:00 | karma článku: 26.41 | přečteno: 716x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 431 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...