Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bytová krize neexistuje

Tzv. bytová krize není nic jiného než výplodem stavu mysli. Vyvěrá z touhy bydlet ve vlastní nemovitosti, pánovitě v ní rozhodovat hrajíc si na šlechtu ve stylu „můj dům, můj hrad“. 

Hned na úvod si dovolím konstatovat, že „bytová krize“ neexistuje. Navzdory stále omílaným tvrzením v bezpočtu článků a názorům publikovaným v tisku, na zpravodajských serverech i asociálních sítích. Ty naopak „bytovou“ psychózu vyvolávají, udržují a prohlubují. Pokud chce někdo tvrdit opak, očekávám řádnou analýzu dokazující opak. Neexistence se nedokazuje, takže vážení, dokažte existenci bytové krize. A pozor, důkazem nejsou internetová tvrzení jednotlivců, ale sociologická studie obsahující tvrdá statistická data. Na úvod dávám návodné otázky: „Odkud se lidé do nových hypodomů (hypobytů) stěhují? Bydleli snad na ulici pod igelitem, ve sklepech nebo přespávali pod mostem? To jsou kupci nemovitostí za 5-10 milionů korun bývalí bezdomovci, kteří se jenom umyli, učesali a převlékli?“

Tzv. bytová krize není nic jiného než výplodem stavu mysli. Vyvěrá z touhy bydlet ve vlastní nemovitosti, pánovitě v ní rozhodovat hrajíc si na šlechtu ve stylu „můj dům, můj hrad“. Možná zde hraje roli vzrůstající nedůvěra a nesnášenlivost ve společnosti, kdy se lidé stále více straní druhých, izolují, zde zelenou plachtou a nejlépe vysokým betonovým plotem. Myslíte, že úbytek lidí v hospodách je způsoben covidem, nedostatkem peněz atd.? Ne, důvodem je, že lidé nejsou zvědaví na jiné lidi. Uvaříte svařák a spolu s cukrovím jej nabídnete po půlnoční mši. Všichni prchají, nikdo se nezastaví.  Ve společnosti panuje netolerantnost, neochota se přizpůsobit, nepředstavitelnost bydlení v jednom domě (zdůrazňuji, v domě) s rodiči, prarodiči ( už slyším, to v žádném případě, nemožné....), ale někdy ani s partnery. Ano, snad jediný objektivní důvod růstu poptávky po bytech je móda žití „sigle“, kdy pud žít v páru je překonán nesnášenlivostí.

Hlavní důvod nemovitostní mánie Čechů je snaha posílit svůj sociální status, a to i nevědomky, snaha vyrovnat se jiným nebo se nad jiné vyvýšit. Prostě kdo nemá vlastní dům, bazén a dvoreček obehnaný plotem se zelenou sítí, je v očích hypolidí podřadný, neschopný, méněcenný...... I kdyby to měla být předražená „kuťa“ na poli, bazének nafukovací a dvoreček o trapné rozloze 100 metrů čtverečních, kde by se trápil i pes. Z toho plyne i odpověď na otázku, proč developeři prodávají domy a byty tak draho. No, protože mohou. Prostě lidi to kupují. Vlastnictví nemovitosti je pro hypolidi věc statusu, sebeprezentace, sebeúcty a z toho všeho  se dovozuje velice nebezpečné „základní lidské právo“ nemovitost vlastnit, resp. získat hypotéku. Odtud je jen krůček k přesvědčení, že již koupenou nemovitost, i když hypotéku nebudu platit, mi nikdo na světě nemůže vzít. Ale o tom dále.

Svoji roli hraje také přesvědčení o vlastní investorské genialitě. To jsou ony známé zkazky, jak nájem vyjde stejně jako hypotéka, ale dům není váš. Nějak tito noví Buffetové neberou v úvahu, že z nájmu lze celkem bez problému odejít, ale nemovitosti se zbavíte asi tak snadno, jako šnek svého domečku. Než vůbec pochopíte okolnosti, v jakém průšvihu vězíte, a rozhodnete se pro prodej, je většinou již pozdě. Berme také v úvahu pokles reálných cen. Ne, opravdu, to co vidíte v inzerátech jsou pouze sny prodávajících. Konkrétně vaše nemovitost vás bude tížit jako kámen na krku a nepůjde prodat bez citelné slevy. Na konci přepáleného investičního případu není vytoužený dům, ale dluh.      

Cca před rokem a půl jsem měl diskusi s jedním zastánce hypoték. Upozorňoval jsem, že může přijít nemoc, smrt, rozvod, těhotenství a dítě, nutnost postarat se o další členy rodiny, ztráta zaměstnání.... a odpovědí bylo arogantní tvrzení, že nic takového nehrozí a kdyby, on ten svůj dům (byt) ještě se ziskem prodá.  Jenom připomenu, v době finanční krize bylo v Irsku selhání hypoték 1 procento a za dvanáct měsíců 16 procent. Ostatně je otázkou, proč úroky z hypoték působí jako daňové zvýhodnění. Měly by se omezit jen do výše 10 milionů korun, tak jako bude nově u aut vstupovat do nákladů jen 2 miliony korun. (Že v Praze za 10 milionů koru nejde nic koupit není směroplatné). Chudí nemají subvencovat bohaté. Omlouvám se, celé to je špatně. Daňový odpočet v souvislosti s hypotékami by se měl zrušit úplně.  

Hypoteční úroky v období 2016-2022 ve výši 1,5 procenta i základní sazby centrálních bank (0,5 procenta až do záporu) jsou z hlediska historie naprostým ekonomickým unikátem. Prostě bílá vrána, černá labuť..... Takže dnešní refixace, kdy se z měsíční splátky 16 000 korun stává 35 000 korun, jsou naprosto zákonité. Muselo to přijít asi tak jistě, jako po noci nastane den. A samozřejmě ekonomové na toto upozorňovali.

Bohužel, ještě nejsme na konci hypopříběhu. Hypotekáři budou chtít, aby jim daňoví poplatníci zaplatili jejich bydlení (i když se chudí skládají na bohaté a hradí jim daňové odpočty související s hypotékou). Objevují se drzé hlasy, že když banky v minulosti prověřovaly jejich bonitu a daly jim úvěr, jsou zodpovědné za jejich dnešní neštěstí. Případně za všechno může stát, protože hypotéky nemají 30 let stejnou úrokovou sazbu. A kdo je za něco odpovědný, tak  to přece musí řešit, samozřejmě na své konto. Příkladem bude třeba Maďarsko, kdy si podobní „chytráci“ vzali úvěry na koupi domů v eurech nebo švýcarských francích. Po změně kurzu forintu nebyli schopni zvládnout splátky. Vláda donutila banky problém sanovat. Všichni, kdo byli „hypochytří“ a na ty, kdo se nezapojovali do hypošílenství se dívali skrze prsty jako na hlupáčky, teď budou volat po zásahu státu. Věci se chytnou političtí populisti a už to pojede.

Na závěr chci říci, že nejsem zvědavý na chlubení, jak kdo byl v minulosti chytrý, hypotéku splatil nebo hyponemovitost se ziskem prodal. Jsou to jednotlivosti, které nejdou ověřit, ale hlavně nemají vliv na současný problém.

Autor: Vilém Barák | středa 14.6.2023 19:55 | karma článku: 22,81 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik