Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přenesme válku do centrálního Ruska

Jak? Vypovězením Rusů z Česka, znemožněním studia jejich dětem a obstavením majetku, který zde vlastní.

Na Ukrajině bojují a umírají hlavně obyvatelé z okrajových ruských kolonií, Baškirové, Čuvaši, Čečenci, Mordvinci, Kazachové, Avarové, Tuvijci. Lidí z centrálního Ruska, z velkých měst jako Moskva, Petrohrad, se dění na Ukrajině nedotýká.

Podle sociologického průzkumu Levada-center poprvé od března 2022 podíl Rusů, kteří pozorně sledují události související s děním na Ukrajině, klesl na méně než polovinu. Velkou pozornost událostem kolem války přikládalo jen 17 procent dotázaných. Dosavadní minimum bylo 21 procent. Většina respondentů nyní uvedla, že buď válce nepřikládají velký význam, nebo tyto události vůbec nesledují.

Proto je třeba upoutat pozornost Rusů přenesením války k nim domů. Jak? Vypovězením Rusů z Česka, znemožněním studia jejich dětem a obstavením majetku, který zde vlastní. Je totiž krajně nepravděpodobné, že chudáci z okrajových regionů cestují po světě, vlastní byty v Karlových Varech nebo mají synáčka na studiích v Brně.

Současně, slovy českého prezidenta Petra Pavla, je třeba občany Ruska dostat pod kontrolu bezpečnostních služeb. Jenže to je nákladné, vyžaduje personál a technické prostředky ke sledování a odposlechům. Lepší variantu představuje redukce počtu kontrolovaných osob pomocí ukončení povolení k pobytu a platnosti víz. Deportaci se mohou vyhnout pouze žádostí o azyl, protože právo pobývat na území cizího státu neexistuje. Hledisko bezpečnosti je klíčové. Minimálně jeden teroristický útok na území Česka, ve Vrběticích, proběhl. Přitom v Česku stále přebývá 42 500 Rusů, což je více lidí, než čítá naše armáda. V roce 2022 požádalo o statut uprchlíka 157 Rusů. Takže kvůli nesouhlasu s politickou situací v Rusku přišlo 157 lidí. O zbytku nevíme vůbec nic. Proč je zde zbývajících 42 343 Rusů?

Samozřejmě, že mezi místními Rusi jsou také protirežimní aktivisté. Otázkou je, zda to jsou současně odpůrci ruského imperiálního rozpínání. Nesouhlas s Putinem z Rusa nedělá svobodomyslného demokrata a zastánce mírového soužití národů. Může se také jednat o „ultranacionalisty“, volající po brutalizaci války na Ukrajině. Ostatně, jak bezpečně se cítí a jaká musí být ochota zde přítomných Rusů projevit veřejně protiputinovský názor, když mezi tisíci nekontrolovanými osobami mohou být agenti Kremlu? A Rusko má dlouhou tradici politických vražd, a to i v zahraničí. Cepín do hlavy, polonium v čaji, novičok na klice…. A jak se musí cítit Ukrajinky uprchlé před ruskou agresí, když potkávají Rusy, kteří se jim vysmívají (Na turecké pláži se chlubil zabíjením Ukrajinců) a nebo jako nedávno v Německu, napadají jejich děti

Nejbizardnější jsou v 561 dni války (k 7.9.2023) dvě věci. Za prvé jde o pokračování bezplatného studia Rusů na českých univerzitách (celkem 7650 osob, z toho 95 procent zdarma). Zde si mohou vytvářet kontakty pro špionážní činnost, za peníze českých daňových poplatníků získávat schopnosti „hacknout“ naše infrastrukturní sítě či konstruovat naváděcí systémy pro rakety mířící na města Západu. Univerzity by v rámci hledání úspor ve státním rozpočtu neměly dostat na jejich studium ani korunu. I kdybychom byli ropný emirát, který neví co s penězi, určitě se nemají vyhazovat tímto způsobem. Dále je úplně mimo chápání, že z Rusy obsazených pseudodiplomatických budov na území Česka stále vychází osoby, které výsměšně sdělují: “Ja něpanimáju“.  

Český i Evropský parlament, ale i parlamenty dalších evropských zemí konstatovaly, že Rusko je teroristický stát. Kongres Spojených států k tomuto kroku nepřistoupil, protože na rozdíl od Evropy, by se tím automaticky aktivovaly velice drastická opatření ekonomického a politického charakteru. (Dnes administrativa USA označuje za podporovatele terorismu vlády Sýrie, Íránu, Severní Koreje a Kuby). Těmito opatřeními mám na mysli například o druhotné sankce vůči firmám (i neamerickým) a dalším státům, spolupracujícím s teroristickým státem. V právní rovině: „Jakmile Spojené státy označí Rusko za stát sponzorující terorismus, bude Rusko zbaveno jakékoli imunity podle amerického zákona o zahraničních výsostných imunitách. To bude mít za následek, že účastníci řízení budou moci proti Rusku získat nejen náhradu škody, ale i trestní odškodnění. Podle mého názoru budou takové rozsudky, které bude možné proti Rusku vynést, téměř nekonečně vysoké a ochromí ruskou schopnost finančně působit mimo Rusko na celá desetiletí dopředu.“  

V Evropě se označení teroristický stát jeví pouze jako politická proklamace, a toto je třeba změnit. Na českém sankčním seznamu se nachází pár osob. Již dávno měl být zapsán a zablokován všechen majetek občanů Ruska. Dosud používaný legislativní základ pro sankce v podobě Magnitského zákona (test zda se určité osoby nedopustily zločinů proti lidskosti, mimosoudních usmrcení, neodůvodněných věznění, násilných únosů nebo zotročování, sexuální násilí, pašování lidí, zásahů proti pokojným protestům, zásahů proti svobodě vyjadřování nebo víry) je třeba rozšířit o skutkovou podstatu spolupráce s teroristickým státem.

Paralelu lze nalézt v současných soudních procesech s posledními nacisty. Sekretářka velitele německého koncentračního tábora Stutthof Irmgard Furchnerová (97 let) byla odsouzena na dva roky podmíněně za spoluúčast na vraždě více než 10 000 lidí. Verdikt vynesl okresní soud v Itzehoe ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

V obžalobě se podle listu The Guardian píše, že žena „asistovala odpovědným v táboře při systematickém vraždění židovských vězňů, polských partyzánů a sovětských válečných zajatců, a to svou přítomností na postu stenotypistky a sekretářky velitele tábora“.

Obhajoba naopak neúspěšně poukazovala na to, že Furchnerová pouze seděla u stolu a přijímala rozkazy svého nadřízeného. Sama nikdy nikomu neublížila, a tím pádem podle obhájců nemůže být za zmíněné zločiny souzena.

Spoluprací s teroristickým státem by mělo být mimo jiné zvolení do federálního, republikového či jiného parlament, účast v samosprávě, v exekutivě, služba v armádě, policii, vězeňství, justici, práce při zajišťování dodávek pro bezpečnostní složky, účast na výrobě zbraní, vojenské výstroje…..i výkon funkce stenotypistky a sekretářky pro bezpečnostní složky. Pouze dokázání opaku by vedl k uvolnění majetku ze sankčního seznamu.

I když se nikdy nepodaří zablokovat všechen ruský majetek, protože bude třeba převeden na bílé koně (někteří navrhují říkat ruské koně), je důležitý fakt, aby si jej Rusové nemohli užívat. K tomu je důležité Rusům odepřít cestovat na Západ. Představte si, když máte koupený zámeček v Toskánsku nebo na Azurovém pobřeží, jak by vás štvalo, že tam najednou nemůžete. Žádné povalování na terase, žádné nákupy „značkových“ hadříků a kabeleček, žádné fotky na instáči….. aby Nasťa a Marfuša pukly závistí. Místo toho si můžete užívat leda „bombovní“ dovolenou na Krymu nebo jízdu na medvědech či se turnaj v plácání komárů na Sibiři. Ruskou střední třídu je třeba co nejvíce popudit proti režimu Putina.

Strašně důležité je i psychologické hledisko, aby se Západ u Rusů zbavil nálepky dekadentně tolerantního, bezzubého, zmateného. Jsme pro 85 procent Rusů podporujících Putina směšní. Slyší, jak je odsuzován ruský stát i jeho armáda za zvěrstva na Ukrajině, Putin označován za zločince a ale jim osobně se děje co? Volně se prochází po našich městech a cestují po Evropě, užívají si prohnilých vymožeností Západu, a to za peníze, které dostali jako žold za vraždění na Ukrajině, či je nakradli při rabování nebo získali za dodávky zbraní pro ruskou armádu. Protiruská rétorika, když není doprovázená činy, se Rusům jeví jako slabošské žvanění a povzbuzuje je k ještě větší agresivitě. 

(ve zkrácené podobě vyšlo v Lidových novinách 6.9.2023)

Autor: Vilém Barák | čtvrtek 7.9.2023 18:19 | karma článku: 28,08 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik