Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ještě více zatlačit na Rusko

Dnes 25. září 2023 je 573 den ruské agrese vůči Ukrajině. Pořád existují nevyužité možnosti, jak více zatlačit na Rusko. Některé z kapitol jsou rozpracovány do samostatných textů.

Vojenská opatření

Z vojenského hlediska je načase opustit veškeré zábrany ohledně druhů předávané výzbroje, způsobu jejího užití, místa užití (ruské území) i poskytovaných informací. Ukrajina má dostat vše, čím Západ disponuje, prostě to, čím bychom se bránili sami. Snad kromě jaderných zbraní, ovšem s výhradou, pokud jimi Rusko samo nezaútočí. Potom je na místě, aby dostala. Pro Ukrajinu musí ze strany Západu padnout veškerá omezení, s výhradou dodržování zásad mezinárodního práva, ohledně způsobu vedení války. Spojené státy a Německo už naštěstí již tak striktně netrvají na nedotknutelnosti ruského území.

Čím bude vojenská pomoc větší, zbraně mohutnější a delšího dosahu, tím dříve si Ukrajina vybojuje mír. Zemře méně ukrajinských vojáků i civilistů, Rusové nestihnout toho tolik zničit, ukrást, vydrancovat. Dejme Ukrajině pořádné zbraně a rozvažme jí ruce

 

Omezení plavby ruských lodí

Z nevojenských opatření je správné zavedení zákazu vplouvání pro ruské lodě do přístavů západních zemí, což je součástí 11. balíčku sankcí. Navazovat by mělo důsledné (šikanózní) vykonávání kontroly v tzv. přilehlém pásmu 12 námořních mil za hranicí teritoriálních vod (12 mil), do nichž je samozřejmě přístup ruských lodí zapovězen. Vše s důrazem na ochranu plynovodů, ropovodů a telekomunikačních kabelů v Baltském a Severním moři. Jestliže umožňují plavbu teritoriálními vodami mezinárodní dohody, které jde jednostranně obtížně vypovědět, musí být Rusové neustále monitorováni. Dále je nutné Rusku zamezit využívání mořských vod ve výlučné ekonomické zóně (200 mil) západních států pro rybolov a jiné aktivity. Jestliže Faerské ostrovy (autonomní součást Dánského království) snížily Rusku roční kvótu pro výlov ryb z 300 000 na 100 000 tun, není důvod, proč kvótu nestanovit pouze proforma na 1 kilogram za rok.  

 

Přenesení války do centrálního Ruska

Slýcháme, že na Ukrajině bojují a umírají hlavně obyvatelé z okrajových, zaostalých ruských kolonií, jako Baškirové, Čuvaši, Čečenci, Mordvinci, Kazachové, Avarové, Tuvijci. Lidí z centrálního Ruska, z velkých měst jako Moskva, Petrohrad se dění na Ukrajině jakoby nedotýkalo. Proto je třeba válku přenést válku k nim domů, aby pocítili její důsledky. Jak? Vypovězením Rusů z Česka, znemožněním studia jejich dětem a obstavením tuzemského majetku. Současně dojde ke zvýšení bezpečnosti na území Česka.

Podle sociologického průzkumu Levada-center poprvé od března 2022 podíl Rusů, kteří pozorně sledují události související s děním na Ukrajině, klesl na méně než polovinu. Velkou pozornost událostem kolem války přikládalo jen 17 procent dotázaných. Dosavadní minimum bylo 21 procent. Většina respondentů nyní uvedla, že buď válce nepřikládají velký význam, nebo tyto události vůbec nesledují. Přenesme válku do centrálního Ruska

 

Neponižovat se před Ruskem

V médiích se objevily informace, že česká vláda chce do Moskvy vrátit plnohodnotného velvyslance. Jde o špatné rozhodnutí. Proč zase Česko musí dolézat za Ruskem a utvrzovat je v bludu o jeho důležitosti? K čemu je potřebujeme? Dejme Rusům najevo, že nás nezajímají a jsou nám lhostejní. Vykliďme české velvyslanectví v Rusku a stejně tak ruské v Česku

 

Sankce na aerolinky létající do Ruska

Západ a zvláště Evropa nemá k odstrašení dostatečnou vojenskou sílu. Zatím ale disponuje přitažlivostí z hlediska luxusu, klidu, míru, veřejného pořádku, stabilního právního prostředí a vymahatelnosti práva, špičkového životního prostředí, kulturních památek, turistických služeb, liberálního prostředí, kde za alkohol, drogy pro vlastní potřebu a projevy jiné sexuální orientace nehrozí useknutí hlavy.  Z těchto důvodů Evropa přitahuje návštěvníky ze všech koutů světa. Současně jsou stamiliony lidí na bohatém Západě, potenciální zákazníci leteckých společností. Využijme této měkké přitažlivosti a zakažme na Západ létat aerolinkám, které dnes létají do Ruska. Všechny arabské a turecké aerolinky by si musely vybrat mezi obsluhou 10-20 milionů Rusů a 500-700 miliony zákazníky na Západě.

Sankce i na firmy Západu podnikající v Rusku

V Rusku i nadále podnikají, a tedy financují ruské vraždění na Ukrajině, tisíce západních firem.  Jde o šokující skutečnost, protože se jedná o spolupráci se státem, o kterém národní parlamenty konstatovaly, že je teroristický. Stejné sankce jako proti ruským firmám je třeba přijmout i proti vlastním firmám, protože z jejich strany se jedná o podporu terorismu. 

 

Eliminace dvojí občanství   

Válka na Ukrajině ukázala na zhoubnost institutu dvojího občanství. Na internetu stačí zadat tento výraz a již se sypou nabídky na vyřízení dalšího občanství, a to neskrývaně ze zcela opovrženíhodných důvodů.

Takto nemůže fungovat svět. Ke komu je takový dvojobčan vázán loajalitou? V případě vzájemné války, do jaké armády oněch dvou, tří nebo i více států bude rukovat? Proč občané z jiného státu mohou rozhodovat ve volbách? Třeba 70 000 Srbů drží současně občanství Černé hory, která však má pouze 629 000 obyvatel. Při nízké volební účasti Černohorců může v jejich zemi vlastně rozhodovat Srbsko.

Jen na Ukrajině. Jen na Ukrajině Orbán rozdal 150 000 - 400 000 lidem maďarské pasy. Spojené státy zcela správně omezily Maďarům bezvízový program. Důvodem byla neprověření totožnosti milionu cizinců, co dostali maďarské pasy. USA žádali o osobní údaje „Maďarů“ s dvojím občanstvím žijících v cizině, ale maďarská vláda je odmítla poskytnout.

A teď si babo raď, kdo má jaká práva a jak to řešit. Pro Ukrajinu to znamená dát na výběr všem 150 000 - 400 000 lidem, převážně Romům s maďarským a současně ukrajinským občanstvím. A pokud si vyberou to maďarské ponouknou je, aby se vrátili vlasti.

Vícenásobné občanství umožňuje vyhýbání se sankcí, překračovat nerušeně hranice. Ruští oligarchové se skrývají za dalšími občanstvími. Vraťme úpravu ohledně dvojího občanství před rok 2014 a u cizích státních příslušníků uznávejme pouze občanství, pod kterým dotyčný(ná) vstoupili poprvé na území Česka.

 

Odstranění propagandistů z měst a obcí  

Bezpečnostní a informační služba (BIS) ve veřejné zprávě za rok 2017 upozornila, že „moderní dějiny vyučované ve školách jsou de facto jejich sovětskou verzí. …..To tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu a tedy i hybridní strategie“. Soch, pomníků, pamětních desek falšujících historii a posetých propagandistickými symboly  ideologie nepřátelské ke svobodě a lidským právům, jsou v Česku tisíce. Nacházejí se skoro v každém městě i vesnici.

V carské době Rusi budovali v porobených zemích pravoslavné kostely. Ukázkovým případem je osud chrámu Alexandra Něvského ve Varšavě, postaveném v letech 1894-1912. Podle ruského generála a guvernéra tehdejšího Polska, budova se měla stát manifestem rusifikace země. Není divu, že po získání samostatnosti jej Poláci v letech 1924-1926 zbourali. (Ivan Foletti, Ruský imperialismus, umění, věda, náboženství ve službách režimů (1801-1923)

Tato opatření jsou „píchání špendlíkem“, mají velký psychologický význam pro českou společnost, která se může oprostit od ruského a komunistického falšování dějin, ukázat, že nepatříme do ruské sféry vlivu a zasáhne Rusko na nejcitlivějším místě. Jde o něco podobného, jako na konci filmu Muži v černém I, kde Will Smith šlape na šváby, aby ovládl  velkého švába.

V posledku, nechť se 9. květen stane Dnem boje proti rašismu, pěkně ve stejný den, kdy Rusko pořádá orgie sebeoslavování „svého“ vítězství v 2. světové válce.

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 25.9.2023 13:19 | karma článku: 15,76 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik