Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

Většina režimních ekonomů považuje inflaci ve výši dvou procent za žádoucí. Za žádoucí však mohou inflaci považovat jenom lidé chudí duchem. Žádoucí míra inflace je stejný protimluv, jako žádoucí míra vražd nebo žádoucí míra dopravních nehod. ČNB má dle ústavy dbát o cenovou stabilitu, což znamená, že má úkol snažit se o nulovou změnu. Ústava ČR, hlava šestá, článek 98: „Hlavním cílem činnosti České národní banky je péče o cenovou stabilitu.“ Ne, nikde se v Ústavě nepíše o nutnosti inflace, ať ve výši 1, 2 či 8 procent. A že „všechny“ centrální banky se snaží o inflaci 2 procenta? Jde o naprosto nahodile vymyšlené číslo. Pokud někdo chce mudrovat nad těmito fakty, doporučuji navštívit stránku Zrušmeinflaci profesora Tomáše Havránka, nejcitovanějšího českého ekonoma.

Když v roce 2013 hrozila (pouze hrozila) deflace (0,6 procent je na úrovni statistické chyby), což znamená poklesu ceny zboží a služeb, došlo k hysterickému záchvatu ČNB, v kterém z ničeho vyrobila přes 2.050.000.000.000 korun. Komu hlava nebere ty nuly, tak je to 2 biliony korun. Na konci roku 2019 šlo za tuto částku pořídit 1836 tun. A zlaťáčky se mohly rozdat občanům. Pro představu, Francie pro prohrané válce s Pruskem v roce 1870 v rámci reparací předala vítězi 1617 tun zlaťáků.

Za období od 3/2021 do 3/2023 dosáhla v Česku složená míra inflace 31,5 procenta. Velký díl viny na tom nese centrální banka, její dlouhodobé nafukování peněžní zásoby a neochota zvýšit základní úrokovou sazbu nad 7 procent. Pro srovnání. Vláda nachystala za velkého křiku občanstva rozpočtové škrty a růst zdanění ve výši zhruba 70 miliard korun. Přitom dnešní úspory domácností ve výši 5,4 bilionu korun mají kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

Prostě, když začala řádit dvouciferná inflace, tak nicmochři z centrální banky, i když mají ústavou uloženou povinnost konat, nic nedělali. Proto je třeba změnit zákon o České národní bance a celé její osazenstvo vyházet na ulici.

Na místě je požadavek, aby nám stát vrátil naše peníze, oněch 30 % ztráty hodnoty. Jak? Deflací. Že to bude mít dopad na fabriky atd.? Co je mi po tom? Nejsem mravenec, abych svůj život obětoval pro blaho mraveniště. Pouze mám obavu, resp. jistotu, že když deflace začne vracet lidem hodnotu peněz, tak nicmochři z ČNB začnou peníze opět znehodnocovat. Začnou opět vyrábět peníze a cpát je bankám a současně sníží základní úrokovou míru.  A vláda by mohla začít ještě více než dnes dotovat neúspěšné výrobce a třeba i supermarkety, když jim ti lidi ten jejich, oproti zahraničí předražený šunt, nekupují.

Každý trochu normální člověk při pozorování ničivé činnosti ČNB se musí cítit jako doktor Semmelweis, když jeho kolegové přicházeli z pitevny s nemytýma rukama k rodičkám. Viděl ženy umírat na horečku omladnic a věděl, jak tomu zabránit. Stačilo umýt si ruky v umyvadle s vodou a chlorovým vápnem. Stejně zoufalé je sledovat důsledky počínání centrální banky v podobě ničení našich peněz.

 

Autor: Vilém Barák | středa 8.11.2023 13:09 | karma článku: 22,29 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik