Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo. 

Situace v Izraeli měla před útokem Hamásu dvě paralely. První se Spojenými státy éry Donalda Trumpa a jeho arogantní politikou „America über alles“ prostou všech spojenců. Druhou podobnost lze nalézt s Arménii, která si představovala, že na základě vojenské převahy nad Azerbájdžánem bude Náhorní Karabach navždy její. Po 7. říjnu 2023 se všechno změnilo. Izrael dnes potřebuje zbrojní pomoc i politické spojence, aby alespoň na chvíli odstínili křik světa, až bude likvidovat hnízda Hamásu v Gaze. Zřejmě potřebuje i přátele, kteří budou korigovat  chování Benjamina Netanjahua. Mějme na paměti, že Bibi není Izrael a jeho zoufalá snaha zakrýt selhání  své i jím vedené vlády ortodiletantů může vést k neblahým koncům. On sám je dnes největší bezpečnostní hrozbou pro Izrael. Jak o něm řekl izraelský expremiér Ehud Olmert: „Netanjahu se nachází ve stavu „nervového zhroucení“.

Naskýtá se ale kardinální otázka, proč by Izrael měl politickou podporu od Západu dostat. Stejné záběry zmaru, vraždění, znásilňování, mučení jako z okolí Gazy 7. října, přichází již rok a půl z Ukrajiny. Je pravda, že Evropská unie se nechovala k Izraeli vždy pěkně a některé členské státy braly ohledy na míněním svých arabských voličů. Jenže lidé i státy potřebují přátele, což někdy vyžaduje zatnout zuby a poslouchat i zdánlivě „hloupé a impertinetní“ rady. Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Kdyby se někdo opovážil říct, tehdy i dnes, něco podobného na adresu Izraele, byl by jeho vládou označen za antisemitu nejhrubšího zrna. Západ kvůli Izraeli balancuje na ostří nože ohledně možnosti arabského ropného embarga, což by bylo v souhře s krizí táhnoucí se od roku 2021 smrtící hlavně pro Evropskou unii, protože Spojené státy jsou energeticky soběstačné.

Ano, Rusko je vojensky přítomno v Sýrii a umožňovalo Izraeli bombardovat základny „spojence svého spojence“ Hizballáhu. Jenže jako mnohokrát v historii se ukázalo, že kšefty s čertem vedou do pekla. Co dalšího Izrael dostal od Ruska za ignorování Ukrajiny? Rostoucí zbrojní spolupráci Kremlu s arcinepřítelem Iránem. Po vraždění 7. října pozvání zástupců Hamásu a ajatolláhů do Moskvy. Pogromy na Židy v ruských městech Machačkala, Chasavjurt a v posledku popření jeho práva na sebeobranu od zástupce Ruska v OSN. V době, kdy Izrael napíná své vojenské síly na maximum, už není schopen Rusy ze Sýrie vyhnat. Okno příležitosti otevřené po 24.únoru 2022 se zavřelo. Najednou musí skákat, jak Rusko píská, protože co kdyby ještě ke všem problémům začalo střílet na izraelská letadla útočící na základny Hizballáhu v Sýrii?

Vítězství Ukrajiny nad Ruskem je v národním zájmu České republiky. Stejný zájem, vztažený tentokrát ke Spojeným států, deklaroval prezident Joe Biden. V případě Izraele je motivace k  podpoře ze strany Čechů jiná. Přiznejme si to, kromě aktuálních emocí hlavní roli hraje odpor k migrantům z arabských zemí, který se transformuje do obecného odmítání islámu a myšlenkovou indukcí do podpory Izraele.

Západ se potýká s Ruskem, Izrael s Hamásem, Hizballáhem a dalšími poskoky Iránu. Kde je situace horší? Na webu časopisu Foreing Affairs Amaney komentovali autoři A. Jamalová, Michael Robbins výsledky sociologického průzkumu dokončeného shodou okolností 6. října 2023. Celkem 67 procent Gazanů nemá v Hamás důvěru, jenom 27 procent by mu ve volbách dalo svůj hlas, jeho kandidáta na prezidenta by podpořilo jen 24 procent dotázaných. Současně 75 procent obyvatel Gazy by si přálo mírové řešení a „pouze“ 20 procent vojenskou likvidaci státu Izrael.

Dle průzkumu nezávislého centra Levada si 75 procent Rusů přeje pokračování války na Ukrajině a podíl chcimírů se udržuje na pouhý 15 procentech. Podle státního centra VCIOM, podpora diktátora Putina se udržuje na 80 procentech.

Palestinci sice předvádí v médiích odpudivé protižidovské divadlo, ale jak se zdá, terorismus má u Rusů větší podporu než u Palestinců v Gaze.  Snad se přátelé Izraele budou moci přestat ptát, zda opravdu patří k Západu. Jsme na jedné lodi, ale spojenectví musí být oboustranné. Jednou pomůžeme my tobě, podruhé ty nám. 

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 13.11.2023 11:39 | karma článku: 14,59 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2685x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik