Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P22e38t50r 43M68u75n16z17a66r

13. 3. 2016 21:10

Zrovna u toho Budyšína jsem se nasmál, protože správné označení toho města je skutečně Budyšín a ne nějaký Bautzen, jak si ten název zprznili přistěhovalci. To, že nevíte, že Budyšín je hlavní město Hornolužických Slovanů dokazuje, jak jsou vaše vědomosti malé.

A takový nevzdělanec nás tady bude poučovat jak mluvit Česky.8-o

0 0
možnosti
JL

Steffi Graf porazila Martina Hingis

1 0
možnosti
PJ

a Vokoun a Tachovský maj másla na hlavě úplně nejvíc, a to za to, že vytrvale tvrdošíjně nepoužívaj háčky a čárky!!!

dneska to psaní diakritiky umožňuje jakejkoli počítačovej a mobilní systém kdekoli na světě, takže vymlouvat se nemaj na co, leda na vlastní neschopnost!!!

0 0
možnosti
RM

Naprostý blábol. Navíc v praxi nerealizovatelný.

Třeba zde, když místo Tokio zkusím napsat jméno v originále to dopadne nějak takto: 東京

1 1
možnosti
Foto

Pane Baráku a to maďarsky se řekne Vídeň -Bécs /čti Béč/, Bratislava -Pozsony /Požoň/ etc....;-D historicky má tenhle jazyk na vše své slovo, např. Hotel je maďarsky Szaloda atd.........R^díky za článek ;-D

3 0
možnosti
JR

J90a15n 68R82á20ž

22. 2. 2016 17:41

Úplně jsem se smíchem rozložil, když jakási mluvící hlava v televizi dal Číňance Li Chuo patvar Li Chuová , což je stejná absurdnost jako kdyby jiná mluvící hlava řekla, že proti Petře Kvitové nastoupí Williams Serenová, neb Li je příjmení a Chuo je osobní jméno této ženy, čili dá se to považovat s trochou nadsázky za ekvivalent našeho t.zv. křestního jména

3 0
možnosti
JV

J11i11r58i 18V96r51a34b16e10c

22. 2. 2016 16:41

Cestina je hezka rec ,ale pro vetsinu na svete ,nelogicka hatla matla .

Za blog R^R^Karma

1 1
možnosti
Foto

No právě že když nesrozumitelné, tak nevím, co autor řeší. Jak níže napsal pan Paulíček:

„Taky neřekneme ‚byl jsem na obědě s Barack Obama‘, ale s ‚Barackem Obamou‘, přitom cizinec by se mohl také zhrozit, kdo to je ‚Barackem Obamou‘. (obecně se ale cizinec nezhrozí, protože pokud umí česky, tak skloňování chápe, pokud neumí, tak tomu stejně nerozumí a české texty číst nebude).“

Tudíž nevím, co autorovi vadí na skutečnosti, že mluvíme česky a že si nemíníme nechat prznit češtinu.

8 1
možnosti
JT

Jen malinka poznamka. Smetana neni Emma, ale Bedrich. Slecna Smetanova ma opravdu v obcance napsano Smetanova a ne Smetana.

1 0
možnosti
VV

Tak ja nevim. Obcanku te obcanky jsem nevidel, ale dotaz GOOGLE mi vyplivl 365 000 odpovedi na Emma Smetana. Na Emma Smetanova ani jednu.

0 1
možnosti
TD

Je nesmysl si apriori zakazovat počeštěné varianty cizokrajných názvů. Ostatní jazyky dělají totéž vůči českým místům (Praha - Prague, Prag, Praga) i vůči sobě navzájem (Wien - Vienna), (Venezia - Venice, Venedig) apod.

Hodlá autor skoncovat se slovem "Německo" a místo toho začít důsledně používat "Deutschland"? Asi těžko... U té Srí Lanky by byl úplně v pytli, protože sinhálština resp. tamilština vůbec nepoužívá latinku. Proč ale potom při přepisu tamějších názvů "podlézat" zrovna angličtině? Šrí Lanka je foneticky správně a používání tohoto tvaru v češtině by bylo logické. Jiná věc je, že to většina česky mluvících lidí neví. Holt jazyk je živelná záležitost...

8 1
možnosti
Foto

„Jiná věc je, že to většina česky mluvících lidí neví.“

Podobně to máte s cunami – často uslyšíte vyslovovat tsunami.

0 0
možnosti
Foto

Ježkovy zraky... takže vy navrhujete, aby se přestaly používat historicky zažité názvy jako Londýn, Paříž, Moskva nebo Vídeň? A co takhle názvy států, ty byste taky přestal překládat? A když jsme u toho, neměla by se pak jména Číňanů psát čínsky, jména Arabů arabsky a jména Rusů azbukou? Fonetické přepisy jazyk neprzní?

11 1
možnosti
VV

U te rustiny je to take trochu problem s jejich azbukou a neznalosti pismen jako H.

0 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik