Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

Co se děje při deflaci ? Klesají ceny. A co se děje , když klesají ceny ? Firmy dostanou za své výrobky méně peněz . A co se stane , když firmy dostanou za své výrobky méně peněz ? Mohou se dostat do ztráty . Co potom udělají ? Vyhodí některé zaměstnance nebo jim sníží mzdu. Co udělá člověk , pokud mu bude snížená mzda ? Začne méně utrácet. Co se stane , pokud celý dav lidí bude méně utrácet ? Hospodářské ukazatele firem se budou propadat a to se odrazí ve spirále , kdy firmy budou propouštět a HDP klesat. Takže asi tak.

0 0
možnosti
VB

A co se děje teď? HDP roste o 3,3 % při inflaci 0% a nedostatku zaměstnanců. Takže v praxi se ukazuje, že je to jinak.

Kromě toho a nemyslím to na vás osobně, to jsou pohádky na strašení veřejnosti. Ekonomická teorie je plná podobných pohádek. Přece nebudeme meditovat, jak je možné, že Santa před vánoci stihne obletět všechny děti na světě, když rychlost světla je konečná atd.

1 0
možnosti
MI

M42i15l63a25n 88I72l28l15e47k

23. 5. 2016 13:45

Co byste dělali jako členové bankovní rady za situace, kdy měna není kryta zlatem, ale devízovými rezervami, a zjistili byste, že trezor ČNB je prázdný?

Tiskli koruny a nakupovali za ně devízy?

ČNB oslabuje korunu a vedlejším efektem je kupení Eur v trezorech ČNB? Nebo ČNB doplňuje zásoby devíz a nám to předkládá jako cílené ekonomicky opodstatněné oslabení koruny?

0 0
možnosti

To všechno ještě nic není. Včil tam nastoupí Zemanův kůň Rusnok a to teprv bude větr.

1 0
možnosti
VJ

Dotazy k předešlé odpovědi ČNB se týkaly:

1) Jak je řešeno, že členové rady nebudou dělat machinace s kurzem na popud nějaké třetí strany.

2) Jestli ČNB nemá za úkol hlavně držet cenovou stabilitu a kdo vykompenzuje ztráty těm, kdo na tomto tratí.

No, jak vidno, tak garance nestrannosti není žádná, cenová stabilita ČNB moc nezajímá a že skokově někoho poškodí jí je také jedno.

No a že vláda hlásá, ať si spoříme na důchod a ČNB ty úspory znehodnocuje, to jim také nepřipadá schizofrenní...jenže když někdo bere 400 kolíků měsíčně, tak je mu asi fakt ukradený, že někdo jiný musí živit děti s 20 a že mu tím ještě zavaří. :-/

1 0
možnosti
VJ

Aneb jak se k tomu staví ČNB z listopadu 2013:

děkujeme za Vaše dotazy. Na úvod si dovolujem uvést, že kurzové intervence jsou legitimním měnově politickým nástrojem jakékoliv standardní centrální banky. Jak bude dále ještě řečeno, hlavním cílem činnosti České národní banky je z Ústavy ČR i ze zákona o ČNB péče o cenovou stabilitu. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu a obecné hospodářské politiky v Evropské unii se záměrem přispět k dosažení cílů Evropské unie. Měnovou politiku a nástroje pro jejich uskutečňování určuje bankovní rada ČNB. Bankovní rada je sedmičlenná a přijímá svá rozhodnutí prostou většinou hlasů členů přítomných na jejím jednání. Zahájení či nezahájení intervencí tudíž závisí na výsledku aktuálního hlasování, jehož výsledek nelze znát předem, jelikož závisí na individuálním posouzení a vyhodnocení situace každým jednotlivým členem bankovní rady. V uplynulých měsících se ostatně již několikrát silně spekulovalo o pravděpodobném zahájení intervencí, přičemž následné hlasování vyznělo opačně.

0 0
možnosti
VJ

Další překážkou pro případné zneužití informací představuje Etický kodex ČNB (http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/eticky_kodex.html), který je pro všechny zaměstnance (včetně členů bankovní rady) závazným předpisem. Zákon o ČNB v této souvislosti stanoví (§ 50 odst. 4), že zaměstnanci České národní banky jsou povinni dodržovat pravidla profesionální etiky stanovená etickým kodexem České národní banky, který schvaluje bankovní rada. V Etickém kodexu je stanoveno, že zaměstnanec ČNB nesmí využít vnitřní informaci ve smyslu zvláštního zákona, o které se jakkoliv dozví, k obchodování na svůj nebo cizí účet s finančními nástroji a cizí měnou, kterých se vnitřní informace týká, a nesmí na základě takové informace učinit jiné osobě doporučení k obchodu s takovým finančním nástrojem nebo měnou. Vnitřní informaci může sdělit jiné osobě pouze v rámci plnění svých pracovních nebo zákonných povinností. Obchody s cizí měnou ve výši v souhrnu přesahující částku odpovídající 2.000,- euro na svůj účet uzavřené za poslední 3 měsíce jsou vybraní zaměstnanci ČNB (včetně členů bankovní rady) povinni oznámit do 5 pracovních dnů Etické komisi. Zároveň jsou povinni doložit jí místo, podmínky a způsob tohoto obchodu (tato povinnost se nevztahuje na nákup cizí měny na osobní nebo rodinnou zahraniční dovolenou v tomu přiměřené výši). Etická komise posuzuje oznámené obchody s investičními nástroji nebo cizí měnou z hlediska jejich souladu s Kodexem a rozhoduje o tom, že realizací určitého obchodu nebo druhu obchodů došlo nebo by mohlo dojít k porušení Kodexu, a tím i zákona o ČNB.

0 0
možnosti
VJ

Naposledy, když někdo zkoušel zrušit centrální banku, tak dostal kulku do hlavy.

FED vs. JFK - 4:0

To jen pro připomenutí, jak zrůdný ten systém centrálních bank je. :-P

2 0
možnosti
Foto

O41t54a 85V69á70l53e20k

19. 5. 2016 13:17

Deflační spirála je situace v období ekonomické krize, kdy klesají ceny a ekonomická aktivita z důvodu nedostatečné poptávky. Utlumená poptávka vede ke snižování výroby, cen, zisků, mezd, zaměstnanosti i vybraných daní, v reakci na to klesají investice, spotřeba i vládní výdaje, čímž se prohlubuje pokles poptávky. S tím jak ceny klesají, mají navíc spotřebitelé i firmy tendenci z racionálních důvodů odkládat některé nákupy (zejména dražších a dlouhodobějších statků) v očekávání dalšího poklesu cen a zvyšují tak svou míru úspor. Pokud však deflace trvá delší dobu, jsou jejich úspory nižší, než kdyby ekonomika nebyla deflační recesí postižena. Kvůli nízké poptávce jsou mnohé podnikatelské projekty ztrátové. Splátky dluhů, jejichž nominální hodnota není poklesem cen dotčena, se s klesajícími příjmy firem i domácností stávají tíživějšími a do problémů s finanční stabilitou se nakonec mohou dostat i banky, které úvěry poskytly. Ekonomika se dostává do spirály mířící stále k většímu ekonomickému poklesu.

Tomu naši centrální bankéři devalvací koruny, naštěstí, předešli.

1 3
možnosti
VB

Má to malinkou chybu v argumentech a důkazech. Při inflaci 0% roste ekonomika o 3,3%. Mantra co tady opakuje má hodnotu sofistikovaného výkladu jakou má snůška slepic vliv na fázi Měsíce.

Promiňte, tuto debatu je zbytečné vést, protože vy a vám podobní režimní ekonomové jsou úplně mimo.

I kdyby to tak nějak bylo (jako že není v modelu ani v současné realitě), proč by měl kdokoliv z občanů obětovat svoje blaho (hodnotu svých peněz) někomu a něšemu.

Totalitarismus je pokračování standardní politiky jinými prostředky, tzn. i standardní politiky obsahuje určité prvky totalitarismu. V případě ČNB se jedná o snahu vnutit veřejnosti, aby „obětovala přítomnost“. Tak jako chtěli komunisté, abychom se obětovali za budování světlých zítřků a Vladimír Putin požaduje, aby se Rusové opět obětovali za jeho ideu imperiálního Ruska, ČNB, pravda v menším měřítku, požaduje, aby se lidé teď zřekli levnější dovolené a levnějšího zboží za vidinu budoucích světlých zítřků, které nastanou, až se podaří měnovou manipulací ČNB nastartovat hospodářský růst.

http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=457943

:-) nejste vy z ČNB?

6 1
možnosti
BH

... zajímave, srozumitelné, čtivé, celkem jasné...R^

... bohužel to vypadá, že se asi opravdu počítá s válkou - protože jak prohlásila jistá historička v jedné diskusi (tuším že tam s ní byl Richard Sulík a Martin Schultz), válka je ideálním prostředkem pro smazání dluhů - prostě se pozabíjí pár miliard, konečně se zhodnotí vyrobené zbraně, vytvoří se prostor pro růst, a ty, co přežijí, bude nějaká inflace trápit ze všeho nejmíň... jinak si nedovedu to chování (nejen) centrálních bank vysvětlit...

8 0
možnosti
VV

A ceho se po te valce stavi to znicene? Nemecko bylo prekticky ve valce srovnano se zemi a o deset let pozdeji to tam vypadalo, ze se tam zadna valka nekonala. A naopak ve valkou prakticky nezasazenem Ceskoslovensku to tam v te dobe vypadalo, ze valka jeste nezkoncila.

0 0
možnosti
VB

Ještě malý dotaz. Neví někdo o snaze konzervativců v USA řešit počínání FEDu trestním právem?

0 0
možnosti
IH

I69v51o 47H64e29b87e61l60k82a

17. 5. 2016 10:28

Inflace je dobrá jedině pro státní kasu. Protože kdo jiný tady dluží bilión korun? Jenom stát. Ten prodá dluhopisy s úrokem jeden a půl procenta. A když se zadaří a inflace je dvě procenta, tak na tom ještě vydělá. A to už stojí za to, zalobovat si u ČNB, aby se snažili inflaci podpořit.

1 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,12
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik