Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Pozor, to cílení inflace na 2% právě znamená reálné usilování o inflaci 0%. Myšlenka je takováto: 1% představuje kompenzování interní deflace díky inovacím - ano, máme řadu nekvalitních věcí, ale řada věcí se zase vylepšuje, ale přitom stojí pořád stejně - např. auta, počítače, vůbec elektronika, takže je to totéž, jako kdyby se věci nevylepšovaly, ale místo toho jen zlevňovaly. To druhé procento je zase kvůli snížené přesnosti měření inflace, aby byla jistota, že v případě nepřesnosti bude spíše malá inflace než malá deflace. A to je celé. Takže cílem ČNB je reálná inflace 0%, ale proto aby byla reálná 0%, je třeba se snažit o dosažení 2%... ("musíme běžet, abychom stáli").

Dále problematika tisknutí nekrytých peněz. To, že centrální banka může tisknout dle potřeby peníze je velmi výhodné, např. oproti krytí zlatem, protože peníze jsou takovým "olejem" ekonomiky a pokud ekonomika roste, potřebuje těch peněz více. Vezměte si, že máte hromadu zlata a zaměstnáváte 100 lidí, kterým to zlato vyplácíte. Přijmete dalších 10 lidí a potřebujete je taky vyplácet, ale další zlato už nemáte. Buď si musíte další někde nakopat, nebo musíte snížit mzdy ostatním, nebo prostě jiných 10 lidí zase propustíte. V současnosti si ale jen natisknete další peníze a hotovo. Ale samozřejmě, nesmí se to přehnat. Jako každý nástroj to může dobře sloužit, ale ve velkém může škodit nebo se dá zneužívat, jako cokoliv jiného. Proto je CB nezávislá na parlamentu a vládě, aby právě to zneužívání v rámci populismu bylo minimální. Guvernér se zodpovídá jen prezidentovi, který je ale zase volen lidmi, takže lidé to zprostředkovaně ovlivnit také trochu mohou.

0 4
možnosti
VB

No, Nobelova cena za ekonomii není důkazem racionality, ale Milton Friednam a James Buchanan navrhovali stabilní množství peněz. Ale i bez této berličky. To co líčíte je na úrovni popisu chvání subatomických částic selským rozumem. Tak nějak to vypadá, ale v realitě je to úplně jinak.

V systému zaručujícím stabilní objem peněz v ekonomice (zlatý standard) je deflace projevem hospodářského růstu. Stejné množství peněz musí pokrýt rostoucí objem zboží a služeb v ekonomice, což vede k poklesu cen. Žijeme však v systému měnové svévole. Centrální banka tiskne peněz kolik chce, čímž způsobuje inflaci a pomáhá vládě vyvolávat iluzi hospodářského růstu. Za této situace deflace pouze napravuje cenové bubliny a předchozí špatnou alokaci zdrojů způsobenou pokřivenými cenami peněz (úrokovými mírami). Na deflaci ještě nikdo nezhynul. Za rozvratem hospodářství vždy stálo znehodnocení peněz ze strany panovníka, resp. státu.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=457943

7 0
možnosti
SB

Výborný rozbor negativního působení ČNB pod vedením Singera. Díky za článek. Doufám, že Rusnok přepne na normální selský a logický bankovní rozum.

11 0
možnosti
DM

A to bude co??

Já jen že je lehké shodit měnovou politiku bývalé rady,nicméně čím ji nahradíte??

Ani já jsem nesouhlasil s oslabováním koruny,nicméně to asi pozitviní přínos mělo,to je vždy těžko měřitelné,zejména že podobné kroky mívají v ekonomice poměrně dlouhou setrvačnost a důsledky ať pozitivní či negativní se projeví až za poěměrně dlouhý časový úsek...

PS:ČR co silně proexportně orientovaná ekonomika závislá na exportu do Německa si nemůže přílišné posilování měny dovolit,byť základem každé zdravé ekonomiky světa je domácí spotřeba, bez ní NIKDY ŽÁDNÝ HOSPODÁŘSKÝ RŮST NEBUDE....

0 1
možnosti
VB

Četl jsem a netvrdím nic jiného.

0 0
možnosti
AJ

Inflace je ochrana dluzniku a dluhekonomiky. To vam potvrdi i Signer. Pokud by nastala realna deflace, tj. zaporny urok a snizovani cen aktiv tak maji problem dluznici, ovsem prenesene tim padem i veritele (a stradatele). Bohuzel Signer do toho zamotal devalvaci, ktera dle meho nazoru pomohla jen par vyvozcum a dopad na inflaci je diskutabilni.

0 0
možnosti
PN

Inflace je vždy špatně, znehodnocuje a ničí vše nejen peníze. Myslím ovšem, že vyvolání inflace je pouze klamný cíl. Primárně jde o zmenšení vkladů a snížení životní úrovně obyvatel.

11 0
možnosti
OU
MK

1) takže pokud jsou státem okrádání bohatí je to v pořádku

2) chudí lidé mají držet hubu a krok

Pochopili jsme váš extrémně inteligentní příspěvek a stydíme se jak stydký pysk.

jenom vám v tom chybí, že nejvíce peněz takto sebere stát právě těm nejchudším (vždy) a inflace jim zabraňuje spořit a tvořit vlastní bohatství (pokud bych si měl spořit na stáří a stát mi v mezičase polovinu peněz (již několikanásobně zdaněných) ještě o polovinu krouhne, pak to nemá žádný smysl. - pro ten chudý a hloupý plebs jak říkáte.)

o národní bance ... úřad, který sám sobě stanovuje úkoly, způsoby jejich řešení i vlastní kontrolu ... jo, není jako jim, by se dalo říct.

5 0
možnosti
JP

J80a63n 32P83a57l90l64a26s

17. 5. 2016 0:06

Dobrý večer, souhlasím s Vámi. Spoříme si s manželkou na důchod a inflace nás tudíž dost sejří, neb nemáme dluhy. Být výrazně mladší, koupíme si místo spoření každý měsíc investiční zlatou minci 1/10 Oz.

K těm otrubám a kopřivám: Prý jsou zdravé. Ovšem zatoužím-li po otrubách, chci koupit výrobek s názvem Otruby a ne třeba Gothaj.

7 0
možnosti

To je problém českých důchodců. Spoří v hotovosti, což je k ničemu. Když máte peníze v akciích, inflace je Vám jedno.

0 0
možnosti
DB

inflace je ztráta hodnoty..a to se vám stane i s autem, s hodinkami, kuchyní, postelí, kolem, motorkou, a tak dále...vše, co se používá ztrácí na hodnotě..krom sběratelských kousků...ty ale nejsou předmětem ekonomie

Inflace je tedy ekonomice inherentní...

0 6
možnosti
Foto

8-o8-o

Poprvé v životě čtu, a to jsem už četl ledacos, že inflace = morální opotřebení (popř. fyzické-nevím, co jste měl přesně na mysli).

1 0
možnosti
Foto

Napsal jste to čtivě a chytlavě a v něčem máte i pravdu, v meritu tak úplně ne.

Ovšem jak pravil Pan Klasik: To je blbý, to se bude líbit. :-)

0 3
možnosti
Foto

Hm právě, že v meritu pravdu má.

6 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,32
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik