Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Viléme, stojím za každým slovem, které jste napsal. Lékař není schopen samostatného praktického života. A řídit nemocnici už vůbec ne! Je pravdou to, že lékařská komora rozhoduje o primariátech? Pokud ano, tak to je jako komik Středula, který rozhoduje o cenách pitné vody. A to jste nezmínil bordel v lékové politice. Že by SÚKL?

Vzdělávání sester tak dodělali, že přímo zavinili jejich vážný nedostatek. A ty jsou opravdu v první linii. Dobrá sestra je důležitější než dva nekvalitní lékaři. Na tohle téma je možné psát týden. Stačí.

2 0
možnosti
IP

Pane Baráku, a přál byste si být plánovaně operován od 1.45 do 3.40 hod ráno, aby se vytížil OP sál? Nebo nechal byste tak operovat někoho ze své rodiny?

Myslím, že by bylo poměrně obtížné nalézt a zaplatit nějaké zoufalce zdravotníky kteří by takto pravidelně na 3 směny vytěžovali sály a přístroje, protože již teď je leckde stále větší problém zajistit aspoň normální provoz, neřku-li pohotovostní služby. Bez zavedení nevolnictví si nedovedu představit, jak byste to chtěl realizovat, protože obávam se, že tolik peněz na mzdy navíc MZ nedá.

K dalším industriálním myšlenkám - ano, dealer neměl co zdržovat ordinaci. Ale zdravotnický provoz je přece jen poněkud odlišný od vedení menší pily. Časovky dát můžete, ale zatímco celé vstupní vyšetření u zachovalého jedince proběhne během chvilky, druhý člověk si jde jen na otočku předepsat léky a zjistíte problém, který řešíte třičtvrtě hodiny.

A k těm "šolíchům a vedlejšákům" - je to vážně střet zájmů, nebo symbióza? Doktoři, kteří mají své ambulance, mají i úvazky v místních nemocnicích, kde si své pacienty odoperují (ortopedi, gynekologové...) případně poléčí (internisté, pediatři...), pacienti jsou za toto uspořádání většinou rádi, vítají to i nemocnice a ambulantní specialisté neztratí erudici. Co by se zlepšilo nebo ušetřilo na tom, kdyby to bylo jinak a jak to tedy navrhujete udělat? Kdyby tito lidé odešli z nemocnic, bude tam nedostatek zkušených - nebo byste jim zestátnil ordinace?

0 1
možnosti
VB

Víte, to jsou argumenty, které zaznívají na všech shromážděních lékařů a od většiny lékařů směrem k veřejnosti. Neustále se zdůrazňují "špecfiká" a výjimečnost zdravotnictví. Není to přece pila nebo jiná fabrika.

Nemá to smysl rozebírat asi stejně, jak nemělo v roce 1989 diskutovat, jak zavést např. trh s pečivem, když nedovedeme spočítat cenu rohlíku. Nejhorší, že Vám třeba ty šolichy nepřipadají morálně zvrácené.

1 0
možnosti
VT

...nemohu jinak, to by to dopadlo, kdyby tento pán byl ministrem zdravotnictví!! Odborník na slovo vzatý !!! Zdravotnictví je nejdražší službou ve státě !! V každém státě ! Vůbec netušíte, proč je v něm stále nedostatek peněz. Protože kalkulační list zdravotnického výkonu obecně vůbec nekalkuluje se mzdou středního personálu, dále náklady na výkon vychází z podkladů starých snad 20 roků, chybí v něm částky na nájmy a řádnou režii a už vůbec není zakalkulován přiměřený zisk!!! "Cenu práce" zdravotníků ještě dnes, 25 roků po sametu, určuje někdo třetí !!! A stručně tak, že od vybraných prostředků se odečtou všechny pevné položky ( léky v lekárnách, obvodní lékaři, stomatologové, rezervní fondy,....) a to co zbude, se rozdělí na "cenu práce".

Odborné společnosti opakovaně zpracovaly nové, reálnější kalkulace, ale pojišťovny je samozřejmě shodily se stolu.... Tento stav se jim totiž hodí.

Správně by každý občan stejně, jako má pojištěné auto, domácnost, nohy, ... , měl mít sám za sebe smlouvu se svojí zdravotní pojišťovnou a s ní by si měl podle svého způsobu života, návyků, zlozvyků, zájmů uzavřít smlouvu, s bonusy či malusy a také ona by jej mohla pak za nevyužívání nebo úmyslné nadužívání služeb odměnit nebo trestat... A přišel-li by klient s razítkem pojišťovny, že mu má zdrav.zařízení vyměnit např. kolenní kloub, věděli by zdravotníci i v listopadu, že dostanou za práci zaplaceno....

0 0
možnosti
OP

Já bych to viděla tak, že byste s panem autorem dali dohromady docela funkční zdravotnictví, pokud by ještě někdo třetí s vámi dal dohromady tu alternativní medicínu :-)

0 0
možnosti
JJ

Nestalo se m, že bych čekala více jak 6.5 hodiny, když jsem byla objednaná. Na druhou stranu, když jsem si zlomila kůstku v nártu a jela jsem na rentgen než mi udělali rentgen, dali sádru byly to více jak 4 hodiny. Z toho 2 hodiny jsem čekala, až mě přijmou a vypíší mi lístek na rentgen. Ovšem chápu, že když někoho přiveze sanitka, má přednost i kdyby šlo o říznuté stehno a pacientka se s lékaři pere a ti musí volat policii.

Na jednu stranu jsou věci, které nechápu, na druhou stranu vím, že poraněné dítě má přednost, těhotná žena by měla jít také dříve apod. Vzhledem k tomu úrazu jsem strávila v čekárnách dost času a vím, že u lékařů, kteří ordinují chyba není.

Někteří pacienti se už v čekárně vyčleňují, že oni by měli jít na řadu přednostně, protože ... Kolikrát během čekání někomu telefonují a ublíženě říkají, že jsou u lékaře a že je to hrozné, že se zase moc čeká atd. Nevím proč, bych měla jít do ordinace dříve, než chlapec s krvácející ranou na ruce i když přišel až po mě. Nevím proč bych nepočkala, než ho ošetří, když já jen čekám na kontrolu. Nevadí mi ani, když musím počkat až lékař přijde ze sálu, protože jim přivezli někoho po dopravní nehodě. Ten člověk zrovna může umírat a lékař je jeho jediná naděje na další život.

Někdy máte pocit, že lékaři někde sedí a pijí si tam kafe. Ale skutečnost může být úplně jiná. Zvlášť teď, když nám pořád říkají, že lékařů je nadbytek a potom potřebujete pomoci a čekáte, protože přítomní lékaři mají plné ruce práce a už několik hodin na plno pracují. Ve skutečnosti je tato situace nebezpečná pro pacienty i pro samotné lékaře.

1 1
možnosti
OP

To jo, jenže o tom článek není :-)

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
MC

R^Falešným altruismem posedlí komunisté, nyní socialisté to je cesta do pekel. Celý život jsem byl tolik nesvobodně solidární a našemu zdravotnictví bez nákladů, že si nyní v důchodovém věku "užívám" všech jejich negativních solidarit v tvrdé měně za své.

0 0
možnosti
FS

Hezky napsáno,ale bojím se se,že je to jenom smutná skutečnost.

0 0
možnosti
OP

Článek je to velmi dobrý, ale ta neúcta k alternativní medicíně napovídá, že v ní se vůbec neorientujete :-)

1 0
možnosti
VB

Už název alternativní medecína je zavádějící a opravdu, do lékařské ordinace nepatří a jestli ji praktikuje lékař, tak má být vyloučen z ČLK a tím ztratit právo vykonávat lékařskou praxi. To je vše. Opravdu necítím potřebu se v ní orientovat stejně jako v znát druhy a čeledi divoženek, hejkalů a lesních víl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,33
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik