Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Baráku, hlavní otázka je ovšem je, nakolik je politika ČNB v souladu se zákonem. Ten říká, že " Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu.". Cenová stabilita je nula, to chápe každý normální člověk, prostě žádný růst, nýbrž setrvalý stav. ČNB si ale svévolně vykládá cenovou stabilitu coby setrvalý růst cen ve spotřebním koši o 2% p.a. Pokud by něco takového chtěl zákonodárce, tak to tam mohl uvést pěkně takto explicitně. Aby ČNB dosáhla svého pochybného cíle, v minulém roce zdvojnásobila peněžní zásobu a způsobila růst dlouhodobých aktiv o desítky procent. To není žádná cenová stabilita. A je otázkou, jak by k tomu přistoupil soud. Neboť ČNB se má řídit zákonem, nikoliv nějakými teoriemi.

2 0
možnosti

To na 100 % máte pravdu. Přemýšlel jsem o tom a také, co se dá dělat. :-)

1 0
možnosti

Proč si myslíte, že by bez intervencí byly nižší ceny?

0 1
možnosti

Vzhledem k vysokému zadlužení státu je jasné, že stát musí vytvářet inflaci všemi ekonomickými prostředky, tím dluh státu zdánlivě roste o něco méně, než by byla realita bez inflace. A vše ostatní je již jen následek.

0 0
možnosti

Přesně tak, ostatně já dogma cílení inflace považuji za výsměch zdravému rozumu, podporovat spotřebu zdražováním zboží a služeb je výsměch zdravému rozumu, ano nakoupím si 20 tun rohlíků protože zítra budou dražší a zítra jdu pro 40 tun chleba a 5šádevágenů ..

Naopak když mi rohlík zlevní dobrovolně zemřu hlady, páč budu čekat až bude ještě levnější, nejlépe zadarmiko.

Inflace dle mého spotřebu nepodporuje a růst cen není stopro pro zákazníka požehnání

0 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 22,03
  • Průměrná čtenost 2242x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik