Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

"

Češi ale i Holanďané, Francouzi a další mají ke Švýcarům stejně daleko jako Sudánci k Čechům" - to je ale "ošklivá" věta, ale nevím, jak bych vám ji vyvrátil.:-(

„přímo řízené fabriky“ jsme měli a víme, jak to dopadalo.

1 0
možnosti
VB

Nechtěl jsem v tom Čechy nechat samotné.:-)

Myslím v Holandsku ze srandy vyvolali referendum o schválení integrační dohody s Ukrajinou a byla odmítnuta, protože si lidé mysleli, že jde o předstupeň vstupu Ukrajiny do Unie.

0 0
možnosti
MK

M40i33l37a77n 94K26e44s96l

6. 3. 2018 22:28

Členové parlamentu jsou chytřejší než jejich voliči.To nevím zda to někdy platilo.Teď po maléru se zvolením pana Ondráčka a snahami o jeho odvolání (zklamal,že odstoupil)o tom pochybuji.Divoké referendum parlament ke snahám o změnu rozhodnutí přinutilo.A to neměli žádné nové poznatky k případu.Nemůže se to někdy opakovat?Nevím proč by měli být chytřejší než jejich voliči.Vybírají se volbou z masy.Nedělají žádné inteligenční testy.Kromě toho peníze,které mají na vypracování rešerší a posudků k projednávaným k zákonům a pod. házejí do vlastní kasičky. Myslím si,že inteligenčně kopírují ty,co je volili.Tato zkušenost ukazuje,že nějaká korekce všech rozhodnutí vlády a parlamentu by byla vhodná a podle současné zkušenosti i nutná.

0 0
možnosti
VB

Zastupitelská demokracie není lepší, protože členové parlamentu jsou chytřejší než jejich voliči. Určitě ne. Výběr poslanců a senátorů losování místo volbami by nesnížil úroveň IQ v parlamentu.

0 0
možnosti
JD

Vas prispevek je plny demagogie , lzi a polopravd. Vite, kde je nejvetsi rozdil mezi Cechy a Svycary? Ne, neni to chytrost nebo tradice. Je to umeni diskutovat a prijimat nazory a vitezstvi druhych. Kdyz byla diskuze ohledne Atomove energie, nakupu vojenskych stihacek atd. tak byli pozvany obe strany PRO - PROTI Diskuse byly vedeny ne osobnim napadanim diskutujicich, ale vecne, slusne a s argumenty a co se stane, kdyz nekdo napise ano ci ne. Naprosty rozdil oproti Cecham[>-] Referendum je jediny prostredek, jak se ucelne branit politicke zvuli a ne (drtivou vetsinou) manifestovat, jelikoz si politici nekam zalezou a maji to do pristich Voleb "na haku"!!

0 0
možnosti
VV

Rozdil pane Dvoraku je v tom, ze Svycari maji mnohasetletou tradici v rozhodovani o sobe.

A dovedete si predstavit, jak by hlasovali Cesi v referendu o zkraceni zakonne pracovni doby ci zrusteni poplatku za rozhlas a televizi?

Oni Svycari totiz dokazi na rozdil od Cechu myslet na budoucnost.

0 0
možnosti
Foto

jen jestli ti zastupitelé nejsou chytří až moc.

1 0
možnosti
RH

V podstatě souhlas, akorát bych řeckou demokracii nezatracoval, vzhledem k malému množství občanů a omezenému okruhu rozhodování mohla demokracie fungovat. Jednalo se ovšem o nesouměřitelné měřítko.

1 0
možnosti
Foto

Podle Řeků fungovala demokracie v měřítku, kam dolehl hlas řečníka. Dnes to měřítko určuje síla médií.

1 0
možnosti
MS

Výborně napsáno. R^ Vezměme si například referendum o zavedení eura. Absolutní většina lidí není schopna posoudit jeho klady a zápory. Nepomůže ani přečíst si fundované názory, protože jedna skupina odborníků je pro zavedení, druhá naopak vehementně proti. A člověk nakonec stejně tápe a neví, na kterou stranu se přiklonit.

4 1
možnosti
Foto

Naprostý, absolutní souhlas. Výborné napsáno. Karma.

3 0
možnosti
JD

Sorry, ze na vas reaguji... asi nemate s Referendem moc zkusenosti, ze? Vas nazor ale plne respektuji. Mrknete se kousek vys.

0 0
možnosti
PV

P46a31v62e24l 71V51é65b19r

6. 3. 2018 11:53

Uvědomte si jedno: Bez možnosti, aby "běžný" občan mohl silou svého hlasu (v případě Česka jednou deseti milióntinou) přímo rozhodnout o záležitostech své země, není, není a není demokracie! Tzv. zastupitelská demokracie je pouhé zjednodušení rozhodovacího procesu v méně zásadních otázkách (rychlost aut v obci a podobně), kdy nestojí zato vyhlašovat všelidové hlasování.

Pokud ale zůstane pouze zastupitelské rozhodování, nejedná se o demokracii, protože jaký je potom rozdíl mezi touto tzv. "demokracií" a např. diktaturou? Pouze ve způsobu výběru vládce, který je po dobu své vlády neomezeným neomezen ve svém rozhodování.

Zajímavé je potom to, že odpůrci referend zpochybňují schopnost lidu správně rozhodnout v referendu, ale tentýž lid je schopen (podle nich) schopen zvolit své zástupce ve volbách - nejspíš proto, že doufají, že budou zvoleni oni.

2 2
možnosti
Foto

U referenda je několik zatím nedořešených drobností. Např. potřebný počet zúčastněných a potřebný počet rozhodujících hlasů. U celonárodního referenda by měl být počet zúčastněných nejméně 70% voličů a podobně počet rozhodujících hlasů nejméně 70% zúčastněných. Aby bylo zajištěno, že si danou věc přeje skutečně alespoň polovina občanů.

Referenda na úrovni obcí máme, jaké jsou zkušenosti, nevím.

0 0
možnosti
PK

V souvislosti s referendem se v intelektuálním spektru pozdvihl tuhý odpor vůči celé myšlence a nemine den, abych nenarazil aspoň na jeden komentář ve smyslu zavést referenda je nezodpovědné, šílené, nebezpečné a stupidní. Tento postoj je natolik častý, že vytváří téměř kompletní monopol.

Referendum je ale nástroj, nikoliv cíl. Samo o sobě není žádným spasením ani prokletím národa; není důvod kolem něj jakýmkoliv způsobem hysterčit. Politických nástrojů je spousta: volby celostátní, krajské, senátní, místní; nesou s sebou velkou váhu, neboť rozhodují o rozdělení moci ve státě, a přesto vesměs neslýchám komentátory šílet hrůzou, jak to tentokrát dopadne. ;-D;-D;-D

6 0
možnosti
MC

Souhlasím, ale myslíte si že pokud téměř všechny parlamentní strany spolu korelují jsou provoněny altruismem komunismu jde o parlament demokratický?

2 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik