Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Americka profesorka Mary Heimann napsala zajimavou a myslim dost tvrde pravdivou knihu na toto tema, kterou dnesni cesti nacionaliste nemaji moc radi. Jmenuje se to “Czechoslovakia, the state that failed.” Kdo to anglicky zvladnete, zarucene doporucuju.

1 0
možnosti
PS

Karma. I když - nesouhlasím s poslední větou, jejím koncem...totiž byli jsme před EU a budeme i po ní (tak nějak se argumentovalo po roce 1918 s Rakouskem-Uherskem). No a s Německem můžeme spolu-pracovat i bez EU, bez byrokratů v Bruselu, že? Je totiž jen zajímá výše rozpočtu pro jejich instituce, pro ně samotné.

0 0
možnosti
VB

Unie je založena na hodnotách a pokud bychom byli mimo, budeme mimo i tyto hodnoty. Politici si budou moci dělat úplně co se jim zlíbí, s námi, institucemi.....Pod heslem suverenity se derou k moci mafie z Klausovy a Zemanovy doby, agenti Číňanů a Rusů.

Myslíte, že Kellner, Valenta a každý kdo má velký majetek potřebují Unii? Ve svých sídlech obehnaných vysokou zdí, soukromým tryskáčem, domicilem v Monaku s SUV nepotřebují pravidla, rovné silnice, kašlou na pasové kontroly, zdravotní péči si koupí....

Jen vy budete stát na hranicích, poslouchat ministerstvem dirigované soudy a před ČT sledovat, jak si tady suveréně žijeme.

2 0
možnosti
JL

Zaslouzite si karmu pane Baraku! Mel bych jen pripominku k oznaceni Rakouska-Ukerska za "zalar narodu". Nebylo ani tolik zalarem jnarodu ako Ceskoslovenska republika. Za casu monarchie mela kazda korunni zeme svoji zemskou samospravu, zemsky snem a zemskou legislativu. Nic z toho nebylo po 28 rijnu 1918 zachovano, Cesi se dokonce pokusili zajit tak daleko, ze snazili zrusit pravo zemi vubec existovat a nahradit zemske zrizeni zrizenim zupnim. Na Morave nastesti narazili na jednotny odpor. Bohuzel toho dosahli ve Slezku, zrusenim zeme Slezke v roce 1928. Tento osud cekal Moravu v roce 1949, ale to uz panovala absolutni diktatura justicniho vraha Gottwalda. Jeho prikladem se ridil soucasny prezident, tehdejsi predseda vlady Zeman kdyz predstavil novodoby zalar narodu vv roce 1998. Jeste hur nez Gottwald zprasenim historicke zemske hranice.

Neni pravda, ze se cs. legie byly slozeny jen z dezerteru, Naopak car nepovolil nabor do legii mezi zajatci, to dovolil az A. Kerensky po svrzeni cara v roce 1917. Pro cara by to byli krivopriseznici. Je znamo, ze v ruskych zajateckych taborech panoval priserny hlad, to bylo mnohdy duvodem ke vstupu do legii.

K tomu ceskemu nacionalizmu, ten panoval spis v historickych Cechach, Na Morave nenavistny a nesnasenlivy nacionalizmus temer neexistoval. Naopak, Moravane jazyka slovanskeho a germanskeho dosahli v roce 1904 dohody "Moravske Vyrovnani-Mahrishe Ausgleich" ktera fungovala tak dobre, ze se ctyri dalsi zeme monarchie rozhodly nasledovat. Po vzniku CSR Moravanu podobnou dohodu pro celou republiku, centristicti nacionaliste odmitli.

3 0
možnosti
Foto

Zajimavy rozbor. Jen drobnost. Češi žili nejen v Kralovstvi českem, ale i v Markrabstvi moravskem.

2 0
možnosti
JL

Nezili, v markrabstvi Moravskem zili a dosud ziji jen Moravane, nebo i Mahrish jak se ti nemecko mluvici Moravaci sami nazyvali. Pri prvnim scitani obyvatestva se k moravske narodnosti prihlasilo 1 300 000 lidi.

3 1
možnosti
Foto

Soudím, že vznik Československa v roce 1918 byl nevyhnutelný a úspěšný. Tehdejší vládní špičky Rakousko-Uherska se dostaly pod vliv Vilémovského Německa a jejich případné vítězství ve válce by bylo pro český národ pohromou. Není divu, že doposud loajální občan R-U Tomáš Masaryk, se pro vznik Československa rozhodl až po vypuknutí 1.světové války. Za stejně nevyhnutelné považuji vysídlení německého obyvatelstva po roce 1945.

Přesto nemám žádný problém s obnovením Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. A podobně bych uvítal i obnovení některého z pomníků polního maršálka Radeckého v Česku. Mimochodem český hrabě Josef Václav Radecký byl snad vůbec nejlepší vojevůdce, kterého kdy Rakouské mocnářství mělo. Po Radeckém už mocnářství zaznamenávalo víceméně jen samé vojenské neúspěchy.

4 0
možnosti
PS

Úspěchy byly, na první republiku nedám dopustit. I když - oponentem T.G.Masaryka byl pan Josef Pekař. On označil pozemkovou reformu jako špatnou (šlechticům se jen bralo). On řekl, že pohraničí naši republiku zničí.Není všechno jen černé či bílé...

0 0
možnosti
JZ

Je potřeba naplno říkat pravdu naplno, i když je nepohodlná. V rakousko-uherské armády padlo více Čechů, než kolik jich bojovalo v legiích. A pak ještě jedna pravda, která se k pohádkám o vzniku Československa moc nehodí. Jednalo se o uměle vytvořený stát, který de iure vznikl českou okupací a následnou anexí horních Uher, tedy území Uherského království.

8 0
možnosti
TB

Tak to je samozřejmé, že v c.a k. armádě bojovalo mnohem více Čechů než v legiích, ne každý měl odvahu dezertovat a pak měli samozřejmě také obavu, že by mohli být perzekuovány jejich rodiny......A co se týče hranic, tak ty se zpravidla mění po každé válce. R-U prohrálo a Maďarsko bylo tak na straně poražených, takže logicky přišlo o část svého území ;-)...Což zpětně viděno štěstí, že se našim obrozencům nepodařilo přesvědčit Habsburky i k českému vyrovnání - kdyby bylo- R-U-Česko, tak by i Češi byli na straně poražených :-)

0 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma za velmi solidní rozbor. :-)R^

4 0
možnosti
JT

J40i50r92i 81T11i13c94h72y

7. 5. 2018 15:38

Silne jednostranny.

0 1
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik