Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Byli jsme osvobozeni od Hitlerova národního socialismu, obsazeni mediálně přitažlivým mezinárodním socialismem. Všechno to byly režimy, podporované velkými peněžními bankéřskými domy. Také naši oslavovaní legiionáři v Rusku tam zradili a škodili nejen podle tehdejších pokynů západu. Místo potřebné a snad možné pomoci před mocí bestiálního režimu podporovaného velkými bankéřskými domy si naši legionáři přivezli domů hodně nevinné ruské krve.

Ale když si píšeme o 2.světové, který náš západní spojenec nechal vybombardovat na konci války naši zemi? Kdo za to nese odpovědnost, prosím nepišme o omylu letek nad Prahou aj., tomu věří jen hodně lehkověrní lidé.

Slovensko nebylo za 2.světové také žádným "fašistickým" státem. Prezident Tiso hájil v rámci říši podřízeného státu Slováky, kteří byli v 1.republice docela podvedeni smetením smlouvy (o samosprávě, Pitsburg?).

0 0
možnosti
OZ

Všimněte si, kdo nejvíce řve a protestuje proti “přepisování” dějin. Téměř výhradně ti, kdo tak činili od roku, nikoliv 1948, ale už roku 1945 do listopadu 1989. Západní odboj zlikvidován v bolševických kriminálech, americká armáda na západě Čech vubec neexistovala. To je ta bolševická “pravda”.

7 0
možnosti
Foto

Tak mi vysvětlete, jak to, že v r. 1952 mohla vyjít publikace "Američané v západních Čechách" od Bartoška a Pichlíka?

1 5
možnosti
Foto

Etatizace postihla 67 procent hospodářství Československa, což je naprosto nesrovnatelný rozsah s Francií nebo Velkou Británii. I když Benešovy dekrety slibovaly majetkové náhrady, samozřejmě s vyloučením Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů, bylo naprosto zřejmé, že stát nemůže takto vzniklé nároky zaplatit.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751259

Dvě poznámky: 1) prvorepubliková ústava dovolovala vyvlastnění bez náhrady, a také tak bylo činěno (Konopiště)

2) Kdyby ty náhrady byly vyplaceny podle stejného principu, podle něhož první republika postupovala při vyplacení náhrad za vyvlastněnou půdu, tedy podle předválečných cen, tak by to šlo zvládnout.

0 0
možnosti
JM

Pro mého dědu to osvobození bylo. Byl nuceně nasazen v Rajchu, po válce mohl běhat za holkama.

4 0
možnosti
JG

J55i35ř80í 77G90r48o69h

12. 5. 2020 7:37

Pane autore, když píšete o ztrátě svobody a vyhnání sudetských Němců z jejich domovů, tak byste se měl vrátit do roku 1938. Můj praděda byl příslušníkem Finanční stráže ČSR a v roce 1938 byl zařazen do praporu SOS, který bránil hranice před útoky Freikorpsu. Jenom v západních Čechách padlo za 2 měsíce (září-říjen 1938) 26 příslušníků SOS. To byli naše první oběti, na které se zapomíná.

6 0
možnosti
VB

Jakou to má souvislost s vyhnáním německy mluvících Čechů?

0 0
možnosti
JL

Co je to svoboda národa? Přece žije vždycky mezi nějakými sousedy a úroveň vědomí členů toho národa vytváří jejich život. Můžeme se taky zeptat, svoboda od čeho? Svoboda od nacismu a Němců, kteří hodlali rozhodně zlikvidovat český národ, který jim překážel svojí geografickou polohou..Hitler nenáviděl Slovany a považoval je za podřadné. Je známo, že Germánů si cenil a nechtěl válku s Brity..Vítězství nad Německem bylo osvobozením od zotročení a likvidace národa. Vyhnání Němců se dělo téměř všude na východ od Německa - stejně tak přišli Němci v důsledku své agresivní války a zločinnému vedení této války o některá území. Je dnes ČR svobodná - vlastně ano. Je jen otázka, jak si obyvatelé ČR jsou schopni tuto svobodu obhájit...Každý má také o svobodě jinou představu: jinou Češi, Poláci nebo Maďaři.

4 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 1
možnosti
AK

Já si myslím, že spíš než o osvobození se jednalo o záchranu národa před zánikem.

Postupná přeměna rasové teorie Heinricha Himmlera v rasovou praxi - vyhlazování mj. Slovanů - byla příchodem sovětských vojsk přerušena.

Záchrana národa před vyhlazením je podstatně vyšší kvalita než pouhé osvobození.

11 0
možnosti
Foto

Myslím, že dřívější pojmenování "Osvobození od fašistické nadvlády" nebylo marné, docela totiž výstižné. Dnes to je Den vítězství, taky dobrý, ale v Německu mají tento den, tuším, v kalendáři pojmenovaný Dnem bezpodmínečné kapitulace. Zdá se mně to zbytečné, taková různá pojmenování, to první uvedené mohlo zůstat a být jednotné pro celý svět.

1 0
možnosti
Foto

Pro velkou většinu lidí to osvobození určitě bylo. Málokdo chtěl žít pod německým karabáčem anebo umřít, když nadlidé rozhodnou. Osvobození to nebylo pro ty, kteří s nacismem kolaborovali z důvodu osobních výhod. Mnozí raději uprchli, než by se vydali spravedlivému soudu. Někteří museli, neradi, kolaborovat, jen aby si zachránili holý život nebo život svých blízkých, ale o těch nepíšu - ti byli za osvobození určitě rádi. Co se týče odsunů Němců, bylo to pro obyčejné lidi smutné, ale není fér se tím zabývat, když se nezabýváte odsunem Čechů z jejich domovů. A nejdříve byli odsunuti Češi.

11 0
možnosti
MB

Po Mnichovu ale většina Čechů v pohraničí zůstala a prožila válku v Sudetech. Poválečný divoký odsun také vesměs neiniciovali tito zůstavší Češi, ale jednotky RG z vnitrozemí, resp. armáda jednající na pokyn vlády a prezidenta. A forma poválečného divokého odsunu byla nesrovnatelně tvrdší než pomnichovský odchod části Čechů ze Sudet (mluvím jen o tomto úseku dějin, ne o pozdějších bestialitách Němců v Protektorátu).

3 0
možnosti

V Praze 5.vypuklo povstání,Rudá armáda zastavuje postup na všech směrech z.spojenci taky stojí na pozicích.Důvod?Spojenci se nedohodli kdo kam může.Bude Praha 9.května svobodná?A co se děje na ostatním prostoru PROTEKTORÁTU?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS