Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J11i41r74i 19C63i79z

9. 8. 2021 19:21

Vite pane Barak, tema Vaseho blogu se me osobne velmi dotyka, protoze jsem z 1/4 Rakusan po babicce. Narodila se v r.1896 tehdy v R-U, mela skoly v nemcine. Srbsky terorista rozpoutal I.WK a ona se v r.1916 provdala za Rakusana, ktery po 2 mesicich padl na vych. fronte. Pak doslo k nesmyslnemu nacionalistickemu rozparcelovani R-U (zmizela jedna evropska mocnost) a ona zustala v CSR s rodinou u Brna. Pak se znovu vdala za Cecha, meho dedu (taky bojoval za cisare a mel nejake zraneni). Babicka byla prosta, hluboce verici zena a rodina byla pro ni vse. Jejim "hrichem" bylo, ze neumela dobre cesky. V r.45 k nim vtrhlo komando Rudych gard a babicku chteli poslat dobytcakem do Nemecka. Deda prosil a kdyz ta pakaz videla, ze u nich neni co ukrast, tak babicku nechala na pokoji. Od te doby mela tezke trauma a nikam, krome nedelni navstevy kostela, nechodila. Jen posedavala na malinke zahradce, v blizkem obchode neco koupila pro domacnost a to bylo vse. Casto jsem byl u nich, protoze rodice pracovali a kdyz jsem sel z treninku, tak primo k nim a teprve pozdeji domu. Je dlouho, co se toto stalo a clovek by myslel, ze po seznameni s udalostmi te doby Cesi zlidsti a zacnou si uvedomovat, co tehdy nasi predci pod vedenim stalinisty Benese napachali. Neni to tak, cist prispevky nekterych diskuteru tak si je dovedu predstavit, ze by s radosti vrazdili v komandu porucika Pazura a nestitili se niceho. Mozna byli jejich pribuzni v Rudych gardach a dnes ziji v domech po odsunutych nebo zavrazdenych. Nemaji zadne svedomi a jakykoliv zlocin budou zpochybnovat pro svoje hmotne statky. Nekterym bych to napsal primo, ale to by mi opet smazli (parkrat jsem jiz dostal zaracha od cenzora). Vubec se nedivim postojum obyvatel zapadni civilizace k vychodni casti Evropy, kterou stale povazuji za kolonii Ruska. Navic z diskusi na toto choulostive tema se ukazalo, ze nikdo z Rakouska by se nevratil mezi prevlecene bolseviky do CR, i kdyby jim chteli vracet majetek. Zkusenost r.45 stacila.

1 0
možnosti
Foto

Pokud by nebyla německá menšina E.Benešem odsunuta, pak by tito lidé žádali po roce 89 návrat do říše, stejně jako Němci v NDR. Odtrhli by pohraničí a distali za to marku v kurzu 1:1. Česko by dnes existovalo v hranicích z doby A.Hitlera !!Rv

0 0
možnosti
IB

I20v92o 27B79o54u46š29e

29. 7. 2021 17:20

Berete na to neco?

0 0
možnosti
Foto

Já jsem zrovna na Sudetoněmeckém dni v Mnichově, a proto si to nemůžu ověřit. Opravdu tento text dnes vyšel takto v Mladé frontě, pane Baráku?

0 0
možnosti
JH

S dovolením, moje maličkost potvrzuje. Včera jsem noviny s tímto textem držel v ruce (lehce se pousmívaje, že se na redakční politice moc nemění, i když už noviny nepatří německému vlastníkovi:-)).

0 0
možnosti
LJ

Z oblasti mezi Opavou a Ostravou zvané Hlučínsko nebyli Němci vyhnání. Několik desítek tisíc jich tady zůstalo. Důvod byl prostý: Z Hlučína jezdila do Ostravy tramvaj a spolu s autobusy přivážely desetitisíce pracovníků do ostravských hutí a dolů. Ti by tady chyběli. Doporučuji všem, aby si prošli tyto vesnice: Jsou velmi výstavné, všechny hřbitovy, kostely zámky, kapličky... jsou pěkně udržované, obyvatelstvo mluví česky. A jako druhý výlet doporučji projít si vesnice od Opavy směrem na západ podél hranice. Je to pravý opak. Němci na ázpd od Opavy byli vyhnáni.

4 0
možnosti
JH

Akorát, že na Hlučínsku nežili a nežijí Němci, nýbrž místní Moravci, kteří byli v osmnáctém století přičleněni k Prusku a po první světové bylo jejich území vráceno do svazku českých zemí. "Česky" , tj. místním dialektem mluvili a mluví doposud. A právě proto, že byli pokládáni za větev českého (moravského) národa, nebyli odsunuti. Váš princip by logicky platil všude v Sudetech, všude by byla potřeba pracovní síla.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že to bylo trochu složitější než naznačujete. Většina lidí u nás byla po válce na Němce naštvaná, zazlívali utrpení i běžným Němcům, kteří s tím neměli nic společného. Moje rodina pochází ze Sudet a vždycky když se řešil odsun, říkali, ale oni nás odsunuli dřív. Což je fakt, ale na druhou stranu je to složitější a těžko diktovat přímým účastníkům z dnešního pohledu, co se jak mělo dělat.

3 0
možnosti
Foto

J40i74r85i 16C84i65z

16. 7. 2021 21:55

R^Vazeny autore, napsal jste velmi diplomaticky blog o dejinne udalosti, ktera navzdy zustane nejtemnejsi skvrnou v historii Cechu. Pro bolsevika je odsun 3mil bezbranych lidi (zeny, deti, stari) naprosta samozrejmost. Jak znamo, vsichni muzi z etnika mluviciho nemecky (predevsim Rakusane) v tomto koute Evropy byli ve Wehrmachtu a bud padli nebo byli v zajateckych taborech, tedy nemohli nijak branit svoje rodiny. Jakmile se dostali k moci v Rusku v r.1917, bylo cilem bolseviku ovladnout cely svet. Jekmile narodni socialista (strana zakazane vsude ve svete pro stejnou ideologii jako nacisticka) Benes zacal zavadet svoje bolsevicke dekrety (Rude gardy, etnicke cistky, znarodneni firem napr. Batovi ve Zline, lidove soudy atd), tak se jich ihned chopily ozbrojene bolsevicko-fasisticke bandy, ktere chtely pouze loupit a taky vrazdit ve velkem. V cervnu 45 zastavil u Prerova vlak s nemecky mluvicimi civilisty prchajicimi z Halice pred bolsevickou RA. Jednotka csl. armady vedena porucikem Pazurem povrazdila vsech 267 lidi, nejstarsi babicce bylo kolem 80ti, nejmensi holcice 6mesicu. V Postoloprtech povrazdili cesti hrdinove cca 800 bezbranych civilistu, je znamy pochod smrti z Brna atdatd. Celkem bylo povrazdeno v dobe miru mezi 30-50ti tisici lidi. I Zide, mluvili prece nemecky. Ty bolsevicke blaboly o odplate za okupaci jen svedci o tuposti jejich autoru. Dne 14.3.39 vyhlasilo Slovensko klero-fasisticky stat, spojenec nacistickeho Nemecka do posledniho dne valky 8.5.45. Do koncetracnich taboru poslal Slovensky stat cca 180tis Zidu. Desetitisice vojaku Slovenska padlo na vych. fronte po boku Wehrmachtu v boji proti bolsevismu. Cesi poslali do koncentracnich taboru cca 80tis Zidu. Ukrast pak cizi majetek je hracka. V r.46 volilo bolsevickou KSC cca 45% volicu, predevsim z rad tech, co prislo k ukradenemu majetku po etnickych cistkach a Zidech. Vse jsem nasel na netu.

2 3
možnosti
JH

"Cesi poslali do koncentracnich taboru cca 80tis Zidu". Tak tohle je humus i na vás :-/. Překonává to dokonce i žvásty o tom, že (naši) národní socialisté měli stejnou ideologii jako nacisté, (ani památka dr. Horákové vám není svatá, to:-/).

0 0
možnosti
AK

Už je to tu zase...

Ty statisíce umučených a popravených za německé okupace nehrají žádnou roli.

Jediný kdo trpěl byli zřejmě Němci při odsunu.

2 4
možnosti
JV

J80i23r46i 86V26r91a85b37e29c

16. 7. 2021 16:59

Jo, jo kdyby zde furt Nemecti Cesi byli, meli by jsme se tak jak oni nyni v jeji nove vlasti. Ted pro ne jen makame. EU

2 3
možnosti
JH

Jistě, NDR nám příkladem, tam socík žádné zaostávání nepřinesl:-)

0 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

5 2
možnosti
JL

Němci, zejména tzv. Prušáci, se proslavili jako skvělí vojáci čili zabijáci - co je jiného voják než vrah?. Ve 20.století se ukázalo, že Němci jsou velmi agresivní, nebezpečný národ, jednu světovou válku vyvolali a v té první dominovali. Neváhali použít jako první otravný plyn, za Hitlera se rozhodli likvidovat méněcenné rasy plynem a slovanská území si hodlali přisvojit navždy a obyvatele zabít nebo vyhnat. Velmi nebezpečné odrůda Evropana, není divu, že se jich některé národy rozhodly zbavit a poslat je in Heimat. Rusové , ti je rovnou zabíjeli, i když některé taky hnali do Reichu.

4 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS