Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak by mě vypadat? Předání 1m2 území Ukrajiny Rusku je jeho vítězstvím.

1 0
možnosti

Ukrajinský návrat do minulosti

8.2.2023 12:02

V ukrajinských knihovnách bylo v průběhu derusifikace zničeno asi 11 milionů ruskojazyčných knih, informovala poslankyně ukrajinského parlamentu za prezidentskou stranu Sluha národa Jevgenia Kravčuk.

Většina likvidovaných knih jsou práce ruských klasiků, ničeny jsou ale také akademické publikace ze sovětského období.

Připomeňme, že ukrajinizace po roce 2014, která se projevila odepřením přístupu ruskojazyčného obyvatelstva k jeho mateřskému jazyku, je téměř hlavní příčinou konfliktu na východě Ukrajiny. Dalším důvodem potom byly projevy neonacismu zejména v Kyjevě a západních částech země.

Dlužno podotknout, že podobně se dotýká politika Kyjeva práv maďarské menšiny.

1 1
možnosti

J11a12n 92R51á84ž

6. 2. 2023 19:08

Všechny úvahy tohoto typu jsou jen fakty nepodložené názory. Pro podobné úvahy jednotlivých variant ukončení války bude rozhodující jak bude vypadat situace na bojišti a v zázemí Ukrajiny i Ruska během prvního pololetí t.r, Jestli bude mít Ukrajinská armáda úspěch s jarní ofenzívou, bude mít i navrch při zahájeni možných jednáních o ukončení války.

Jen bych připomněl, že intenzivní jednání o podmínkách ukončení války ve Vietnamu trvalo půl roku a za tu dobu se může stát na Ukrajině i v Rusku ledacos.

A dovoluji si připojit privátní názor, že hlavní slovo při jednání s Rusy budou mít Spojené státy, ty vynechat totiž nelze. Bez finančního dotování ze strany USA by Ukrajina zkolabovala do několika dnů. Dokud je vůle v Kongresu USA na uvolňování dalších miliard USD pro financování běžného chodu Ukrajinského státu, je vše OK. Jakmile ale bude v US Kongresu dotační ochota polevovat, bude se o ukončení valky jednat rychle.

Zeleńsky si musí udržet tvář před svým lidem a tak bude dál předkládat maximalistické požadavky, ale jak je možno pozorovat už dnes, tak frekvence konzultací ukrajinské vlády se zástupci US Departementu zrychluje a z USA se začínají podezřelé množit názory, že by se o ukončení války mělo brzy jednat..

Buďme trpěliví, na jaře budeme všichni moudřejší.

3 3
možnosti

Jednání o míru pro Vietnam trvaly cca 3 roky, to za prvé. Jak vše dopadlo, tedy pohlcením Saigonu komunisty je druhá věc. Stejně by dopadl nějaký mír bez porážky Ruska. Dříve nebo později by ji Rusko zabralo a pokračovalo dál.

Možná se cítíte nad věcí a velice chytře. Jenže ono to není jen přízemní 1+1=2. Politická řevnivost možná některým republikánům ve Spojených státech zatemňuje mozek. Měli by si ale uvědomit, že po úspěchu Putina na Ukrajině bude soupeřem Ameriky nejen Čína, ale i Rusko. V případě porážky Ruska, dojde k jeho strategickému oslabení a Amerika bude muset řešit jen jednoho darebáka. Takže tolik k zájmům Ameriky, které kvůli nenávisti mohou republikáni ignorovat.

No a je tu hledisko zničujícího dopadu ruského vítězného míru na Evropu a obecně na přitažlivost liberální demokracie.

4 1
možnosti

Bezpodmínečné kapitulace Ruska se asi nedočkáme. Ale říši této velikosti je možné zlikvidovat i jinak. Vzpomeňte například osud Rakousko-Uherska, které se zhroutilo samo od sebe. Doporučuji napřít úsilí tímto směrem.

2 0
možnosti

Hroutí se už více jak sto let. Na to bych fakt nespoléhal.

2 0
možnosti

To válečný blábol. Vám je přednějši kus země než tisíce lidských životů ?

3 13
možnosti

Blbost. Odevzdání kusu země žádné životy nezachrání. Konflikt by se pouze přemístil o pár kilometrů dál a vraždění by pokračovalo.

7 0
možnosti

J87o18s47e55f 40N13i24k98l

6. 2. 2023 16:26

Čistě hypoteticky. Vraťme se do devadesátých let, kdy Ukrajina a RF vedle sebe existovaly bez problémů. Co se stalo, že se obě země začaly k sobě chovat nepřátelsky? Kdo narušil rovnováhu mezi Kyjevem a Moskvou? Kdo po Majdanu vyprovokoval a vyhrotil situaci až do podoby občanské války západní části Ukrajiny proti východní (Dombas) s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem? Jaké politické elity to byly a proč v té době nechtěly jednat o urovnání konfliktu? Proč nebyla ochota dodržovat Minské dohody? Souhlasím, dnes už Ukrajina nemá s Ruskem o čem jednat.

6 13
možnosti
Foto

Z vás a vám podobných se mi zvedá žaludek.

Vymyslíte hromadu nesmyslů jen abyste obhajovali barbarskou a neobhajitelnou Ruskou agresi.

7 4
možnosti
Foto

J84a58n 11Š70i41k

6. 2. 2023 16:14

Přesně tak. Je zázrakem, že Ukrajina, až na drobné výjimky, nepodniká žádné odvetné kroky na ruském území. Těch několik akcí, co povedla, směřovala například na vojenská letiště, ale nikdy na civilní infrastrukturu jako třeba elektrárny, obytné budovy, obchodní centra, atd... Přitom Rusko civilní infrastrukturu Ukrajiny systematicky ničí. Jak by za této situace měli s Ruskem vůbec jednat. Existují obavy Západu, dát Ukrajině zbraně s dlouhým doletem. Není vůbec vyloučeno, že se postoj Ukrajinců k odvetným akcím na území Ruska změní po nějakém větším masakru civilistů. Nebude nic k divení, až se tak stane. Hezký den

11 1
možnosti

Protože možná to bude tím, že Ukrajina si dobře uvědomuje (na rozdíl od Ruska), že útoky na nevojenskou infrastrukturu nesou všechny známky válečného zločinu a jako takové by museli být vyšetřeny a potrestány.

Navíc si ukrajinské velení až příliš dobře uvědomuje, že podobné útoky by mohli mít vliv na vnímání Ukrajiny západním světem.

To je i případ toho, proč Ukrajinci ruské zajatce nestřílí a tak dále.

Základní zásada:

Bojující strany jsou vždy povinny rozlišovat mezi civilním obyvatelstvem a příslušníky ozbrojených sil a mezi objekty civilními a vojenskými – válečné operace jsou přípustné jen proti vojenským objektům a kombatantům.

A ano, budiž Ukrajině ke cti, že alespoň jedna strana konvence se snaží dodržovat.

7 0
možnosti
Foto

R^ Přesný a výstižný rozbor.

4 1
možnosti

Naprosto souhlasím s názorem, že jediné o čem se dá s Ruskem jednat, je o harmonogramu stažení jeho vojsk z Ukrajiny. To je teorie.

Ovšem v praxi si to nějak nedokážu představit. Dobrovolně svá vojska rusové určitě nestáhnou a to letošní ukrajinské vítězství a obnovení celé územní celistvosti, jak o tom rád básní prezident Zelenskij, zní v současné době, kdy jsou jeho armády na všech frontách v těžké defenzívě, jako naprostá utopie.

3 1
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,20
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik